Nu Dance Fest zaostruje na experiment

Ľudia, čo utekajú pred vojnami, militantnými ideológmi či chudobou, ktorí túžia po slobode. Prenesú si na nové miesto rituály, tradície a zvyky, v ktorých vyrastali? Alebo prijmú hodnoty spoločenstva, v ktorom sa pokúšajú usídliť?

14.11.2016 16:00
debata
Autorský projekt Sotty uvedie festival v premiére. Foto: Peter Snatík
Sotty Nu Dance Fest Autorský projekt Sotty uvedie festival v premiére.

Nedobrovoľný pohyb oproti vynútenej nehybnosti, budovanie oproti rozpadu… Aj o týchto kontrastoch rozpráva originálnym pohybom sýrsky choreograf a tanečník Mithkal Alzghair v predstavení Diplacement, ktoré v stredu večer otvorí 11. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Nu Dance Fest v Bratislave.

„Chceme ukázať nové formy tanca a pohybového divadla. Orientujeme sa na predstavenia, ktoré sa snažia priniesť niečo neodskúšané. Na experimenty, v ktorých sú prieniky tanca a iných druhov umenia. Na koncepty, ktoré sa nesústreďujú na estetickú stránku pohybu,“ hovorí riaditeľa festivalu Petra Fornayová. Tentoraz sa festivalová dramaturgia podľa nej sústredila na to, aby sa do programu dostalo čo najviac slovenských predstavení.

V záznamoch rozhovorov so ženami, ktoré boli v detstve sexuálne zneužívané, sa inšpiroval choreograf a interpret Tomáš Danielis. Jeho Mainly Love, ktorému dodáva výnimočnosť vizuálna prezentácia, uvedie festival v predpremiére. Premiéru bude mať nový autorský projekt Sone Ferienčíkovej Sotty, v ktorom choreografka a tanečnica v jednej osobe pracuje s napätím medzi osobným a verejným, skrytým a odhaleným. Naopak, diváci budú mať poslednú možnosť vidieť naživo textovo-tanečné parodické i sarkastické Nové kódexy – Generátor X, ktoré konkrétnymi obrazmi komentujú dnešný svet.

„Čistota pohybu je mnohokrát výrečnejšia než slová a na ňu sme sa zameriavali počas tvorivého procesu. Práve ľudské telo bolo pre nás hlavnou ,postavou' v objavovaní neobvyklých pohybových zručností a virtuozity,“ vysvetľuje choreograf Milan Kozánek. Jeho Pure nemá príbeh, zameriava sa na skúmanie čistoty prejavu a jednoduchého bytia na javisku.

Románom Georgea Orwella 1984 sa inšpirovala Lucia Holinová pri tvorbe predstavenia Watch Now. Podľa jej slov „neškodná hra o strate súkromia“ hovorí o sledovaní, zbieraní informácií a manipulácii záznamov. Spomienky, výčitky, túžby aj sny ožívajú v choreografickom experimente Michala Záhoru Devoid, na počiatku ktorého boli príbehy skutočných ľudí, ich listy blízkym aj texty takých, čo nikdy neodoslali. Nu Dance Fest vyvrcholí 21. novembra predstavením Hedy. Moniku Čertezni inšpiroval životný príbeh hollywoodskej herečky Hedy Lamarovej, ktorej objavy využíva technológia wi-fi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #tanec #Nu Dance Fest #súčasný tanec #Diplacement