BHS 2016: Klasika to má dnes ťažšie

Zamatové sláčiky, zlaté a mimoriadne osobné dychové nástroje, medzinárodne renomované bicie. Jedinečný zvuk nástrojových sekcií Royal Concertgebouw Orchestra hodnotí odborná kritika nesmierne vysoko.

18.11.2016 07:00
Semyon Bychkov Foto:
Ruský dirigent Semyon Bychkov začal s Royal Concertgebouw Orchestra spolupracovať v roku 1984.
debata

Výnimočná akustika sály podľa nej prispieva k vynikajúcemu zvuku orchestra, znalci však zdôrazňujú, že „žiadny iný v nej nedosiahne taký zvuk ako práve Royal Concertgebouw Orchestra“. V telese, založenom v roku 1888, dnes pôsobí stodvadsať hudobníkov, ktorí pochádzajú z dvadsiatich piatich krajín.

„Pre mladých ľudí je dnes vizuál nesmierne dôležitý. Klasická hudba na to musí reagovať. Keď orchestrálni hudobníci bez akéhokoľvek výrazu hrajú hoci aj Mozarta, nie je to pre nich nič lákavé. Svoje nadšenie z interpretácie nádhernej hudby musia dať najmä mladému publiku oveľa výraznejšie najavo,“ hovorí ruský dirigent Semyon Bychkov, ktorý s Royal Concertgebouw Orchestra začal spolupracovať už v roku 1984.

„Zoči-voči konkurencii voľnočasovej i hudobnej ponuky to má dnes klasická hudba ťažšie ako predtým. Nemali by sme pred týmto problémom zatvárať oči. Naopak, klasická branža naň musí reagovať,“ pokračuje umelec, ktorý pred viac ako štyrmi desaťročiami zo Sovietskeho zväzu emigroval. Jasným názorom na interpretované dielo a dôrazom na krásu zvuku si medzičasom vypracoval pozíciu jedného z najžiadanejších dirigentov súčasnosti.

Mladých sa snaží osloviť nielen „vizuálom“ orchestrov, s ktorými vystupuje, ale aj rôznymi aktivitami, napríklad beznádejne preplnenými poludňajšími lunch-koncertmi. Alebo najnovším projektom Side by Side (19. novembra). Inšpirovaný tohtoročným holandským predsedníctvom EÚ sa rozhodol na koncertoch s Royal Concertgebouw Orchestra prizvať k spolupráci so špičkovým telesom mladé domáce hudobné talenty. S mottom „hudba nepozná hranice“ plánuje v priebehu troch rokov spoločné vystúpenia vo všetkých krajinách Európskej únie.

V predohre k opere Oberon Carla Mariu von Webera, ktorá koncert vynikajúceho holandského orchestra otvorí, sa pod taktovkou Semyona Bychkova predstavia po boku renomovaných hudobníkov aj takmer dve desiatky vybraných poslucháčov konzervatória a VŠMU. Pre niektorých to nebude prvá podobná skúsenosť. Veď Slovenská filharmónia prizýva talentovaných študentov v priebehu sezóny do viacerých koncertov.

„Môj príbeh nie je ani trochu vzrušujúci. Veľa ľudí malo v tých časoch doma malé pianína, ktoré sotva stáli. Začal som hrať, keď som mal sedem, rovnako ako veľa mojich kamarátov. Žili sme vtedy vo Ľvove, ale moji rodičia boli Poliaci. Potom sme sa často sťahovali, spomínam si na Varšavu aj Kanadu. Ako dvanásťročného ma v New Yorku učili dve úžasné dámy. Boli nesmierne krásne a dokázali vo mne vyvolať pocit, že hra na klavíri je nesmierna zábava. To je asi to najťažšie na svete,“ spomína oceňovaný klavirista, populárny performer a dnes aj pedagóg na newyorskej Julliard Scholl. Pre vystúpenie na BHS si zvolil Mozartov Koncert pre klavír a orchester Es Dur.

Tretím šperkom, ktorý ponúkne koncert Royal Concertgebouw Orchestra pod taktovkou Semyona Bychkova, bude Mahlerova Symfónia č. 5 cis mol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Bratislavské hudobné slávnosti #BHS #Royal Concertgebouw Orchestra