Viedeň ovládol svet komiksov a filmu. Prilákal vyše 20-tisíc fanúšikov

Ak ste náhodou zanieteným fanúšikov komiksov, o program ste mali uplynulý víkend postarané. Aj množstvo Slovákov sa zišlo na druhom ročníku viedenského Comic Conu v metropole Rakúska.

23.11.2016 14:03
VIECC - Vienna Comic Con 2016 Foto:
Atmosféru na druhom ročníku viedenského Comic Conu spestrila súťaž cosplayerov, ktorí bojovali o cestu na svetové finále v Chicagu. Na snímke víťazka Okkido Cosplay z Maďarska.
debata

Podujatie, ktoré sa konalo na výstavisku neďaleko Dunaja, lákalo fanúšikov už týždne dopredu a napriek pomerne vysokej sume za vstupenku bol predpredaj úspešný takmer do poslednej vstupenky. Tých pár, čo zostalo do voľného predaja, potom zmizli ako teplé rožky priamo na pokladniciach veľtrhu, ktorý zmenil časť Viedne na fantazijný svet. Celková účasť, ktorú organizátori zaznamenali, bolo presne 21 882 návštev­níkov.

Atmosféru na druhom ročníku viedenského Comic...
Haly viedenského výstaviska zdobili...
+3Atmosféru na druhom ročníku viedenského Comic...

Po vstupe do areálu, ktorý sa rozkladal v niekoľkých halách, ste mohli stretnúť tých najznámejších hrdinov z filmových adaptácií a komiksov. Niektorí v kostýmoch, ktoré možno neboli až také vydarené, no nechýbala im snaha – ďalší v prepracovaných kreáciách, do ktorých vložili hodiny a hodiny úsilia a práce. Najmä do tej druhej skupiny patrili aj takzvaní cosplayeri – ich snaha nie je len poctou obľúbenému hrdinovi či hrdinke alebo hobby, je to aj súťaživá ambícia zaujať a zabojovať o možnosť zúčastniť sa na ďalších akciách. V hre bola cesta na svetové finále v Cosplay, ktoré sa bude konať budúci rok v Chicagu.

Najlepšou cosplayerkou na VIECC a víťazkou šampionátu v Cosplay 2016 sa stala Okkido Cosplay z Maďarska. Ildikó, ktorá sa za umeleckým menom schováva, presvedčila porotu svojím kostýmom inkvizítora Ordo Hereticus zo stolovej hry Warhammer 40 000 a vyhrala cestu na spomenuté aprílové celosvetové finále.

Viedeň v rámci akcie Comic Con 2016 navštívila... Foto: David Faber pre VIECC
VIECC Jeri Ryan Viedeň v rámci akcie Comic Con 2016 navštívila aj herečka Jeri Ryan

Do Viedne tento rok zavítalo aj množstvo hviezd a organizátori zabezpečili fanúšikom účasť na panelových diskusiách či moderovaných tlačovkách. Medzi hosťami bol napríklad herec Michael Cudlitz zo seriálu Živí mŕtvi, herec Billy Boyd známy z Pána prsteňov či herečka Jeri Ryan, ktorá niekoľko rokov účinkovala v seriáli Star Trek: Voyager. Fanúšikov pobavila historkou o tom, že rolu v kultovom seriáli najprv odmietala. Podotkla však, že dnes na tieto časy spomína s láskou a nadšením.

Záujem o veľtrh komiksov a zábavy, ktorý sa konal 19. – 20. novembra 2016 v neďalekej Viedni, prekonal aj tie najodvážnejšie očakávania organizátorov. „Druhý ročník festivalu popkultúry a extravagancie výrazne prekonal premiéru z roku 2015. Tisícky fanúšikov, preplnené haly a najlepšie dva dni v roku pre všetkých geekov sú výzvou aj pre ďalšie ročníky. Comic Con vo Viedni ukázal svoj potenciál stať sa najväčšou akciou popkultúry v strednej Európe," uviedol v tlačovom vyhlásení Martin Roy z organizátorskej agentúry Reed Exhibitions.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #festival #akcia #film #Viedeň #kostým #Comic Con #cosplay