Otvorte sa svetu LGBTI komunity s Filmovým festivalom inakosti

Filmový festival inakosti už desiatykrát prináša do slovenských miest medzinárodné snímky zaoberajúce sa životom LGBTI komunity.

01.12.2016 07:00
Filmový festival inakosti Je to len koniec sveta Foto:
Na festivale premietnu aj najnovšiu snímku kanadského režiséra a scenáristu Xaviera Dolana Je to len koniec sveta.
debata (12)

Medzi hrdinami tridsiatich celovečerných filmov prevažujú ľudia s inou sexuálnou orientáciou a na život gayov, lesieb, bisexuálov či transrodových ľudí môžete nazrieť optikou filmárov z Ameriky, Kanady, Francúzska, Čile, Venezuely, Čiech, zo Slovenska, z Maďarska, Poľska či Holandska. Ak aj nepatríte do LGBTI komunity, zahoďte ostych, queer filmov sa netreba báť, láske predsa rozumie každý.

V dokumente Theresine životy, ktorý získal Queer Palmu na festivale v Cannes, zobrazuje francúzsky filmár Sébastien Lifshitz militantnú feministku, nevyliečiteľne chorú Thérèse Clercovú, ktorá vystupovala už v jeho predošlom filme Les Invisibles. V intímnej snímke trvajúcej necelú hodinu zbiera Therese a jej deti spomienky, aby sa spoločne vyrovnali s minulosťou a čelili blížiacej sa smrti.

S podobnou témou sa popasoval oceňovaný kanadský režisér a scenárista Xavier Dolan vo svojej najnovšej snímke Je to len koniec sveta. Hlavný hrdina filmu podľa hry francúzskeho dramatika Jeana-Luca Lagarca prichádza po dvanástich rokoch domov, aby rodine oznámil, že umiera. Trhliny nefunkčných rodinných vzťahov sa odkrývajú v typicky dolanovskom štýle – postavy vedú vyčerpávajúce dialógy, kamera lipne na ich tvárach vo veľkých detailoch a štylizovaná realita zrastá so snom. Na festivale v Cannes získala dráma Veľkú cenu poroty.

Príbeh komédie Transdarinka, ocenenej na festivale v Sundance, sa odohráva počas Štedrého dňa vo farebných uliciach slnečného Los Angeles, kde vládne dekadencia a duní drsný hiphop. Hneď po tom, čo transrodovú prostitútku Sin-Dee prepustia z väzenia, začne prevracať mesto hore nohami. Kým bola v base, jej priateľ Chester ju vymenil za inú, čo by Sin-Dee možno predýchala, keby jeho nová korisť nebola žena. Rozhodne sa ho nájsť a zatočiť s jeho manierami. Keď sa k nej pridá najlepšia kamarátka Alexandra, dynamické blúdenie po losangeleských kútoch korunujú skvelé dialógy. Energické duo stvárnili neznáme herečky Kitany Kiki Rodriguezová a Mya Taylorová, a podľa zahraničných recenzentov tvoria dokonalé kombo. Navyše americký režisér Sean Baker vymenil kameru za iphone, čím sa vynaliezavo „odpútal od zeme“.

Nadhľad si zachovala aj filmárka Gaby Dellalová a v rodinnej komédii Tri generácie. Pubertiak Ray, ktorého si zahrala Elle Fanningová, je v chlapčenskom tele nesvoj, rozhodne sa preto zmeniť pohlavie a stať sa dievčaťom. Komplikovaným procesom ho sprevádza matka (Naomi Wattsová) a babička (Susan Sarandonová) a pokúšajú sa vytvoriť novú rodinu.

Festival ponúka aj životopisnú snímku Pasolini o nenávidenom a milovanom búrlivákovi, režisérovi a spisovateľovi Pierovi Paolovi Pasolinim či holandsko-poľskú drámu Zóna nahoty, kde režisérka vykresľuje vzťah dvoch dievčat výlučne obrazmi. Vidieť môžete aj dva slovenské dokumenty Odchádzame z tejto krajiny a sériu videoportrétov Identity. Jej autorka Emília Ondriášová sa snažila odhaliť, čo sa v skutočnosti pod skratkou LGBTI skrýva.

Po Banskej Bystrici a Žiline sa v piatok festival presunie do košického kina Úsmev a potrvá tu do nedele. Od 7. decembra do 11. decembra bude pokračovať v bratislavskom kine Lumiére a skončí sa 13. a 14. decembra v Liptovskom Mikuláši.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový festival inakosti #Xavier Dolan #Pasolini #Tri generácie #LGBTI+