Julia Fischer z BHS: Na hudbu sa musia poslucháči naladiť

„Hudbu nemožno vyjadriť slovami,“ hovorí nevšedným talentom obdarená huslistka Julia Fischer.

02.12.2016 17:00
debata
„Som závislá od hudby. Pre mňa je životne... Foto: BHS
Julia Fischer „Som závislá od hudby. Pre mňa je životne dôležitá,“ tvrdí nemecká husľová virtuózka Julia Fischer.

„Často sa ma pýtajú, ako by som opísala, čo cítim pri skladbe, ktorú práve hrám. Neviem. Netuším. Keď hrám, nebežia mi hlavou žiadne slová, farby alebo príbehy. Je to skutočne niečo abstraktné,“ vysvetľuje vyhľadávaná tridsaťtriročná nemecká husľová virtuózka. Za najdôležitejšie považuje pochopiť, čo chcel skladateľ vyjadriť a jeho predstavy naplniť. Rada pripomína, že keby nehrala na husle, stala by sa klaviristkou. Hudbu totiž považuje za archetypálny prejav, ktorý spája všetkých ľudí. Aj preto sa rozhodla zasvätiť jej svoj život.

„Som závislá od hudby. Pre mňa je životne dôležitá. Nemusím bezpodmienečne stáť na pódiu, šťastná som aj ako poslucháčka,“ pokračuje dcéra slovenskej klaviristky a českého matematika, ktorí sa zoznámili počas pražských štúdií. Ale netají, že aj po krátkej prestávke jej koncertovanie pred publikom chýba. Strach zo zlyhania nepozná. „Na pódiu nestojím s myšlienkou, že musím hrať perfektne. Snažím sa však dielo skladateľa, ktoré interpretujem, zvládnuť ako najlepšie viem a dokážem,“ pripomína. Medzi umením a zábavou existuje podľa nej deliaca čiara. Jej ambíciou nie je publikum zabávať, ako umelkyňa sa snaží naučiť ľudí hudbu cítiť.

Pred dvoma rokmi sa na BHS predstavila husľovým recitálom. Pre svoje druhé vystúpenie si zvolila Chačaturjanov Koncert pre husle a orchester d mol, ktorý odborníci považujú za najlepšie dielo jedného z najpopulárnejších skladateľov arménskeho pôvodu. Pre zaujímavosť, jeho cesta k hudbe nebola priama. Ako devätnásťročný ešte nepoznal noty. Husľový koncert skomponoval Chačaturjan začiatkom štyridsiatych rokov špeciálne pre geniálneho ruského huslistu Davida Oistracha.

Do Bratislavy Julia Fischer tentoraz prichádza s Drážďanskou filharmóniu (3. decembra). Hudobným telesom, ktorého vznik súvisí s otvorením prvej mestskej koncertnej sály. Písal sa vtedy rok 1870. Na jeho profilovaní sa odvtedy podieľali významní skladatelia a prestížni dirigenti. Už piatu sezónu je na poste šéfdirigenta nesmierne náročný Michael Sanderling. Rodák z Berlína, ktorý začínal ako sólista. Violončelo však časom vymenil za taktovku a vypracoval sa na uznávaného dirigenta.

Koncert Drážďanskej filharmónie uvedie Wagnerova predohra k opere Rienzi, treťou lahôdkou bude Beethovenova Symfónia č. 7 A dur, o ktorej jedni hovoria ako o „apoteóze tanca“, iní zas ako o „nadšenom dionýzovskom pochode“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #BHS 2016 #Julia Fischer #Drážďanská filharmónia #Beethovenova Symfónia č. 7