Z ulice sa dostal na veľké pódiá. Teraz príde aj na Pohodu

Z pouličného umelca bez domova sa vypracoval na uznávaného hudobníka. Napriek úspechu však na svoje korene nezabúda. Cítiť ich najmä v jeho tvorbe, ktorej dominuje ľudskosť a pokora. Londýnsky hudobník Benjamin Clementine spieva a hrá pred plným štadiónom rovnako precítene ako pred okoloidúcimi v parížskom metre.

07.02.2017 12:00 , aktualizované: 17:25
Benjamin Clementine Foto:
Nováčikom v programe Pohody je aj anglický spevák a hudobník Benjamin Clementine.
debata

Presvedčiť sa o tom budú môcť aj návštevníci multižánrového festivalu Pohoda, ktorý sa bude konať od 6. do 8. júla na letisku v Trenčíne. Clementine spolu s americkou kapelou Future Islands a nemeckým producentom Boys Noize patrí k jeho najnovším prírastkom.

Sú umelci, ktorí majú univerzálne rady pre život, oháňajú sa jednou frázou za druhou, potom sú však umelci, ktorí si to, o čom spievajú, aj skutočne prežili. Benjamin Clementine odišiel z Londýna, keď mal 19 rokov. Útočiskom sa mu stali rušné parížske ulice a metro, kde si niekoľko rokov privyrábal ako pouličný umelec. Keď v roku 2013 dostal príležitosť zahrať v britskej televíznej šou Later… with Jools Holland, jeho život sa obrátil o 180 stupňov. Prišla ponuka z veľkého vydavateľstva Virgin EMI Records a v roku 2015 debutový album At Least For Now, za ktorý získal prestížnu Mercury Prize.

„Z ničoho, absolútne z ničoho som sa ja, Benjamin, narodil,“ spieva Clementine vo svojej skladbe Condolence. Aj keď dnes o ňom píšu svetové médiá, dobre si pamätá na svoje skromné začiatky v Paríži. „Tam som si uvedomil, že sme si všetci rovní a že je to všetko o pomoci jeden druhému, Paríž mi dal naozaj mnoho,“ povedal v ďakovnej reči po prevzatí Mercury Prize, ktorú zároveň venoval obetiam parížskeho útoku.

Silný príbeh by však na hudobnú cenu nestačil a Clementine takisto nechce, aby zatienil jeho skladby. Sila spočíva v unikátnosti prejavu. Chvejúci sa hlas vo výškach miestami pripomína Antonyho Hegartyho (dnes už speváčku Anohni), nebojí sa však aj ako bas znenazdajky načrieť do hlbších polôh. Spoločnosť mu pritom robí verný klavír, ktorý nachádza inšpiráciu u francúzskych skladateľov ako Erik Satie či Claude Debussy. Clementine nedávno spolupracoval aj so skupinou Gorillaz, s ktorou naspieval „antitrumpovskú“ pieseň Hallelujah Money. Na Pohode by sa mal predstaviť v rámci sobotňajšieho programu.

Benjaminovi Clementinovi sa podarilo preraziť vďaka televíznej šou. A to platí aj o ďalšom potvrdenom hosťovi z amerického Baltimoru – synthpopovej kapele Future Islands, ktorá sa v roku 2014 objavila v šou Davida Lettermana. Kolená v podrepe, prestupovanie z nohy na nohu, hlava pôsobí, že si na krku občas len tak voľne „pohupkáva“ – unikátny tanečný štýl lídra kapely Samuela T. Herringa sa okamžite stal virálnym hitom. Je to však len príjemné spestrenie živého vystúpenia, pretože hudba Future Islands skvelo funguje aj bez vizuálnych podnetov. V apríli plánuje kapela vydať už svoju piatu štúdiovku The Far Field, z ktorej už zverejnila singel Ran.

K dosiaľ zverejneným menám tohtoročnej Pohody, ako sú napríklad alt-J, Ylvis, Birdy, Jake Bugg, Mark Lanegan Band či Slaves, pribudol včera aj nemecký producent a dídžej Boys Noize, ktorý na festivale odohrá živý set. Za sebou má spolupráce s hudobníkmi či kapelami ako Snoop Dogg, The Black Eyed Peas, Jean-Michel Jarre, Santigold či Mark Ronson. Magazín Rolling Stone ho tiež označil za jedného z desiatich dídžejov, ktorí hýbu svetom.

Program Pohody sa pomaly rozrastá, organizátori však sľúbili, že čoskoro prezradia ďalšie mená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #festival #Pohoda #Benjamin Clementine #Future Islands #Boys Noize