Jánošíkove dni sú v znamení kroja a, samozrejme, aj muziky

Už 59 rokov sa v Terchovej koná obľúbený festival Jánošíkove dni, ktorý prináša do letných dní najmä rezkú terchovskú muziku, ale aj výstavy, divadlo, film a ľudovú kultúru vôbec.

29.07.2021 05:00
Jánošíkove dni Foto:
Jedným z divov Terchovej je samotná terchovská muzika, ktorá získala miesto na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
debata

Jánošíkove dni sú sviatkom tradícií, ktorý vždy vítal tisícky návštevníkov. Tohto roku sa koná od 28. júla do 1. augusta síce v menšom, ale s rovnako bohatým programom ako po iné roky. Úvodný program, ktorý odštartoval včera večer, sa volal príznačne Sedem divov Terchovej. Nikde inde na svete by ste totiž v jednej dedine nenašli toľko muzikantov ako práve v Terchovej.

„Program je dokonca výrazne bohatší ako vlani, máme 18 programov na šiestich pódiách. Uvedieme až tri galaprogramy – klasický terchovský večer Teraz vám vyhráva terchovská muzika (piatok o 20.30 h), medzinárodný večer s významným slovenským hosťom (sobota) a nedeľný záverečný galaprogram,“ pozýva za organizátorov festivalu Peter Cabadaj. Živou pozvánkou na Jánošíkove dni bude vystúpenie terchovských muzík na Mariánskom námestí v Žiline vo štvrtok o 17. hodine.

Terchovská muzika Bratia Muchovci - Jánošíkove dni

Kto pricestuje do Terchovej autobusom, muzika mu môže hrať hneď, ako vystúpi. V Terchovej totiž majú hrajúce zastávky s kresleným notovým záznamom, kde si môžete pomocou QR kódu vypočuť pieseň, ktorá sa viaže presne k danému miestu. Vlani to boli zastávky sklenené, teraz budú hosťom hrať aj tie drevené a na budúci rok, k jubilejnému, 60. ročníku Jánošíkových dní už bude hudbou pokrytá celá dedina. Samozrejme, na každej zastávke spoznáte celkom inú pieseň a verte, že v Terchovej by ich bolo dosť aj pre celý kraj.

Terchova - hrajuce zastavky Čítajte viac Zaspievajte si s terchovskou muzikou na zastávke!

„Tento rok sa Jánošíkove dni nesú v znamení kroja a KROJ je Krása Reprezentovaná Originálnou Jedinečnosťou. Kroju preto venujeme dve výstavy, jednu v Terchovej a jednu v Žiline,“ vysvetľuje Peter Cabadaj. Žilinská výstava pod názvom Takí boli parádni… v Krajskom kultúrnom stredisku priblíži tradičné techniky zdobenia ľudového odevu a priamo v Terchovej otvoria výstavu K.R.O.J. zo šatnice Matice slovenskej aj výstavu Modrotlač – dedičstvo, ktoré nás spája.

Vo štvrtok podvečer si na festivale pripomenú nedožitú deväťdesiatku tanečníka, choreografa a hudobníka Milana Chvasteka, ktorý hovorieval: "Jánošíkov kraj žil, žije a prežije veky! Vari nikde na svete nenájde človek na takom malom území toľko krásy, všetkého dosti, aby mohol pookriať vnútorne, duchovne, ale aj napásť si oči na skalách a bralách, uši naplniť zvukmi v žblnkotajúcich vodopádoch v Jánošíkových dierach a pri nebeskoanjelskej muzike.“

Nebeská muzika z Terchovej

A veru mal pravdu, pretože keď zrátame len účinkujúcich z Terchovej v piatkovom galaprograme, je ich vyše dvadsať – sólistov aj hudobných zoskupení či súborov. A to zďaleka nie sú všetci. Medzi nimi je aj Martin Repáň, víťaz folklórnej šou Zem spieva, Nebeská muzika i Ťažká muzika, Z dolniakov, Sokolie i Haštrle, Vojtekovci, Bielikovci, ľudová hudba Jasmínky Vallovej a ďalší. Terchovská muzika sa dostala na Zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO pre jej jedinečnosť a preto, lebo vďaka novým a novým generáciám terchovských muzikantov stále žije. Ak sa vám rezká muzika páči, na Jánošíkových dňoch sa môžete podučiť v Muzikantskej zlatej dielni, ktorú vedú Zlaté husle.

Nebeska muzika, Zbojband a Ťažká muzika: A VERU TERCHOVÁ

Na Jánošíkových dňoch nesmie chýbať ani samotný Jánošík, premietnu hneď dva rovnomenné filmy – storočný z roku 1921, ktorý bol prvým celovečerným slovenským filmom, a druhý, 85-ročný, z roku 1936, ktorý preslávil Terchovú. Terchovské národné divadlo uvedie zas predstavenie Pacho s hudbou Svetozára Stračinu na motívy scenára Petra Jaroša a Martina Ťapáka (štvrtok o 20.30 h).

Janošíkove dni Čítajte viac Konský vozový sprievod v Terchovej oslavuje 50 rokov

Organizátori budú, samozrejme, rešpektovať všetky hygienické opatrenia a všetky hlavné programy nebudú v amfiteátri, ale v Relaxačnom informačnom centre Terchovec s menšou kapacitou. Na záver nebude chýbať tradičný vozový sprievod, ktorý je pastvou pre oči aj pre uši, muzikanti na vyzdobených vozoch ťahaní desiatimi pármi koní krásne zahrajú, ale nebude sa konať ich záverečné spoločné vystúpenie pod sochou Jánošíka, nepredstavia sa v spoločnom programe furmanov a muzík, ako to bolo do vlaňajšieho roku.

Ďalším divom terchovej je tradičný konský... Foto: Archív festivalu Jánošíkove dni
Jánošíkove dni Ďalším divom terchovej je tradičný konský vozový sprievod s hrajúcimi muzikantami.

„Tento rok to zvládneme, hoci Fond na podporu umenia festival nepodporil v takej výške, ako by potreboval. Veríme, že na budúci rok zohľadnia jubilejný, 60. ročník a najmä význam a rozsah Jánošíkových dní a že fond zvolí veľkorysejší prístup,“ dodáva Cabadaj. Na budúci totiž plánujú, že vystúpia všetky muziky, ktoré v Terchovej existujú, všetky generácie. A to si ani netrúfneme zrátať…

Bobanovci - Milos Boban2 Čítajte viac Miloš Bobáň: Naše deti dosahujú nadpriemerné výsledky, aj keď nepoznajú noty

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Jánošíkove dni