Irena Brežná otvorí Týždeň nových menšín novým románom

V Bratislave sa vo štvrtok 28. apríla začína už 6. ročník festivalu Týždeň nových menšín pod novým názvom [fjúžn]. Širokej verejnosti predstavuje komunity migrantov, ktorí už na Slovensku reprezentujú viac ako 1 percento populácie, no o ich problémoch vieme veľmi málo. Potrvá do 4. mája.

28.04.2011 06:00
Irena Brežná Foto:
Irena Brežná
debata

„Chceli sme vytvoriť novú značku, ktorá by vyjadrovala ideu dynamicky sa meniacej multikultúrnej spoločnosti a miešania rôznych kultúr. Anglické slovo ,fusion’ má v sebe tú správnu hravosť, zvukomalebnosť aj hĺbku. Pod názvom [fjúžn] chceme organizovať nielen každoročný Týždeň nových menšín, ale aj menšie jednorazové akcie po celom Slovensku,“ vysvetlil programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec.

Počas festivalového týždňa sa tento rok uskutoční 20 rozmanitých podujatí, počnúc koncertmi a filmami cez diskusie a workshopy až po divadelné predstavenie, výstavu, autorské čítanie či živú knižnicu. Festival otvorí vo štvrtok o 20. h v divadle Meteorit slovenská emigrantka zo Švajčiarska, novinárka a spisovateľka Irena Brežná čítaním zo svojho nového románu Herzlich Willkommen (Srdečne vítame).

„Ďalší deň ,sfúzujeme’ s festivalom Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK, na ktorej je pripravený bohatý program vrátane koncertu La3no Cubano, či živej knižnice s utečencami,“ povedala riaditeľka festivalu Adriana Martinovičová.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na pravidelný filmový deň s holandskou komédiou Shouf shouf habibi, nemeckou drámou Proti múru či dokumentom o bratislavskom Divadle bez domova z dielne austrálskeho režiséra.

debata chyba