Na Grape mieri Morcheeba v plnej sile

Morcheeba, Example, Modestep, ale aj exkluzívne koncerty slovenských kapiel ako Noisecut či Tornádo Lue ponúkne festival Grape, ktorý sa na letisku v Piešťanoch začína v piatok 10. augusta a potrvá do nedeľného rána.

10.08.2012 12:00
Morcheeba Foto:
Morcheeba
debata

Brabcová aj Koščová s Noisecut "Grape je náš obľúbený festival. Hrali sme na prvom ročníku a dostali sme pozvanie aj tento rok. Plánovali sme sa na piešťanské letisko vrátiť v plnej sile s novým programom k aktuálnemu albumu Háj & Lov. Betkin odchod však všetko zmenil,” povedal Erik "Losos” Horák, podpísaný pod hudbou skupiny Noisecut. Jej speváčka Bety K. Majerníková koncom mája zahynula pri autohavárii. Skupina si preto na festivale Grape uctí jej pamiatku a zároveň sa rozlúči so svojimi fanúšikmi.

Namiesto Majerníkovej na koncerte, ktorý sa v piatok začne pred polnocou, zaspievajú bývalá speváčka formácie Khoiba Ema Brabcová, Slivka z Pudingu pani Elvisovej, Zdenka Predná a Katka Koščová. Okrem výberu zo staršej tvorby zaznejú v Piešťanoch aj piesne z posledného albumu Háj & Lov, ktoré skupina zatiaľ naživo nehrala. „Myslím, že nápad takto príjemne si uctiť spomienku na Bety je pekný. Bola našou výbornou kamarátkou,“ povedal organizátor festivalu Ján Trstenský. Grape zároveň pripraví spomienkové miesto s pamätnou knihou.

Hity v pôvodnom zložení
Najväčšou hviezdou tretieho ročníka festivalu bude britské trio Morcheeba. Hudobníci, ktorí ho tvoria, sa už na Slovensku predstavili viackrát, nikdy však nie vo svojej najslávnejšej zostave. Pomalá, silná a krásna – týmito slovami opísal v rozhovore pre Pravdu hudbu svojej kapely Paul Godfrey, ktorý Morcheebu spolu so svojím bratom Rossom založil. Dlhý čas ich zamatovým hlasom sprevádzala speváčka Skye Edwardsová, ich cesty sa však v roku 2003 rozišli a tak hity ako Blindfold, Rome Wasn't Built In A Day či Be Yourself spievali na koncertoch iné speváčky. V roku 2003 sa Edwardsová ku kapele vrátila a teraz sa spoločne predstavia na Slovensku. Začiatok ich sobotného koncertu je naplánovaný na 22.30 h.

Ďalšou hviezdou festivalu je takisto britský hudobník, ktorý si hovorí Example a svojimi pesničkami často siaha na popredné priečky nielen britskej singlovej hitparády, ktorej naposledy kraľovali jeho minuloročné hity Changed The Way You Kiss Me a Stay Awake. Hudobník, ktorého preslávila pesnička Kickstarts a podľa organizátorov patrí momentálne k najžiadanejším predstaviteľom elektronickej tanečnej scény, sa na festivale predstaví v noci zo soboty na nedeľu. Ešte predtým, na inom pódiu, roztancuje publikum britské dubstepové kvarteto Modestep.

Kultové filmy
Zaujímaví zahraniční hostia zdobia aj prvý deň festivalu. V piatok na Grape zahrajú napríklad slovenskému publiku dobre známi britskí rockeri The Subways. Príde aj indie skupina Wolf Gang. S minuloročným debutovým albumom Suego Faults jej v úlohe spoluproducenta pomáhal Dave Fridmann, spolupracovník formácií ako Mogwai, The Flaming Lips či MGMT. Na hlavnom pódiu v piatok vystúpi aj bristolské indie rockové duo Blood Red Shoes.

Program festivalu, samozrejme, ponúkne aj vystúpenia slovenských a českých kapiel, predstavia sa Le Payaco, Puding pani Elvisovej, Prago Union, Para či Tata Bojs. Príde aj „jedna z kľúčových kapiel slovenskej alternatívnej scény“ Tornádo Lue. Grape bude jediný slovenský festival, kde toto leto vystúpi.

Celkovo Grape ponúkne hudobný program na štyroch pódiách. Okrem hudby je však pripravené množstvo sprievodných aktivít, medzi nimi Pecha Kucha Night, Literárny klub, módna prehliadka a pripravené sú aj filmové projekcie. Premietať sa budú samé kultové filmy, medzi nimi Limonádový Joe, Kouř, Dívka na koštěti, Světáci či Vesničko má středisková. Kompletný program festivalu nájdete na www.grapefestival.sk.

Podľa organizátorov sú vstupenky na festival stále k dispozícii a je ich dostatok. Predaj permanentiek sa končí dnes napoludnie, vstupenky iba na sobotu sú v predpredaji dostupné do zajtrajšieho rána. Oba typy lístkov však budú k dispozícii aj na mieste.

debata chyba