Príde legenda Lee Scratch Perry aj Chris Norman

Posledné dva festivalové víkendy ponúkajú v skratke dve hlavné možnosti - kývať sa v rytme reggae alebo posedieť si pri trampskej piesni. Kým bratislavský festival Uprising ponúkne najmä reggae a ska, piešťanská Lodenica sa sústredí na folk a country. A oba lákajú aj na hviezdne mená zo zahraničia.

23.08.2012 12:00
Lee Scratch Perry Lee Indian Foto:
Lee Scratch Perry
debata

Lodenicu čaká už 14. ročník, ale tradíciou sa pomaly stáva aj zakončenie leta na bratislavskom festivale Uprising, ktorý tento rok oslavuje 5. narodeniny. Na Zlatých pieskoch tak v piatok a sobotu zaznie nielen reggae, ale aj drum ‚n‘ bass, hip hop alebo dub. Kto bude najväčšou hviezdou Uprisingu ťažko povedať, pretože naozaj hviezdnych mien zo zahraničia sa tu stretne hneď niekoľko. Príde napríklad jamajská legenda Lee „Scratch“ Perry, ktorý hral nielen dôležitú úlohu v kariére Boba Marleyho, ale tiež v rozvoji reggae a dubu. Perry sa na festivale predstaví v piatok, rovnako ako ďalší Jamajčan Max Romeo či známa britská formácia Asian Dub Foundation.

Výrazné zahraničné mená núka aj sobotný program Uprisingu. Latino hip hop v ňom zastúpi americká formácia Delinquent Habits, príde aj Tarrus Riley, ktorý za svoje reggae získal vlani niekoľko cien pre umelca roka, a počas druhého dňa festivalu vystúpi aj Anthony B, predstaviteľ novodobého roots reggae, ktorého organizátori považujú za jeden zo svojich najväčších tromfov.

Na štyroch festivalových scénach budú zastúpení aj slovenskí hudobníci. Prídu napríklad Polemic, Medial Banana či Vec a Moja Reč, ktorí sa objavia na pódiu spoločne s Prago Union. Festivalový areál sa otvára v piatok o 12. h, kompletný program nájdete na www.uprising.sk.

Festival Lodenica sa v Piešťanoch začne o týždeň. Jeho hlavnou hviezdou bude tento rok britský spevák Chris Norman. Na Lodenici vystúpi v sobotu 1. septembra. „Príde spolu so svojou sprievodnou skupinou a veríme, že bude fantastickým vyvrcholením festivalu,“ píšu organizátori o hudobníkovi, ktorý je na scéne už od polovice 60. rokov.

Norman, ktorý spolupracoval napríklad s Donovanom či Agnethou Fältskog zo skupiny ABBA, patril k zakladajúcim členom kapely Smokie. Tú po rokoch opustil, aby sa venoval sólovej kariére. Odštartoval ju megahitom Midnight Lady, o ktorý sa mu postaral Dieter Bohlen, známy aj z pôsobenia vo formácii Modern Talking. Ešte o pár rokov skôr vznikol ďalší Normanov hit – duet so Suzie Quatro Stumblin' In. V Piešťanoch však určite predstaví aj hity svojej bývalej kapely, a tak by na Lodenici nemali chýbať piesne ako Living Next Door to Alice, Oh, Carol, Don't Play Your Rock'n'Roll To Me či l Meet You At Midnight.

Aj keď Lodenica už dávnejšie vypustila zo svojho názvu prívlastok country, jej gro stále tvoria hudobníci, ktorí sa najlepšie cítia v žánroch folk & country. Na festivale vystúpia Kamelot, Tomáš Klus, Čechomor, Petr Spálený, Wabi Daněk, bratia Nedvědovci, Věra Martinová, ale aj Zuzana Smatanová. Okrem hudby čaká návštevníkov tiež sprievodný program, detaily nájdete na www.lodenica.sk.

debata chyba