Mike Farrell: Pracovať na seriáli M*A*S*H bola neskutočná radosť

Ikonický seriál M*A*S*H ukázal kórejskú vojnu z iného pohľadu. Kým niektorí režiséri sa pozerali na tento tragický konflikt z propagandistického či tragického hľadiska, protagonisti "zelenej jednotky" dali prednosť ostrému, satirickému humoru.

02.05.2015 09:00
3rd Annual Television Academy Honors Foto: ,
Hrdinovia seriálu M*A*S*H, predstaviteľka majorky Margaret "Šťabajzne" Houlihanovej Loretta Switová a Mike Farrell na odovzdávaní televíznych cien v roku 2010.
debata

Jednou z nezabudnuteľných postáv bol určite spravodlivý a večne usmiaty kapitán B. J. Hunnicutt. Brilantne ho stvárnil Mike Farrell, ktorý vo svojom živote videl mnoho utrpenia. Ako ambasádor OSN sa dostal do krajín ťažko skúšaných ranami vlastných diktátorov. Dodnes rád spomína na svoje zlaté herecké časy, ale zároveň rozpráva aj o mrazivých skúsenostiach z dobrovoľníckej činnosti.

Keď ste mali dva roky, vaša rodina sa presťahovala do Hollywoodu a váš otec začal pracovať vo filmovom štúdiu. Ako vás formovalo toto prostredie? Bolo herectvo vaším vysnívaným povolaním?

Práca môjho otca v štúdiách bola nesmierne vzrušujúca, nemala však žiadny vplyv na môj záujem o herectvo. Žili sme neďaleko Beverly Hills, teda na mieste, ktoré je dnes známe ako západný Hollywood. A tu pravdepodobne vznikla moja fascinácia šoubiznisom ako takým.

Jednou z vašich prvých hereckých úloh bol krátky skeč v kostýme gorily pre TV šou Red Skeleton. Ako dokážu podobné mini práce formovať hercovu psychiku? Nemali ste nikdy pochybnosti o tom, že sa v herectve presadíte?

Mojím cieľom nebolo stať sa známym, ale dostať sa do filmového priemyslu. Keď som dostal príležitosť hrať v obleku gorily, bral som to ako šancu posunúť sa k ďalším úlohám a príležitostiam. Nakoniec som si na základe týchto prác vybudoval kariéru, ale opakujem, mojím cieľom nikdy nebolo stať sa slávnym, ale naplno a profesionálne sa venovať herectvu.

Ešte pred vaším účinkovaním v seriáli MAS*H ste pomáhali drogovo závislým a ťažkým sociálnym prípadom. Keď ste prijali úlohu dobráckeho poľného chirurga B. J. Hunnicutta, zrazu ste sa začali dozvedať aj o vojnových zverstvách. Ako tvaroval tento smutný príbeh v ľudských dejinách váš osobnostný rozvoj?

Práca s ľuďmi v projekte Manhattan, ktorí mali drogové problémy, bola pre mňa nesmierne užitočná. Pomohla mi posunúť sa vo vývoji a zároveň som mohol pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitli na samotnom dne. Pracovať na seriáli MAS*H bola neskutočná radosť. Spolupracoval som s nádhernými a veľmi talentovanými ľuďmi, rozprávali verejnosti dôležité príbehy o hrôzach vojny a koľko za ňou stálo utrpenia a premárnených životov. No zároveň sme sa snažili byť zábavní, keď sme hovorili o spôsobe, ako pomôcť ľuďom v núdzi, aby sa opäť cítili ako ľudské bytosti.

Vojnové útrapy ste zažili aj na vlastnej koži, keď ste sa ako veľvyslanec dobrej vôle OSN dostali do krajín tretieho sveta. Kambodžu ste navštívili tesne po skončení krvavého režimu Pol Pota. Necítili ste vtedy hnev nad tým, ako sa svet iba nečinne prizeral?

Hanbil som sa, že sme ich nechali tak trpieť. Mal som zlosť na moju vládu, ktorej bola ľahostajná vtedajšia politická situácia, no bol som hrdý, že som mohol byť súčasťou humanitárnej pomoci obetiam tejto nesmiernej tragédie.

V rámci týchto ciest ste mali možnosť navštíviť aj poľné nemocnice a naživo tak spoznať prácu skutočných chirurgov. Ako na vás zapôsobili? Boli predobrazom charakteru B. J. Hunnicutta?

Miloval som postavu B. J. Hunnicutta a bolo pre mňa nesmierne inšpirujúce vidieť ženy a mužov v Kambodži, Somálsku a Latinskej Amerike, ktorí obetovali svoj čas, talent a súkromný život, aby mohli pomôcť ľuďom v núdzi. Už len to, že som ich mohol pozorovať, mi otvorilo mnoho ciest ako hrať B.J.

Dokáže humor pomôcť ľuďom aj v takom bezútešnom prostredí, ako je vojenská nemocnica?

Myslím si, že humor je základom pre vyrovnaný život.

Takmer osem rokov ste sa denne stretávali na filmovom pľaci s tými istými ľuďmi, s ktorými ste nakrúcali jeden z najúspešnejších seriálov všetkých čias. Nikdy ste sa netajili tým, že ste sa priateľské vzťahy, ktoré vznikli na pracovisku, snažili udržať aj v súkromnom živote. Zažili ste niečo podobné aj pri ďalších nakrúcaniach?

S týmto kolektívom som pracoval osem rokov. Osem úžasných rokov a počas toho sme sa stali veľmi blízkymi, takže sa medzi nami vytvorilo pevné priateľstvo. Počas práce na iných projektoch som sa spriatelil takisto s mnohými ľuďmi, s ktorými som dodnes v kontakte. Takýto úzky kontakt vás vždy ovplyvní.

Pozeráte ešte niekedy MAS*H? Aké máte pocity, keď vidíte tento seriál?

Nie, už ho nepozerám. Keby som však náhodou naň narazil v televízii alebo niekde inde, isto by som sa naň chvíľku pozeral a zaspomínal si.

V roku 2000 ste si opäť zahrali chirurga v seriáli The Clinic. Lákala vás niekedy v mladosti medicína?

Nie, to zase nie. Keď som bol mladý, nikdy som nemal záujem študovať medicínu. Ani nikdy potom.

Ako spolupracovník Národného demokratického inštitútu pre medzinárodné záležitosti ste sa dokonca zúčastnili ako pozorovateľ na našich posledných československých voľbách. Ako si na to spomínate?

Spomínam si na malebnú Prahu. Spomínam si na ňu, ako na miesto plné krásnych a úžasných ľudí. A mal som šťastie spoznať Václava Havla. Bol to nezabudnuteľný muž.

Dlhé roky ste súčasťou filmového priemyslu a dodnes prezentujete názor, že Hollywood by mal byť mienkotvorný a zodpovedný. Zmení sa v najbližších rokoch myslenie jeho vplyvných ľudí, ktorí dehonestovali toto prostredie na tzv. fabriku na peniaze? Aká je podľa vás úloha Hollywoodu v dnešnom svete?

Zodpovednosť je kľúčové slovo. Biznis slúži predovšetkým na zábavu, ktorá však môže byť niekedy až veľmi infantilná, hlúpa a ponižujúca. Príliš mnoho ľudí podniká a pracuje v tomto priemysle iba pre peniaze. Stráca sa tým celý jeho zmysel, čo je podľa mňa veľmi smutné.

Ste známy aj ako celoživotný odporca trestu smrti. A to aj napriek tomu, že ste zažili vojnové zverstvá a tie najhoršie zločiny proti ľudskosti. Nikdy ste nemali pochybnosti o svojom názore?

Vždy som mal otvorenú myseľ aj pre iné názory, ale verím, že zabíjanie je zlé. A keď sa vlády rozhodnú, že je v poriadku zabíjať vrahov, myslím si, že to rozbíja celú spoločnosť. Je to chyba. Je zlé zabíjať. Som absolútne presvedčený, že trest smrti by mali zrušiť. Chápem zlosť tých, ktorí stratili svojich milovaných. Aj ja som stratil milovaného, ktorého zavraždili. Ale pomsta nie je správna. Aj Martin Luther King nám pripomenul, že zabíjanie tých, čo zabíjajú, iba roztáča cyklus násilia.

Mike Farrell (76)

Alan Alda, Mike Farrell a už zosnulý Harry... Foto: 20TH CENTURY FOX TELEVISION/CSFD.CZ
Alan Alda, Mike Farrell Alan Alda, Mike Farrell a už zosnulý Harry Morgan v seriáli MASH.

So šoubiznisom prišiel do prvého kontaktu už ako dieťa, keďže s rodinou býval neďaleko hollywoodskych štúdií, kde pracoval jeho otec. Samotný Mike prešiel mnohými povolaniami, ale prvé herecké úspechy ho utvrdili v jeho rozhodnutí stať sa profesionálnym hercom.

Počas ôsmich rokoch pracoval na jednom z najúspešnejších seriálov v histórii MAS*H. Neskôr sa objavil i v ďalších úspešných seriáloch Providence alebo The Clinic. Okrem toho sa venoval aj písaniu scenárov a dodnes je spolumajiteľom vlastnej produkčnej firmy.

Ešte pred stvárnením svojej najslávnejšej úlohy – sympatického a rodinne založeného kapitána B. J. Hunnicutta – sa ako dobrovoľník venoval drogovo závislým. Počas nakrúcania o hrôzach kórejského konfliktu sa Mike začal angažovať aj v protivojnových hnutiach. Ako ambasádor navštívil mnohé krajiny tretieho sveta (Kambodža, Somálsko, Nikaragua, Honduras atď.) a o svojich cestách priniesol detailné zápisky vo forme denníkov.

Vo svojej rodnej krajine je známym celoživotným odporcom trestu smrti. Je tiež vášnivým motorkárom, na svojej motorke prešiel veľkú časť USA, Kanady, Austrálie i Európu. „Je to zábavné a vzrušujúce. Dáva mi to šancu dostať sa preč, vidieť zaujímavé veci a premýšľať o nich. Je to pre mňa určitá forma terapie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nakrúcanie #M*A*S*H #Mike Farrell