Oscar sa Ašu neujde

Film Až do mesta Aš, ktorý do oscarového súboja v kategórii cudzojazyčných snímok poslalo Slovensko, o prestížnu cenu nezabojuje. Americká filmová akadémia zverejnila totiž zoznam deviatich cudzojazyčných filmov, z ktorých akademici vyberú päticu nominovaných. Celovečerný debut režisérky Ivety Grófovej sa medzi ne nedostal.

31.12.2012 12:00
Omar Sy (vľavo) za úlohu v snímke Intouchables... Foto:
Francúzsky divácky hit Nedotknuteľní sa spolu s ďalšími ôsmimi filmami dostal do užšieho oscarového výberu v kategórii cudzojazyčných filmov.
debata

Nepostúpil ani český kandidát, film Davida Ondříčka V tieni, ktorý mal dobré ohlasy aj v zahraničných médiách. Slovensko malo v hre aj film Posledný autobus, ktorý o Oscara mohol zabojovať v kategórii krátkych animovaných filmov. Snímku Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej na Oscara kvalifikoval zisk Grand Prix na festivale vo fínskom Tampere a rovnako víťazstvo na festivale v Stuttgarte. Nakoniec sa však do užšieho výberu desiatich uchádzačov o Oscara takisto nedostal.

Príležitosť zviditeľniť sa
„Od začiatku som to vnímala skôr tak, že národná oscarová nominácia je super príležitosť, aby sa náš film dostal viac k ľuďom, aby si ho všimli. Konkurencia medzi cudzojazyčnými filmami bola obrovská, takže som neočakávala, že by sme sa o Oscara vo finále reálne uchádzali,“ povedala Pravde Iveta Grófová.

„Na festivaloch v zahraničí, na ktorých som s filmom bola, nemala nominácia veľký vplyv. Dokonca na niektorých festivaloch o nej ani nevedeli, alebo sa to dozvedeli až dávno po tom, čo vytlačili katalógy a podobne, takže festivalový život filmu to príliš neovplyvnilo,“ dodala režisérka, ktorá národnú nomináciu vnímala aj ako ocenenie pre všetkých, ktorí na filme pracovali. „Bolo to veľmi fajn pre ľudí z Ašu alebo pre ľudí, ktorí v tom filme hrali. Akoby si uvedomili, že to celé malo nejakú cenu. Predsa len Oscar v očiach bežných ľudí niečo znamená. Navyše potom začali vychádzať články o filme aj v ženských magazínoch a podobne, takže informácie o našom filme sa vďaka nominácii dostávali k ľuďom aj kanálmi, ktorými by inak nešli.“

Film Až do mesta Aš, ktorý možno v januári vidieť v kinách v Bratislave, Levoči a Kežmarku, navrhla na Oscara Slovenská filmová a televízna akadémia. Vyberala spomedzi desiatich filmov vrátane snímok eŠteBák Juraja Nvotu, Anjeli Róberta Švedu či Lóve Jakuba Kronera.

Ako uvádza oficiálna stránka Oscarov, nominácia v kategórii cudzojazyčných filmov má dve fázy. V prvej si komisia pozostávajúca z niekoľkých stoviek losangeleských členov akadémie pozrie snímky všetkých národných kandidátov (tento rok ich bolo rekordných 71) a vyberie šesť najlepších filmov. Následne zvláštna komisia vytvorená pre túto kategóriu pridá na zoznam oscarových kandidátov ďalšie tri filmy. Deviatku filmov si počas prvého novoročného víkendu pozrú špeciálne zostavené komisie v Los Angeles a New Yorku a vyberú päticu snímok, ktoré získajú nomináciu. Tie spolu s ďalšími kandidátmi na Oscara vyhlásia 10. januára, ceny rozdajú 24. februára.

Postúpili Láska aj Nedotknuteľní
Medzi deviatimi cudzojazyčnými filmami, ktoré sa dostali do užšieho výberu, je podľa očakávania koprodukčná Láska Michaela Hanekeho, ktorú nominovalo Rakúsko. Hoci sa vo filme rozpráva po francúzsky, objavujú sa úvahy, že Haneke by sa mohol o Oscara uchádzať aj v hlavných kategóriách ako najlepšia réžia, film či herecké výkony (Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva a Isabelle Huppert). Pri splnení podmienok sa totiž o Oscara v najsledovanejších kategóriách môže uchádzať prakticky akýkoľvek film. Vlani takto uspela francúzska nemá snímka Artist, ktorá získala fantastických 10 nominácií a nakoniec si odniesla päť sošiek, vrátane cien za najlepší film, réžiu a herca v hlavnej úlohe.

Francúzsko môže tento rok uspieť aj s diváckym hitom, komédiou Nedotknuteľní režisérov Oliviera Nakachea a Erica Toledana, ktorá sa rovnako ako dánska historická dráma Kráľovská aféra Nikolaja Arcela, rumunská dráma Cristiana Mungiu Za kopcami či nórsky dobrodružný film Kon-Tiki o moreplavcovi Thorovi Heyerdahlovi z dielne režisérskeho dua Joachim Rønning a Espen Sandberg, dostala do užšieho výberu. Akademici posunuli do ďalšieho kola hlasovania aj kanadskú drámu o detských vojakoch v Afrike War Witch režiséra Kima Nguyena, novinku islandského tvorcu Baltasara Kormákura The Deep, čilský film No zaoberajúci sa Augustom Pinochetom v réžii Pabla Larraína a v hlavnej úlohe s Gaelom Garciom Bernalom, ako aj švajčiarsku drámu Sestra režisérky Ursuly Meierovej, ktorú ocenili aj na festivale v Berlíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba