Zomrel autor škandálnej Koridy lásky, japonský režisér Ošima

Vo veku 80 rokov zomrel v utorok japonský režisér Nagisa Ošima, autor škandálneho erotického filmu Korida lásky a bojovník proti cenzúre. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na rodinu.

15.01.2013 17:52
Japan Obit Oshima Ošima Nagisa Foto: , ,
Nagisa Ošima s manželkou na festivale v Cannes v roku 2000.
debata (1)

„Otec zomrel pokojne,“ povedal filmárov syn Arata, podľa ktorého režisér zomrel v nemocnici obklopený rodinou. Ošima podľahol pľúcnej infekcii.

Ošima sa asi najviac preslávil filmom Korida lásky. Tvorca sa nechal inšpirovať skutočným príbehom z roku 1936, v ktorom mladá žena z vášne uškrtila svojho muža s jeho súhlasom a odrezala mu penis. V Japonsku bol film zakázaný a režisér stál kvôli nemu pred súdom.

Dnes už kultový klubový film mal spočiatku problémy aj na Západe. Keď bol v roku 1976 uvedený na festivale v Berlíne, kópiu zabavila prokuratúra a začala stíhanie pre šírenie pornografie. Film, ktorý „stvárňuje kruto ničivú silu sexuality vo všetkých jej dôsledkoch“, patrí k najkontrover­znejším a najodvážnejším snímkam o erotickej posadnutosti. Pre sexuálne scény sa musel film dokončovať vo Francúzsku a necenzurovaná verzia Koridy lásky sa v Japonsku dodnes nepremietala.

Ošima, ktorý debutoval v roku 1959 filmom Mesto lásky a nádeje, patril k popredným predstaviteľom japonskej Novej vlny. V roku 1960 stiahli hneď po premiére z japonských kín jeho politický film Noc a hmla v Japonsku, pretože sa úrady báli nepokojov. V roku 1978 získala jeho snímka Ríša vášne cenu za réžiu na festivale v Cannes. O Zlatú palmu sa tu uchádzali viaceré jeho filmy vrátane známej vojnovej drámy Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983) so spevákom Davidom Bowiem v hlavnej úlohe.

1 debata chyba