Zomrel spisovateľ, dramatik a scenárista Alex Koenigsmark

Po dlhej chorobe zomrel v stredu vo veku 68 rokov český spisovateľ, scenárista a dramatik Alex Koenigsmark. Potvrdil to jeho kolega Karel Steigerwald. Presná príčina úmrtia nie je známa.

24.01.2013 10:51
koenigsmark Alex Koenigsmark Foto:
Alex Koenigsmark
debata

Alex Koenigsmark sa narodil 27. mája 1944 v Plzni. Vyštudoval na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe a následne krátko pôsobil ako dramaturg na Barrandove. Potom sa však začal venovať písaniu.

Je autorom scenárov k televíznym snímkam ako napríklad Mário a kúzelník (1976), Nebezpečné známosti (1980), Galoše šťastia (1986), Úsmev diabla (1987), Závisť (1995) alebo Jasnovidec (2005).

Na konte má divadelné hry Edessa, Café au lait, Komturovo srdce alebo Byl to skřivan, romány Příběh unavené manekýnky, Siromacha, Chlast aneb Cesta sekčního šéfa k moři a Černá krev, knižný portrét Jiřina Jirásková osobně a tiež zbierky fejtónov Jak se stal Rockefeller miliardářem aneb Neštěstí mohou být rozličná a Nesmrtelná duše. Bol nositeľom ceny Európsky fejtón roku. Posledné roky svojho života strávil v Dobřichoviciach neďaleko Prahy.

debata chyba