Medveďa chce Mníška aj Camille Claudelová

Medzinárodný filmový festival v Berlíne sa začne už vo štvrtok 7. februára. Jeho hlavná súťažná sekcia ponúkne 17 svetových premiér. Celkovo sa v nej predstaví 24 filmov. O hlavnú cenu, Zlatého medveďa, sa však bude uchádzať iba 19 z nich. "Mladé talenty aj uznávaní filmári tu predstavia filmy, v ktorých sú realita a fikcia nepochopiteľne podobné," povedal o festivalovej súťaži riaditeľ Berlinale Dieter Kosslick.

04.02.2013 12:00
Juliette Binoche Foto:
Juliette Binoche stvárnila v novinke Bruna Dumonta sochárku Camille Claudelovú.
debata

Francúzsky provokatér Bruno Dumont bude súťažiť s biografickou snímkou Camille Claudel 1915. Inšpirovala ho korešpondencia slávnej sochárky Camille Claudelovej a jej brata, nemenej slávneho spisovateľa Paula Claudela. Film zachytáva obdobie, keď sa Claudelová, trpiaca stihomamom, že jej škodia nielen jej neprajníci, ale tiež bývalý milenec Auguste Rodin, lieči na psychiatrii. V hlavnej úlohe sa predstaví Juliette Binoche. Okrem nej Dumont opäť obsadil aj nehercov, tentoraz mentálne hendikepovaných ľudí, ktorí stvárňujú Claudelovej spolupacientov.

S nehercami často pracuje aj rakúsky režisér Ulrich Seidl. V berlínskej súťaži predstaví záverečnú časť svojej rajskej trilógie. „Raj: Nádej je najjemnejším z jeho troch ,rajských' filmov, pretože jeho mladé protagonistky v sebe nesú iskričku nádeje, že láska nie je iba ilúzia, ale môže byť úprimnou a mocnou emóciou,“ píše festivalový katalóg o snímke, ktorá sa odohráva v prostredí tábora, kde sa mládež snaží schudnúť. Hrdinkou filmu je trinásťročná Melanie, ktorá sa zaľúbi do lekára staršieho o štyridsať rokov. Protagonistkami predchádzajúcich dvoch Seidlových filmov boli jej mama Melanie, ktorá hľadá lásku medzi gigolami v Keni, a jej katolícka teta, ktorá chodí od domu k domu a hlása Božie slovo.

O Zlatého medveďa zabojuje aj novinka francúzskeho režiséra Guillaumea Niclouxa, ktorý sa rozhodol adaptovať román Denisa Diderota Mníška. V snímke sa objaví aj Isabelle Huppertová. Ďalšia francúzska filmová diva Catherine Deneuveová zase účinkuje v súťažnom filme On My Way režisérky Emmanuelle Bercotovej.

V hlavnej súťažnej sekcii berlínskeho festivalu, ktorá patrí k trom najsledovanejším európskym akciám svojho druhu, premietnu aj novinky iránskeho režiséra Džafara Panahiho či bosnianskeho oscarového režiséra Danisa Tanoviča. Americkú kinematografiu bude v súťaži reprezentovať údajne posledný kinofilm Stevena Soderbergha Side Effects, dráma Gusa Van Santa Zasľúbená krajina v hlavných úlohách s Mattom Damonom a Frances McDormandovou či remake islandskej komédie Doprava doľava v réžii Davida Gordona Greena.

O tom, kto si 16. februára odnesie ceny z berlínskej hlavnej súťaže, rozhodne 7-členná porota. Jej predsedom je čínsky režisér Wong Kar-wai, ktorého preslávili filmy ako Chungking Express či Happy Together. Jeho najnovší film The Grandmaster 63. ročník festivalu otvorí. Okrem Wong Kar-waia je v porote aj americký herec a režisér Tim Robbins, dánska režisérka a držiteľka Oscara Susanne Bierová či americká kameramanka Ellen Kurasová, podpísaná aj pod filmom Večný svit nepoškvrnenej mys­le.

debata chyba