Berlinale otvoril film Grandmaster o veľmajstrovi bojových umení

Najnovší film čínskeho režiséra Wong Kar-waia otvoril včera večer 63. ročník medzinárodného filmového festivalu v Berlíne. Wong Kar-wai bude zároveň predsedom festivalovej poroty, ktorá rozhodne o tom, kto si tento rok z Berlinale odnesie Zlatého medveďa.

08.02.2013 14:00
Germany Berlin Film Festival Opening Ceremony Foto:
Čínsky režisér Wong Kar-Wai je predsedom 63. ročníku Berlinale.
debata

Wong Kar-waiov film The Grandmaster zaznamenáva príbeh veľmajstra a veľmajsterky bojového umenia kung fu Ipa Mana a Gong Er. Podľa festivalového katalógu je to film o zrade, výzvach, česti a láske počas vojny a okupácie. Medzi žiakov Ipa Mana patril napríklad aj Bruce Lee. Hlavné úlohy v životopisnej snímke stvárnili Tony Leung a Zhang Ziyiová.

Štyri stovky filmov

Okrem nich na otvorení festivalu očakávajú aj ďalších hviezdnych hostí, napríklad Jane Fondovú či Josepha Gordona-Levitta, ale aj herečku Isabellu Rosselliniovú a nemeckého režiséra a spisovateľa Rosu von Praunheima, ktorý podľa festivalu patrí nielen k najdôležitejším nemeckým filmárom, ale je aj jedným z priekopníkov gay hnutia a queer filmu v Nemecku. Rosselliniovú aj von Praunheima festival ocení čestnou cenou Berlinale kamera.

Čestného Zlatého medveďa zase získa francúzsky dokumentarista Claude Lanzmann. Jeho najznámejším dielom je takmer 10-hodinový monumentálny dokument Šoa, ktorý rozpráva o holokauste. Lanzmann zaň získal roku 1986 v Berlíne niekoľko cien. Berlinale teraz film premietne spolu s ďalšími jeho filmami v čestnej retrospektívnej sekcii.

Celkovo berlínsky festival ponúkne vyše 400 filmov zo 70 krajín sveta. Najväčšia pozornosť filmových fajnšmekrov sa počas festivalov ako Berlinale sústredí vždy na súťaž. O Zlatého medveďa sa tento rok uchádza 19 filmov. Medzi nimi napríklad vyvrcholenie rajskej trilógie Rakúšana Ulricha Seidla Raj: Nádej, životopisnú snímku o psychických problémoch sochárky Camille Claudelovej v réžii francúzskeho filmára Bruna Dumonta, adaptáciu románu Denisa Diderota Mníška (r. Guillaume Nicloux) či novinky amerických režisérov Gusa Van Santa a Stevena Soderbergha.

V hlavnej súťaži uvedú aj snímku iránskeho režiséra Džafara Panahiho, ktorú nakrútil, hoci mu to súdy v jeho krajine zakázali. Hrdinami jeho snímky Closed Curtain sú dvaja vyvrheli – muž so psom, ktorého islamské právo nepovoľuje vlastniť, pretože je to nečisté, a žena, ktorá sa zúčastnila na nelegálnej párty. Panahi už cenu z Berlína má – Strieborného medveďa za réžiu snímky Ofsajd tu získal roku 2006.

Slováci na trhu

Žiadny slovenský film síce v oficiálnom programe Berlinale nie je, niekoľko snímok však predstavia na Medzinárodnom filmovom trhu, ktorý je jeho súčasťou. Na trhových projekciách uvedú napríklad film Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý minulý týždeň zvíťazil na festivale v Rotterdame, či koprodukčnú snímku V tieni režiséra Davida Ondříčka.

„Slovenské projekty sa v Berlíne predstavia aj počas sprievodných akcií. Na päťdňovom podujatí Share Your Slate!, ktoré organizuje kancelária MEDIA Desk Nemecko, zameranom na prezentáciu portfólia projektov spoločností podporených z programu MEDIA, bude Slovensko zastupovať spoločnosť Trigon Production pripravovanou dokumentárnou komédiou História filmu, ktorý sa nikdy nenakrútil (autori: Patrik Pašš, Matej Mináč), drámou Krok do tmy (autori: Marián Puobiš, Miloslav Luther) a detektívnym televíznym seriálom Inšpektor (autor: Jiří Hubač),“ uviedla Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu.

So slovenskou kinematografiou sa návštevníci festivalu môžu zoznámiť aj v prezentačnom stánku, o ktorý sa delíme spolu s Českom a Slovinskom. V ňom bude okrem slovenských filmov na DVD k dispozícii aj aktualizované vydanie katalógu Slovak Films 12 – 13, ktorý predstavuje pripravované aj už hotové tituly.

Festival v Berlíne potrvá do 17. februára, víťazov vyhlásia o deň skôr.

debata chyba