Oscar 2013: Film roka je Argo, Lawrenceovej soška podlomila nohy

Je rozhodnuté - ceny Americkej filmovej akadémie sú rozdané. Filmom roka sa stal Argo, Oscary si podľa očakávania odniesla aj herečka Anne Hathaway alebo herec Daniel Day-Lewis. Prekvapila Jennifer Lawrence aj Ang Lee.

25.02.2013 05:59
Daniel Day Lewis, Jennifer Lawrence, Anne... Foto: ,
Herci ocenení Oscarmi na 85. ročníku vyhlásenia cien - zľava: Daniel Day Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway a Christoph Waltz.
debata

Herečka Jennifer Lawrence sa stala pravdepodobne najväčším prekvapením večera. Na víťazstvo v kategórii herečiek sa totiž najčastejšie medzi tipmi objavovali mená Jessicy Chastainovej či Emmanuelle Rivaovej. Napokon sa však zo sošky tešila 22-ročná hviezda filmu Terapia láskou. Keď sa snažila vystúpať po schodoch na pódium, potkla sa a padla z nervozity. „Ďakujem, že ste sa postavili, lebo vidíte, ako sa cítim trápne za ten pád na schodoch,“ reagovala dojatá hviezda, ktorá žiarila na červenom koberci v róbe Dior Couture.

Produdenctské trio filmu Argo - zľava: Grant...
Herečka Catherine Zeta-Jones zaspievala...
+32Jennifer Lawrence v zákulisí pózuje fotografom.

Najlepším hercom sa podľa očakávania stal Daniel Day-Lewis, ktorý získal už svoju tretiu sošku v kariére – tentoraz za výkon vo filme Lincoln. Stvárnenie amrického prezidenta prinieslo Day-Lewisovi už mnoho trofejí v uplynulých mesiacoch, ale až na Oscaroch mu vyhlásenie jeho meno vtislo aj slzy do očí. Dojatý 55-ročný herec si ďakovačku užil naozaj dlhší čas. Keďže sa už blížil záver večera, mal na to povolenie aj od organizátorov.

Herečka Jennifer Lawrence spadla, keď si išla... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Jennifer Lawrence Herečka Jennifer Lawrence spadla, keď si išla pre sošku Oscara za výkon vo filme Terapia láskou.

Víťaz v kategórii film roka tiež naplnil očakávania všetkých filmových „veštcov“. Z ceny sa totiž tešili tvorcovia snímky Argo – zvláštnosťou je, že producent a režisér Ben Affleck tento rok nedostal nomináciu v režisérskej kategórii, čo neváhal okomentovať hneď v úvode moderátor večera Seth MacFarlane. „Dej toho filmu sa odohráva v takom utajení, že si akadémia ani nevšimla jeho režiséra,“ uviedol. Ale Affleck mal určite dôvod na radosť z hlavnej ceny večera – a možno aj z toho, že meno jeho filmu ohlásila cez telemost z Bieleho domu prvá dáma USA Michelle Obamová.

Režisér a producent Ben Affleck (vľavo) sa teší... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Ben Affleck Režisér a producent Ben Affleck (vľavo) sa teší z ceny pre film Argo. Okolo neho stojí zvyšok producentského a realizačného tímu.

V spomenutej režisérskej kategórii sa pôvodne tipovalo víťazstvo Stevena Spielberga či Davida O. Russela, o to prekvapivejšie teda bolo, keď Jane Fonda s Michaelom Douglasom vyhlásili meno režiséra snímky Pí a jeho život (The Life of Pi) Anga Leeho.

Herečka Zoe Saldana žiarila na červenom koberci.
Channing Tatum s tehotnou manželkou Jennou...
+60Herečka Reese Witherspoon v róbe Louis Vuitton.

Hercov vo vedľajších úlohách, ako to už býva, oceňovali v prvej polovici slávnostného ceremoniálu, ktorý bol poctou a oslavou muzikálov, ale aj 50. výročia Jamesa Bonda. Už z druhej sošky sa tešil v nedeľu večer rakúsky herec Christoph Waltz. Akademici mu Oscara prisúdili za výkon vo filme Divoký Django. „Ďakujem aj vám, pán Arkin, pán Hoffman, pán Jones, moja úcta,“ hneď z úvodu myslel na kolegov sympatický herec.

Zaujímavosťou je, že Waltz získal už svoju druhú trofej za účinkovanie pod dohľadom režiséra Quentina Tarantina. Nezabudol na neho ani v ďakovnej reči. „Som veľmi vďačný doktorovi Kingovi Schultzovi a samozrejme tomu, kto ho stvoril a stvoril celý jeho svet – Quentinovi Tarantinovi,“ vyznal sa herec, ktorý začínal kariéru v seriáli Miesto činu. Napokon z Kodak Theatre neodchádzal naprázdno ani samotný Tarantino. Akadémia mu totiž dopriala sošku za najlepší pôvodný scenár. Oscar za adaptovaný scenár skončil v rukách tvorcov Arga.

Speváčka Adele získala Oscara za pesničku Skyfall. Foto: Reuters, MIKE BLAKE
Adele Speváčka Adele získala Oscara za pesničku Skyfall.

V ženskej kategórii vedľajších hereckých výkonov sa žiadne prekvapenie nekonalo. Cenu tak, ako na väčšine doterajších výročných ceremoniálov brala domov Anne Hathaway. Jej výkon v úlohe prostitútky Fantine v muzikáli Bedári síce trvá len niekoľko minút, ale zatienila aj herečky, ktoré na plátne strávili oveľa viac času. „Ono sa to splnilo,“ vyhŕkla nadšená Hathaway, ktorá pre rolu zhodila viac ako desať kilogramov a nechala sa ostrihať takmer dohola. „Verím, že nešťastie, aké zažíva postava Fantine, bude jedného dňa len súčasťou príbehov a nie reálneho života,“ uviedla Hathaway z oscarového pódia.

Bez prekvapení dopadla aj kategória cudzojazyčných filmov – rakúska Láska od Michaela Hanekeho získala víťazstvo a režisérovi trofej odovzdali pôvabné hollywoodske dámy – herečky Jessica Chastain a Jennifer Garner. Najlepším animovaným filmom sa stala snímka Neskrotná. Cenu pre najlepšiu filmovú pieseň si odnášala domov speváčka Adele, ktorá počas ceremoniálu úto skladbu aj zaspievala.

Herečka Anne Hathaway pózuje so soškou Oscara... Foto: SITA/AP, John Shearer
Anne Hathaway Herečka Anne Hathaway pózuje so soškou Oscara za výkon v muzikáli Bedári.

Okrem nej účinkovala v bezmála tri hodiny trvajúcom programe aj Norah Jones či Barbra Streisand. Hudobná pocta muzikálom sa niesla v znamení čísiel od Catherine Zeta-Jonesovej či Jennifer Hudsonovej, ale aj hercov zo snímky Bedári. Na pódiu si však zatancovali aj herci Daniel Radcliffe či Chaning Tatum a herečka Charlize Theron.

Moderátor večera Seth MacFarlane zvládol svoju úlohu dobre, mnohé komentáre po prenose však tvrdili, že bol priostrý na adresu hviezd a jeho vtipy často zanechali horkú pachuť. Tí, ktorí ho vnímajú aj ako tvorcu seriálu Family Guy, však od neho drsné vtipkovanie určite očakávali.

Zoznam víťazov 85. ročníka cien Americkej filmovej akadémie:

Najlepší film: Argo – producenti Grant Heslov, Ben Affleck a George Clooney, réžia Ben Affleck
Najlepšia réžia: Ang Lee – Pí a jeho život
Herec v hlavnej úlohe: Daniel Day-Lewis – Lincoln
Herečka v hlavnej úlohe: Jennifer Lawrenceová – Terapia láskou
Herec vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz – Divoký Django
Herečka vo vedľajšej úlohe: Anne Hathawayová – Bedári
Neanglicky hovorený film: Láska – Rakúsko, réžia Michael Haneke
Najlepší animovaný film: Neskrotná – réžia Mark Andrews a Brenda Chapmanová
kamera: Claudio Miranda – Pí a jeho život
Pôvodný scenár: Quentin Tarantino – Divoký Django
Scenár podľa predlohy: Chris Terrio – Argo
Hudba: Mychael Danna – Pí a jeho život
Najlepšia pieseň: Skyfall – hudba a text Paul Epworth a Adele – film Skyfall
Najlepšie kostýmy: Jacqueline Durranová – Anna Karenina
Najlepšie masky: Lisa Westcottová a Julie Dartnellová – Bedári
Najlepší strih: William Goldenberg – Argo
Najlepší zvuk: Andy Nelson, Mark Paterson a Simon Hayes – Bedári
Zvukové efekty: Paul N. J. Ottosson – 30 minút po polnoci
Per Hallberg a Karen Bakerová Landersová – Skyfall
Vizuálne efekty: Bill Westenhoferom, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer a Donald R. Elliott – Pí a jeho život
Celovečerný dokument: Pátranie po Sugar Manovi – réžia Malik Bendjelloul
Krátkometrážny dokument: Inocente – réžia Sean Fine a Andrea Nixová Fineová
Krátkometrážny animovaný film: Papiere – réžia John Kährs
Krátkometrážny hraný film: Sophia a Richie – réžia Shawn Christensen
debata chyba