Čo môžete vidieť na Febiofeste

Dvadsiaty ročník Febiofestu, ktorý prebieha od 15. marca až do 14. apríla ponúka množstvo zaujímavých filmov domácej či zahraničnej produkcie. Poradíme vám, čo by ste určite nemali zmeškať.

15.03.2013 14:30
39 sumrakbohov 2x Foto:
Sumrak bohov
debata

Funny Games

18. 3. Kino Lumière, 20. h

Funny Games Foto: Febiofest
Funny Games Funny Games

Michael Haneke je dnes uznávaným režisérom, dokonca získal aj Oscara. Výnimočné filmy však nakrúcal dávno pred Pianistkou (2001), ktorá ho preslávila. Jedným z nich je triler Funny Games. Anna (Susanne Lothar), Georg (Ulrich Mühe) a ich malý syn Georgie sa vyberú na výlet do svojho domu pri jazere. Nad letnou prázdninovou idylkou sa začne zmrákať, keď sa na scéne objaví tajomná dvojica susedov… Febiofest ponúkne aj ďalšie Hanekeho filmy z 90. rokov a je tak jedinečnou možnosťou vidieť ich na filmovom plátne.

Hon

15. 3. Kino Mladosť, 22. h ; 16. 3 Kino Lumière, 16. h; 19. 3. Kino Lumière, 20.30 h

Hon Foto: Febiofest
39 hon 2x Hon

Dánske filmy sa v hlavnej súťaži festivalu v Cannes neobjavujú často. Thomas Vinterberg tu v roku 1998 získal Cenu poroty so snímkou Rodinná oslava, nakrútenou pod hlavičkou hnutia Dogma 95. Ďalší dánsky film sa do hlavnej súťaže v Cannes dostal až po 14 rokoch a opäť ho má na svedomí Vinterberg. Hrdinom jeho výnimočnej snímky Hon je čerstvo rozvedený štyridsiatnik Lucas, ktorý začína nový život. Má novú prácu, novú priateľku… Všetko však zmení jedna malá detská lož, ktorá sa v malej dánskej dedinke rozšíri rýchlosťou blesku. V hlavnej úlohe filmu exceluje Mads Mikkelsen, ktorý si z Cannes zaslúžene odniesol cenu pre najlepšieho herca.

Súmrak bohov

16. 3. Kino Lumière, 20.30 h

Sumrak bohov Foto: Febiofest
39 sumrakbohov 2x Sumrak bohov

Sekcia Kino-Ikon Plus predstavovala v minulých rokoch pozoruhodné tituly, ktoré však nie sú širokej diváckej verejnosti príliš známe. Tento rok opäť siahla po výnimočných snímkach, ide však o klasiku. Popri Kabinete doktora Kaligariho, Upírovi Nosferatu, Godardovom Pohŕdaní či Bergmanovej Persone uvedie aj Súmrak bohov Luchina Viscontiho – „brilantná historická štúdia o vzostupe nacizmu, morálnom úpadku vyšších spoločenských vrstiev a rozklade rodiny“. Film je prvou časťou voľnej, takzvanej nemeckej trilógie (Súmrak bohov, Smrť v Benátkach, Ludwig).

Snehulienka: iný pohľad

15. 3. Kino Mladosť, 20. h; 16. 3. Artkino za zrkadlom, 20. h; 17. 3. Kino Lumière, 22. h

Snehulienka Foto: Febiofest
39 snehulienka 2x Snehulienka

Španielsky režisér Pablo Berger mal tak trochu smolu. Svoj nemý čiernobiely film pripravoval osem rokov a keď už mal začať nakrúcať, zistil, že vo Francúzsku vznikol podobný projekt, ktorý už o pár mesiacov zbieral ceny po celom svete. Bergerov film, v ktorom sa zo Snehulienky stane toreadorka, sa zrejme oplatí vidieť. Získal 10 španielskych filmových cien Goya a na ďalších 8 bol nominovaný. „Film zobrazuje lásku ako bolestnú lekciu, ktorá nás zbaví naivných ilúzií a my tak dokážeme čeliť životu, v ktorom je každý raz hore a raz zase dole,“ povedal o snímke režisér.

Panna zázračnica

18. 3. Kino Lumière, 18. h

Panna Zázračnica Foto: Febiofest
39 panna zazracnica 2x Panna Zázračnica

Známy film Štefana Uhra Panna zázračnica, ktorý vznikol podľa predlohy Dominika Tatarku, uvedie festival v obnovenej a zreštaurovanej digitálnej verzii. Snímku uvedie filmový teoretik Juraj Mojžiš, ktorý je zároveň autorom kostýmov filmu. "Film Panna zázračnica bol nepochybne na prospech sebavedomému pohľadu slovenskej kinematografie, ktorá sa rozhliadala po novovlnových dejoch európskeho filmu a udomácňovala sa v nich,“ uviedol Juraj Mojžiš.

debata chyba