Cenám OTO chýbali nápady

Slovensko pozná víťazov ankety Osobnosť televíznej obrazovky - OTO. Vyhlásili ich v sobotu 16. marca večer v priamom prenose v siahodlhom galaprograme na Jednotke. Televízia Markíza už druhý rok po sebe anketu ignorovala, hoci aj jej osobnostiam sa ušli ceny.

18.03.2013 12:00
Monika Hilmerová Foto:
Z ceny pre najlepšiu herečku sa prvýkrát tešila Monika Hilmerová.
debata (1)

„Šetrite potleskom, večer bude dlhý,“ upozorňovali už na začiatku moderátori Adela a Sajfa. A mali pravdu. Napriek tomu, že boli v zásade príjemnými a občas aj vtipnými spoločníkmi, trojhodinový večer sa vliekol.

Vykradnuté dokrútky

Program otvorila dokrútka zo Smrtonosnej pasce 5, v ktorej sa manželia Lelkesovci ťahali za prsty s Bruceom Willisom. Zlá a zbytočne dlhá reklama na zlý film. V ďalších dokrútkach, ktoré program spestrovali, chýbali nápady. Respektíve, scenárista Ján Gordulič si ich „požičal“ či už zo seriálu IT Crowd, z reklám alebo z kedysi populárnych doslovne otitulkovaných videí na youtube. To všetko sme už videli a lepšie spracované. Prečo musí veľký televízny šouprogram na Slovensku vždy kradnúť nápady zo zahraničia? Vlastné nápady sa už nenosia?

Počas večera sa odovzdávali ceny v 17 kategóriách. Najviac – tri z nich – získal komentátor Marcel Merčiak. Zvíťazil nielen v novovytvorenej kategórii určenej športovým komentátorom, ale odniesol si aj Absolútneho Ota, čo znamená, že diváci mu poslali najviac hlasov spomedzi všetkých ocenených. Prvú cenu mu odovzdával Karol Polák, ktorého vystúpenie malo šmrnc.

Naopak, zbytočná bola dokrútka. Trojica nominovaných „komentovala“ scény zo známych hraných filmov. Vtipné to nebolo a ťažko povedať, aký má zmysel naťahovať program tým, že najskôr v dokrútkach predstavíme nominovaných a potom príde niekto, kto opäť predstaví nominovaných. Dramaturgické faux pas, ktoré sa počas večera opakovalo viackrát a program zbytočne naťahovalo.

O čosi lepšie bola na tom hudobná dramaturgia. Jana Kirschner a vokálne sexteto a capella – konečne niečo, čo sme ešte nevideli a nepočuli. Rovnako oživením bolo vystúpenie dua Gipsy Čhave. Ich „senzusácku“ prerábku Rytmusovej Zlatokopky síce už väčšina ľudí počula na internete, ale ich vystúpenie s novými verziami pesničiek nominovaných speváčok bolo príjemným osviežením večera.

Ceny odovzdávali osobnosti

Oceniť treba aj to, že ceny víťazom odovzdávali osobnosti a nie celebrity. Karol Polák, Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Laco Lučenič či Marián Labuda sú presne tými autoritami, ktoré cene dodajú svojím menom určitú váhu.

Programom roka sa už druhýkrát po sebe stal charitatívny projekt Srdce pre deti, zábavnou reláciou roka je Partička. „My sme tu taká pietna spomienka na zosnulú reláciu,“ glosovala Petra Polnišová cenu pre reláciu, ktorá sa už prestala nakrúcať. „Tak asi to nebolo bohviečo, keď to zrušili,“ kontrovala jej Adela Banášová.

Najlepším seriálom je podľa hlasovania divákov Panelák, najlepším hercom Ján Koleník a herečkou Monika Hilmerová. Medzi spevákmi sa z ceny OTO tešili Miroslav Žbirka a Celeste Buckingham.

Do siene slávy, v ktorej sú už Jozef Kroner, Ladislav Chudík, Eva Krížiková či Mária Kráľovičová, uviedli tento rok Magdu Pavelekovú. Viditeľne dojatú herečku priviezli na vozíku. Na pódium sa podľa vlastných slov vrátila po ročnej prestávke a sľúbila, že na budúci rok príde uviesť do Siene slávy ďalšiu osobnosť obrazovky.

Výber z víťazov ankety OTO 2012

Moderátor zábavných programov: Andrej Bičan (RTVS)

Spevák: Miro Žbirka

Speváčka: Celeste Buckingham

Herec: Ján Koleník

Herečka: Monika Hilmerová

Herecký televízny objav roka: Ján Jackuliak

Seriál roka: Panelák (TV JOJ)

Zábavný program: Partička (TV Markíza)

Program roka: 2012 Srdce pre deti (TV JOJ)

Sieň slávy: Magda Paveleková

Absolútny OTO: Marcel Merčiak (RTVS)

1 debata chyba