Slovenské Pandy mieria na festival do Cannes

Filmový festival v Cannes odhalí svoj oficiálny program v hlavnej súťaži vo štvrtok. Už v stredu však zverejnil zoznam snímok, ktoré sa o ceny budú uchádzať v súťaži krátkych filmov a v sekcii Cinéfondation venovanej študentským filmom. Do sekcie Cinéfondation vybrali z 1 550 prihlásených filmov z 277 škôl z celého sveta aj animovanú snímku Pandy. Na pražskej FAMU ju nakrútil slovenský režisér Matúš Vizár.

17.04.2013 17:39
pandy 01 Slovensko-český animovaný film Pandy... Foto:
Slovensko-český animovaný film Pandy bude mať premiéru na festivale v Cannes.
debata

"Sme radi, že sa medzinárodná premiéra nášho filmu uskutoční práve v Cannes. Je to najprestížnejší filmový festival na svete a slovenská kinematografia nemá v programe zastúpenie každý rok. Pretože animované filmy sa v sekcii Cinéfondation neobjavujú príliš často, radosť máme o to väčšiu,“ povedal producent filmu Peter Badač z produkčnej spoločnosti BFILM. "Myslím, že Pandy sú v Cannes predovšetkým pre ich univerzálnu zrozumiteľnosť a originalitu. To sú pre nás hlavné kritériá pri výbere látok,“ dodal ďalší producent Tomáš Hrubý.

„Vyvíjali sa milióny rokov, až ich nechali napospas v bambusovom lese. Tam ich našli a ujali sa ich aktívne primáty. Príbeh živočíšneho druhu, ktorému sa každý stará do života,“ tak znie krátka noticka k filmu Pandy, ktorý v júni uvedie aj žilinský Fest Anča.

„Pôvodná hlavná téma bola otázka ,speciezmu', prisudzovanie rôznej hodnoty rozličným živočíšnym druhom. To vo filme stále je, ale nakoniec som opustil niekoľko vedľajších línií, ktoré ju mali rozvíjať ďalej. V skratke, je to satirický pohľad na všetko možné, aj na veľkolepú otázku zmyslu života,“ hovorí v tlačových materiáloch k filmu režisér. „Scény z filmu majú reálny základ. Číňania prenajímajú pandy do svetových zoo za milióny dolárov. Rovnako pokusy pandy rozmnožiť v zajatí sú v skutočnosti ďaleko vtipnejšie, než to animovaný film dokáže priblížiť. Ale rozhodne sa nechcem zastávať názoru, že záchrana pánd sú vyhodené peniaze. Isteže s tými peniazmi by sa dalo zachrániť niekoľko desiatok iných, menej známych druhov, ale už len samotné chránené oblasti pomáhajú aj inému živočíšstvu, ktoré by si na svoju ochranu zďaleka tak nezarobilo,“ dodáva.

V sekcii Cinéfondation premietne festival v Cannes aj film študentky zlínskej Univerzity Tomáša Baťu Elišky Chytkovej O šunce. Osemnásť súťažných snímok bude hodnotiť porota pod vedením režisérky Jane Campionovej (Piano). Aj ona začínala v Cannes, v roku 1982 tu zvíťazila so svojím prvým krátkym filmom An Exercise in Discipline – Peel (Cvičenie disciplíny – kôra). „Jane je dieťaťom Cannes. Viem to, pretože som to bol ja, kto na festival vybral jej prvé tri krátke filmy, pretože sa mi páčil jej štýl a dôslednosť. Veľmi ma teší, že príbeh lásky Lady Jane a festivalu dnes pokračuje,“ povedal prezident podujatia Gilles Jacob.

V sekcii Cinéfondation uviedli v Cannes v minulosti aj dva iné filmy slovenských režisérov – Ďakujem, dobre Mátyása Priklera a tiež Cagey Tigers, ktorý nakrútil Aramisova. Festival v Cannes otvorí 15. mája svetová premiéra novinky Baza Luhrmana Veľký Gatsby a 26. mája ho uzavrie triler Zulu v réžii Jérôma Salla, v hlavných úlohách s Orlandom Bloomom a Forestom Whitakerom. Ceny v sekcii Cinéfondation vyhlásia o dva dni skôr, 24. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba