Art Film Fest odhaľuje svoj program

Kto si z tohtoročného Art Film Festu odnesie ceny Hercova misia a Zlatá kamera, jeho organizátori zatiaľ neprezradili. Zato však zverejnili viacero zaujímavých titulov, ktoré festival v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach ponúkne.

15.05.2013 09:00
artfilm Foto:
Art Film Fest uvedie aj dvojicu filmov uznávaného rakúskeho režiséra Ulricha Seidla Raj: Viera a Raj: Nádej.
debata

V poradí už 21. ročník festivalu bude v porovnaní s minulosťou trvať kratšie. Začne sa v piatok 21. júna a víťazov hlavnej súťažnej sekcie vyhlásia namiesto tradičného víkendu už v stredu 26. júna. A ťažisko festivalu sa z Teplíc tento rok presunie do Trenčína. Podľa doteraz zverejnených informácií však program festivalu bude podobne bohatý ako v minulosti.

Kríza neobchádza ani festivaly

"Je potrebné zdôrazniť, že 21. Art Film vznikal a pripravoval sa v značne komplikovaných podmienkach. Ani taká silná a rešpektovaná kultúrno-spoločenská udalosť nie je imúnna proti zložitej ekonomickej situácii, ktorej neblahé dôsledky pociťujeme všetci,“ uviedol riaditeľ festivalu Peter Nágel. "Rozhodli sme sa preto pre kompromisné riešenie – síce kratší variant festivalu, ale s plnohodnotným programom, aký je pre Art Film Fest už charakteristický,“ dodal. Art Film Fest tento rok uvedie filmy v dvanástich programových sekciách.

Medzinárodná súťaž hraných filmov, ktorej víťazi získajú Modrých anjelov, ponúkne tradične snímky začínajúcich režisérov. Organizátori zatiaľ zverejnili, že o ceny sa budú uchádzať snímky, ktoré už zaujali na viacerých svetových festivaloch. Medzi nimi aj afganská dráma Wajma (Afganský ľúbostný príbeh), za ktorú jej režisér a scenárista Barmak Akram získal cenu za najlepší scenár na festivale Sundance.

Okrem tradičných sekcií ako Okolo sveta, Európske zákutia, Láska a anarchia, Prísľuby z východu či Nočná prehliadka je novinkou v tohtoročnom programe sekcia Focus: Mental Nord, ktorá predstaví talentovaných filmárov zo Škandinávie. "Ďalšou, dovolím si predpovedať, diváckou lahôdkou, bude pripomenutie hereckého majstrovstva nezabudnuteľného všestranného umelca v sekcii Július Satinský výberom Milana Lasicu, v ktorej uvedieme hrané i dokumentárne snímky pri príležitosti 10. výročia od hercovho úmrtia,“ povedal Peter Nágel.

Seidl, Mallick aj Larraín

Art Film Fest zatiaľ zverejnil iba niekoľko konkrétnych filmov zo svojho tohtoročného programu. Medzi nimi nechýba dvojica najnovších snímok rakúskeho filmára Ulricha Seidla, ktoré patria do jeho „rajskej“ trilógie. Ide o snímky Raj: Viera a Raj: Nádej. Prvá je príbehom katolíčky, ktorá chodí od domu k domu a hlása božie slovo, druhá zase príbehom jej netere. Tá sa v prostredí mládežníckeho tábora na chudnutie zamiluje do o štyridsať rokov staršieho lekára. Prvý film tejto trilógie uviedol Art Film vlani, iba niekoľko týždňov po svetovej premiére na festivale v Cannes. Ten sa začína už v stredu a je možné, že aj tento rok sa organizátorom Art Film Festu podarí z neho priviezť niekoľko čerstvých kúskov.

Medzi očakávané tituly, ktoré Art Film uvedie v slovenskej premiére, patrí najnovší film Terrenca Malicka K zázraku, v hlavných úlohách s Benom Affleckom, Olgou Kurylenkovou a Rachel McAdamsovou. Premietnu aj drámu Vic a Flo videli medveďa, ktorú nakrútil kanadský režisér Denis Côte. Začiatkom roka s ňou na Berlinale získal cenu Alfreda Bauera určenú snímkam otvárajúcim nové perspektívy vo filmovom umení.

Talianska filmárka Lina Wertmüllerová sa v roku 1977 stala vôbec prvou ženou nominovanou na Oscara v kategórii réžia. Art Film Fest ponúkne jej film z roku 1973 Láska a anarchia – príbeh o anarchistoch a prostitútkach, ktorí pripravujú v bordeli atentát na fašistického vodcu Talianska Mussoliniho. A ceny publika z festivalov v Solúne a Sao Paule zase napovedajú, že diváckym zážitkom bude aj čílska dráma No v réžii Pabla Larraína. V hlavnej úlohe snímky zo zákulisia kampane k referendu, ktoré v roku 1988 viedlo k zosadeniu čílskeho diktátora Augusta Pinocheta, sa predstaví Gael Garcia Bernal. Snímka získala aj oscarovú nomináciu v kategórii cudzojazyčných filmov.

debata chyba