Glosa: Prejde pravda cez kameru?

Kauza Cervanová je bez pochýb veľká téma. Bolo by vlastne čudné, ak by sa jej niektorý z filmárov nechopil.

15.05.2013 10:28
Mapa prípadu Cervanová Foto:
Mapa prípadu Cervanová.
debata

V Česku vznikol na jej námet pred deviatimi rokmi hraný film Bolero, bez investigatívnej ambície tvorcov v ňom boli vrahovia usvedčení a spravodlivo odsúdení. Aj Robert Kirchhoff mal vraj najskôr víziu beletristicky spracovaného hraného filmu na „veľkú tému“, ale kým si česká scenáristka Markéta Zinnerová vystačila s verejne známymi informáciami a vlastnou fantáziou, slovenský režisér sa vydal na tŕnistú cestu „hľadania pravdy“.

On sám je po ôsmich rokoch komunikovania s odsúdenými, svedkami, vyšetrovateľmi, patológmi a advokátmi presvedčený, že pravdu našiel. A ťažko mu jeho názor upierať či vyvracať. Nakrútiť o kauze hodnotný film sa tým však preňho nestalo jednoduchšou, ale, naopak, ešte ťažšou úlohou. Najmä ak ide o filmára dostatočne triezveho a skúseného na to, aby neskĺzol k banálnej obhajobe niekoľkonásobne právoplatne odsúdených chlapov, nech je už o ich nevine presvedčený akokoľvek.

Ako sa ale dá dosiahnuť objektivita vo filme, na ktorom môžu mať jediný záujem samotní odsúdení? Má zmysel očakávať vyváženú spoluprácu oboch strán, ak na jednej z nich stoja sudcovia, vyšetrovatelia, lekári, ktorí sa prezentovali už participáciou na odsúdení dotknutej sedmičky?

Alebo inak. V jednom zábere sedí na lavičke v parku chlap zlomený dekádami vyšetrovania brutálneho zločinu. Hovorí o bitke, nekonečnom vypočúvaní, tristnom odsúdení a ubíjajúcom stereotype života za mrežami, ktorý mu nahradil bezstarostnú mladosť rovesníkov. V druhom zábere stojí v nevkusne zariadenej vyšetrovačke rázny chlap, jeho prejav naznačuje dekády práce kriminalistu, ktorá jeho jemnocit príliš necibrila. Zľahka ľahostajne rekapituluje, ako hladko a štandardne pred tridsiatimi rokmi prebiehalo vypočúvanie mladíkov, ktorí nasledovne čelili trestu smrti. Má divák pri rozdeľovaní svojich sympatií na výber? A záleží vôbec na sympatiách divákov, pred ktorými stojí úprimný, remeselne dobre zvládnutý, no predsa autorskou rukou vedený film?

Vo filme zaznie jedna múdra veta: Pravda je jednoduchá, lži sú zložité. Vysvetlí si ju napokon aj tak každý po svojom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba