Súťaž o Zlatú palmu sa začala

V Cannes sa v stredu večer začal jeden z najsledovanejších filmových festivalov sveta. O Zlatú palmu pre najlepší film sa na jeho 66. ročníku uchádza dvadsiatka filmov.

16.05.2013 09:00
Cannes vizuál Spielberg Foto:
Vizuálom tohtoročného festivalu v Cannes je fotografia Paula Newmana a jeho manželky Joane Woodwardovej, ktorí sa bozkávajú pri nakrúcaní komédie Nový druh lásky z roku 1963. V popredí predseda festivalovej poroty Steven Spielberg.
debata

Festival otvoril najnovší film režiséra Baza Luhrmanna, adaptácia románu Francisa Scotta Fitzgeralda Veľký Gatsby. Kritici z filmu nie sú celkom vo vytržení, prvé reakcie sú zmiešané. Tie pozitívne vyzdvihujú napríklad výkon Leonarda DiCapria. „Úchvatný je jediné slovo, ktorým sa dá opísať jeho výkon – je to doteraz najlepší filmový Gatsby,“ napísal napríklad Boston Globe. Okrem DiCapria vo filme hrajú aj Carrey Mulliganová či Tobey Maguire.

Palmu chcú Refn, Polanski aj Coenovci

Pozornosť filmových profesionálov a divákov sa počas nasledujúcich dní sústredí najmä na hlavnú festivalovú súťaž. Medzi najočakávanejšie diela patrí film Iba Boh odpúšťa pôvodom dánskeho režiséra Nicolasa Windinga Refna, z ktorého spravila hviezdu snímka Drive. V nej hlavnú úlohu stvárnil Ryan Gosling a Refn si s týmto filmom z Cannes odniesol cenu za réžiu. Tento tandem sa opäť spojil v kriminálnom trileri, v ňom Gosling stvárňuje drogového bossa, ktorý chce pomstiť smrť svojho brata.

Iránskeho režiséra Asghara Farhadiho pomohol zviditeľniť festival v Berlíne. V roku 2009 tu získal cenu za réžiu a o dva roky neskôr aj Zlatého medveďa a ďalšie ceny za neskôr dokonca oscarový film Rozchod Nadera a Simin. Tentoraz skúsi šťastie v Cannes, kde uvedú jeho novinku Minulosť – príbeh rozvádzajúcej sa iránsko-francúzskej dvojice. O Zlatú palmu sa uchádza aj Steven Soderbergh so snímkou Behind The Candelabra. Nakrútil ju pre HBO a postavu slávneho klaviristu Liberaceho a jeho mladého milenca Scotta Thorsona stvárňujú Michael Douglas s Mattom Damonom.

Takisto americký režisér Jim Jarmusch predstaví na festivale upírsku romancu Iba milenci zostali nažive v hlavných úlohách s Tildou Swintonovou a Tomom Hiddlestonom. Oscar Isaac, Carey Mulliganová a Justin Timberlake zase dostali príležitosť v novinke bratov Coenovcov Inside Llewyn Davis. Jej protagonistom je folkový spevák Llewyn Davis a Coenovci sa pri písaní scenára voľne inšpirovali pamäťami skutočného folkového speváka Dava Van Ronka. Režiséra Romana Polanského zase inšpirovala divadelná hra Davida Ivesa Venuša v kožuchu. Do jej filmovej adaptácie obsadil svoju manželku Emmanuelle Seignerovú a Mathieua Amalrica.

V hlavnej súťaži uvedú vo svetovej premiére aj novinky Francoisa Ozona, Abdellatifa Kechicheho, Jiu Zhangkeho či Alexandra Payna. A súťažiť bude aj film sestry bývalej prvej dámy Francúzska, herečky a režisérky Valerie Bruni Tedeschi. O tom, či Zámok v Taliansku získa niektorú z cien, rozhodne porota vedená režisérom Stevenom Spielbergom. Jej členmi sú aj herci Nicole Kidmanová a Christoph Waltz či režiséri Ang Lee a Cristian Mungiu. Víťazov porota vyhlási v nedeľu 26. mája.

Slovenský film v Cannes

V Cannes bude tento rok zastúpené aj Slovensko. V súťažnej sekcii Cinéfondation venovanej študentským filmom premietnu aj animovanú snímku Pandy, ktorú na pražskej FAMU nakrútil slovenský režisér Matúš Vizár. Osemnásť súťažných snímok v tejto sekcii bude hodnotiť porota pod vedením režisérky Jane Campionovej.

Slovensko má zastúpenie aj na filmovom trhu v Cannes, spoločný český a slovenský pavilón tu bude našu kinematografiu reprezentovať už desiaty raz. Súčasťou trhu je aj projekt Producers on the Move, v ktorom slovenskú kinematografiu tento rok reprezentuje Mira Fornay. „Nemám špecifické očakávania, ale verím, že stretnem nových ľudí a budeme diskutovať o tvorbe filmov. Pre mňa bude veľmi zaujímavé počúvať producentov a ich názory, keďže som stále v prvom rade režisér. Ako producent som v štádiu učenia sa a za dôležité považujem, aby som sa jedného dňa mohla realizovať ako plnohodnotný producent,“ povedala filmárka, ktorá tu predstaví svoje pripravované projekty Žaby bez jazyka, Dad's Record, Cook, F**k a Kill.

debata chyba