Cenu v Cannes získal aj slovenský filmár Matúš Vizár

Slovenský filmár Matúš Vizár, študent pražskej FAMU, získal na festivale v Cannes cenu v sekcii Cinéfondation. Tá je venovaná študentským filmom.

24.05.2013 19:22 , aktualizované: 26.05.2013 18:00
pandy 01 Slovensko-český animovaný film Pandy... Foto:
Slovensko-český animovaný film Pandy získal cenu v Cannes.
debata (1)

Vizárova česko-slovenská animovaná snímka Pandy sa o tretiu cenu, ktorú získala v súťaži Cinéfondation, delí s rumunským filmom In the Fishbowl. Cena je honorovaná sumou 7 500 eur. Ocenený film Pandy uvedie koncom júna aj žilinský Fest Anča. Ten sa sústredí práve na animované filmy.

Na druhom mieste v súťaži Cinéfondation skončil belgický film Waiting For The Thaw. Prvé miesto získala s filmom Needle iránska režisérka Anahita Qazvinizadehová, ktorá študuje v Chicagu. Okrem sumy 15-tisíc eur môže vďaka víťazstvu uviesť svoj celovečerný debut práve na festivale v Cannes. Predsedníčkou poroty v sekcii Cinéfondation bola oscarová režisérka Jane Campionová (Piano).

„Cenu sme nečakali. V tejto sekcii súťažilo 18 filmov, štyri z nich boli animované. Sú tam viac-menej na spestrenie programu, pretože hrané snímky sú väčšinou veľmi vážne, s hlbokými myšlienkami, a animované filmy to majú trochu odľahčiť. Na druhej strane si myslím, že aj náš film má myšlienku aj posolstvo a sme radi, že zaujal porotu a ocenila ho tretím miestom,“ povedal pre Pravdu jeden z producentov filmu Pandy Peter Badač. „Pre každého tvorcu a každý film je to určite veľmi prestížna záležitosť, keď sa jeho film premieta v Cannes, o to prestížnejšia, ak získa nejakú cenu,“ dodal.

Čím podľa producenta Pandy porotu zaujali? „Myslím si, že zaujali práve tým, že nie sú ,iba' animovaným filmom, ale majú posolstvo aj myšlienku, aké sa zvyknú očakávať od hraných filmov.“ Vizárove Pandy vybrali do súťaže spomedzi 1 550 prihlásených filmov z 277 škôl z celého sveta.

„Príbeh nášho filmu je o tom, ako ľudia chcú zachraňovať pandu a pliesť sa jej do života, ale vlastne nerešpektujú jej osobné priania. Ľudia sa pletú do života zvieratám, ktoré o to možno ani nestoja,“ zhrnul v skratke 12-minútové dielko Badač.

V sekcii Cinéfondation uviedli v Cannes v minulosti aj dva iné filmy slovenských režisérov – Ďakujem, dobre Mátyása Priklera a tiež Cagey Tigers, ktorý nakrútil Aramisova.

1 debata chyba