Recenzia: Živí proti mŕtvym

Svet, ako ho poznáme, sa skončí. Tentoraz však nie zásahom mimozemských agresorov, pádom obrovského vesmírneho telesa či pri fatálnych dôsledkoch globálneho otepľovania. Za všetkým je záhadný vírus, ktorý v priebehu niekoľkých minút zmení infikovaného človeka na živú mŕtvolu, krvilačného zombiho. Znie to ako z lacného paperbacku? Naopak, táto katastrofická vízia pochádza z oceňovaného bestselleru Maxa Brooksa a do hlavnej úlohy filmovej verzie Svetovej vojny Z sa dal nalákať sám Brad Pitt. Oplatí sa naň ísť do kina? Určite. Budete si tento film ešte o rok pamätať? Sotva.

29.06.2013 15:00
svetova vojna z brad pitt Foto:
Postačí Bradovi Pittovi na zombie sekera?
debata (2)

Hľadá sa protiliek

Načo zbytočne plytvať slovami – film Svetová vojna Z režiséra Marca Forstera (Ples príšer, Quantum of Solace) vrhne divákov rovno do víru dramatických udalostí. To, čo ľudia považovali za ďalší nafúknutý škandál okolo zmutovanej chrípky, sa ukáže nástrojom skutočnej apokalypsy. Smrť v podobe hrôzostrašnej epidémie sa najrýchlejšie šíri veľkými mestami a čoskoro sa s ňou zoči-voči stretnú aj manželia Laneovci (Brad Pitt a Mireille Enos) a ich dve malé dcéry.

Kedysi mierumilovní spoluobčania si odrazu na uliciach skáču po krkoch, hryzú ako divé šelmy a každý, kto im podľahne začne sa správať presne takisto. Jediným východiskom je únik kamsi mimo postihnutých oblastí, no to sa podstatne ľahšie povie, ako urobí. Dokonca aj ak máte za sebou výcvik špeciálnych jednotiek OSN ako Gerry Lane. S pomocou starého známeho sa však Gerrymu predsa podarí dostať svoju rodinu do bezpečia, na loď Spojených národov. Nič však nie je zadarmo a tobôž bezpečné útočisko v časoch celosvetovej krízy, a tak je Gerry poverený špeciálnou misiou: odcestuje spolu s vojenskou výpravou a mladým vedcom do Južnej Kórey, kde bola hrôzostrašná nákaza zaznamenaná najskôr. Ich úloha je jasná – nájsť príčinu a následne protiliek na zhubnú epidémiu.

Slušný pokus, ale…

Bol vám úvod do deja Svetovej vojny Z akýsi povedomý, hoci ste dosiaľ nevideli film ani nečítali jeho románovú predlohu? Určite nie ste sami, a ak máte v rámci žánru katastrofického science-fiction či zombi filmov už čo-to napozerané, zrejme vás tento pocit neopustí ani s pokročilou minutážou. Ako film pokračuje, asociácie a spomienky na iné filmy, seriály či knihy sa na vás budú valiť jedna za druhou, a tak Svetovú vojnu Z v tomto smere nemožno zhodnotiť inak ako žalostne neoriginálnu koláž. Veľkú námahu si scenár nerobí ani s vysvetľovaním rýchlych zvratov či dokonca „zázrakov“, ktorých je vo filme neúrekom, akoby tu dej bol len na to, aby diváka viedol od jednej bombastickej trikovej scény k druhej. Nasvedčuje tomu napokon aj neveľmi prínosné a bohužiaľ aj neveľmi kvalitné 3D, v ktorom sa snímka premieta.

Napriek všetkému však filmu, pri ktorom si je ideálne mozgovú aktivitu obmedziť na nevyhnutné minimum, nemožno uprieť jeho vysokú zábavnosť. V pätách nekonečne ustarostenému Pittovi letíme z Kórey do Jeruzalema a odtiaľ zase do waleského Cardiffu, chvíľu sme svedkami efektných „masoviek“, potom zase dramatickej vojenskej prestrelky, hrdlá nám zovrie pohľad na nečakanú amputáciu a napokon nám film dokonca dopraje pokochať sa aj strhujúcou leteckou haváriou. Jedna akcia za druhou divákovi nedovolia ani žmurknúť, a to aj napriek tomu, že od začiatku presne vie, ako sa to všetko skončí (ako inak, predprípravou na pokračovanie, ktoré po nečakanom úspechu prvej knihy Max Brooks už usilovne spisuje).

Prekliatiu scenáristickej prázdnoty sa uniknúť nedá, ale Svetová vojna Z je určite aspoň slušným pokusom. Ktovie ako by film dopadol, keby sa na jeho scenári neodmietol podieľať autor knižnej predlohy. Tí, ktorí ju čítali, sa totiž zväčša zhodnú na tom, že film hravo strčí do vrecka.

Hodnotenie Pravdy: 3 a 1/2 hviezdičky z 5

Svetová vojna Z / USA, Veľká Británia 2013 / réžia: Marc Forster / scenár: Mathew Michael Carnahan, Drew Goddard, Damon Lindelof / hudba: Marco Beltrami / hrajú: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale, Matthew Fox a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 27. jún

2 debata chyba