Recenzia: Frajeri na dôchodku

.Retro je dnes vraj v móde. Prišiel teda správny čas pre veľkolepý návrat niekdajších rockových hviezd socialistickej éry? Ich motivácia je spočiatku viac než sporná, ale účel svätí prostriedky a šou, ktorú si kapela Smoke pre svojich starých aj nových fanúšikov pripravuje, bude iste stáť za to. Rovnako ako Revival, nová komédia Alice Nellis, v ktorej sa všetko toto šialenstvo odohráva. Zahrali si v nej napríklad aj Marián Geišberg, Bolek Polívka, Karel Heřmánek, Miroslav Krobot či Richard Genzer.

20.07.2013 16:00
revival Foto:
Marián Geišberg a Miroslav Krobot to v komédii Revival poriadne roztočili.
debata (1)

Návrat starej gardy

Zamladi to boli veľkí frajeri. Mali kapelu, hrali rock a podľa vzoru svojich západných idolov spievali po anglicky. Napokon ich však nezlikvidoval neprajnícky estabilišment, ale ich vlastná márnomyseľnosť. Dnes sú to už starí chlapi a hudbe sa venujú, povedzme skôr rekreačne. Čerstvo ovdovený Václav (Bolek Polívka) vyučuje malých huslistov, Milan (Karel Heřmánek) vlastní večne zadlžené nahrávacie štúdio, Karel (Miroslav Krobot) prešiel na pochybnú cestu „new age“ v réžii svojej uletenej manželky – hádam len niekdajší frontman Otakar (Marián Geišberg) ostal verný aspoň imidžu večne žúrujúcej rockovej hviezdy.

Nápad obnoviť zašlú slávu kapely Smoke sa najskôr zrodil z Milanovej núdze. Na tú sa nabalilo pár šikovných lží pochybného manažéra Holuba (Richard Genzer) a čoskoro už celá zostava stojí v štúdiu a poctivo nacvičuje. Najskôr treba vziať útokom niekoľko obecných kultúrnych domov a potom – vychytený pražský klub SaSaZu. Lenže partia starnúcich, chorľavejúcich a „zamindrákovaných“ muzikantov bude mať viac problémov so sebou ako s fanúšikmi…

Funguje to!

Napriek tomu, že Revival neprináša v podstate nič objavné, je to naozaj vydarený počin. Pôsobí ucelene, všetko v ňom do seba zapadá, herci si svoje úlohy podľa všetkého naozaj užívali a rovnako si ich iste užije aj divák. Okrem „starej gardy“ film výborne dopĺňajú aj mladí herci – svojsky pôvabná Jenovéfa Borová a dievčenský idol Vojtěch Dyk.

Načo veľa slov – v Revivaly sú skrátka vtipy smiešne, zvraty prekvapujúce, postavy logicky vystavané a divácky atraktívne a hudba, o ktorú vo filme pochopiteľne nie je núdza, sa dobre počúva. Čo viac si od oddychovej letnej komédie možno vlastne priať? Po rozpačitej a tuctovej „ženskej“ komédii Perfect days (2012) si česká režisérka a scenáristka Alice Nellis tentoraz iste nakloní oveľa širšie spektrum divákov. Okrem neviazanej situačnej zábavy sa jej navyše do filmu podarilo nenásilne pretlačiť aj podnet na hlbšiu úvahu o živote, ktorý stojí za to žiť, a smrti, ktorej nikto neunikne. Azda by efektnosti jej počinu mohol pomôcť trochu odvážnejší strih a kratšia minutáž.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Revival / Česká republika 2013 / réžia a scenár: Alice Nellis / hudba: Jan Ponocký / hrajú: Marián Geišberg, Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek, Richard Genzer, Zuzana Bydžovská, Eva Holubová, Jenovéfa Boková, Vojtěch Dyk a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 18. júl

1 debata chyba