Vo veku 81 rokov zomrel herec Peter O'Toole

Vo veku 81 rokov skonal v sobotu írsko-anglický herec Peter O'Toole, ktorý sa preslávil stvárnením Thomasa Edwarda Lawrencea v snímke Lawrence z Arábie (1962).

15.12.2013 20:26
toole Peter O'Toole Foto: ,
Peter O'Toole
debata (11)

O'Toole zomrel v jednej z londýnskych nemocníc po dlhej chorobe. Informoval o tom jeho agent Steve Kenis. „Rodina Petera O'Toola s ľútosťou oznamuje, že Peter v sobotu zomrel, odišiel pokojne v nemocnici. Už dlhšiu dobu bol chorý,“ uviedol Kenis vo vyhlásení, pričom hercove zdravotné problémy nešpecifikoval.

Herec Peter O’Toole, ktorý bol počas svojej...
Herec Peter O’Toole na archívnej snímke.
+2Herec Peter O’Toole na snímke z filmu How to...

Peter Seamus Lorcan O'Toole sa narodil 2. augusta 1932 a ako herec debutoval v roku 1956 v seriáli The Adventures of the Scarlet Pimpernel (1956). Celosvetovú slávu mi priniesol spomínaný film Lawrence z Arábie, za výkon v ktorom ho nominovali na Oscara. Nomináciu na cenu Akadémie si vyslúžil celkovo až osemkrát, no ani jednu sa mu nepodarilo premeniť na víťazstvo. Postavou Kráľa Henricha II. vo filmoch Becket (1964) a Lev v zime (1968) sa zaradil do skupinky hercov, ktorí si vyslúžili nominácie na Oscara za stvárnenie rovnakej postavy vo dvoch rôznych filmoch.

Ďalší traja, ktorým sa to podarilo, sú Paul Newman, Bing Crosby a Al Pacino. No iba O'Toole bol nominovaný za stvárnenie tej istej postavy v úplne odlišných filmoch, ktoré spolu nesúviseli ani na seba nenadväzovali. Poslednú oscarovú nomináciu mu vynieslo stvárnenie starnúceho herca Maurica v romantickej dráme Venuša (2006). V roku 2003 dostal aspoň čestného Oscara za celoživotné dielo v roku 2003. Okrem toho mal na svojom konte napríklad aj štyri Zlaté glóbusy, jednu Emmy a jednu cenu BAFTA. Vlani v júli oznámil ukončenie hereckej kariéry.

Informácie pochádzajú z agentúry Rueters, webstránky www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter O'Toole