Febiofest na Slovensku odštartuje Walesa, človek z nádeje

Medzinárodný filmový festival Febiofest sa začne 21. marca v Bratislave. Následne poputuje do Košíc, Martina, Trenčína, Trnavy, Banskej Bystrice, Prievidze a Kežmarku. Skončí sa 17. apríla v Prešove.

08.03.2014 16:00
Phillip Seymour Hoffman Foto: ,
V sekcii Pocty si festival pripomenie okrem iných aj nedávno zosnulého Philipa Seymoura Hoffmana.
debata

Slovenská časť Medzinárodného filmového festivalu Febiofest sa začne 21. marca v Bratislave premiérou najnovšieho diela poľského režiséra Andrzeja Wajdu – Walesa, človek z nádeje (2013). Bratislavská časť bude pokračovať až do 27. marca. Následne poputuje do ďalších ôsmich miest: Košíc, Martina, Trenčína, Trnavy, Banskej Bystrice, Prievidze, Kežmarku a Prešova. Pri príležitosti tohto podujatia sa v Košiciach bude konať verejná diskusia o existencii a budúcnosti filmového klubu a artkina v tomto meste.

Počas Febiofestu sa uskutoční aj udeľovanie Výročných cien Asociácie slovenských filmových klubov. O ocenenie Najlepší krátky film sa bude uchádzať 25 titulov do 30 minút. Jeden z nich si odnesie i Cenu divákov. Ocenenie spojené s finančnou prémiou tritisíc eur udelí medzinárodná porota.

Febiofest predstaví v sedemnástich programových sekciách 140 titulov domácej a svetovej produkcie. Tento rok bude z celkového počtu 38 slovenských titulov v programe osem uvedených vo svetovej premiére. Celovečerné i krátke diela príde do Bratislavy osobne predstaviť maďarský režisér György Pálfi. Pozvanie na festival prijal aj český dramaturg, režisér a scenárista, dokumentarista Jan Gogola ml., ktorý sa dramaturgicky podieľal aj na niekoľkých úspešných slovenských filmoch, medzi ktoré patrí napríklad Kauza Cervanová (2013). Bohatý výber svetových noviniek sľubujú organizátori v sekciách Panoráma, Súčasný poľský film, Paolo Sorrentino: výber z tvorby, Westernová klasika, Kino-Ikon Plus, Ochutnávka: Projekt 100 alebo divákmi tvorená sekcia Klubový Jukebox.

Na divákov čakajú okrem projekcií aj sprievodné podujatia. V sekcii Pocty si festival pripomenie okrem iných tvorbu Stanislava Barabáša, ale aj nedávno zosnulého herca a režiséra Philipa Seymoura Hoffmana. Pre detských divákov a diváčky je pripravený Filmový kabinet deťom, na ostatných čaká Filmová noc s Febiofestom. Na pôde festivalu sa bude konať aj moderovaná diskusia Vyšehradský salón, dve výstavy fotografií, krsty publikácií či diskusie s tvorcami. Po celý čas trvania festivalu v Bratislave bude pre divákov otvorená denná festivalová kaviareň v Kine Lumiere.

Aktuálne informácie o programe, hosťoch a sprievodných podujatiach sú dostupné na webstránke www.febiofest.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Febiofest