Ceny OTO zachránili televízne osobnosti

Človek, ktorý presadil nápad, že odovzdávania cien musia za každú cenu vyvolať u divákov salvy smiechu, zjavne nevychádzal z pomerov slovenských televízií. Veľkolepé ceremoniály totiž posledné roky nepatria medzi ich silné stránky.

09.03.2014 17:50
Juraj Kukura Foto:
Juraj Kukura je od soboty členom Siene slávy televíznych ocenení.
debata (2)

Snaha prispôsobiť sa trendom z odovzdávaní cien, ako je Oscar či Emmy, končí ako zmes nevydarených vtipných scénok „odkukaných“ odinakiaľ. Výnimkou nebol ani tohtoročný OTO. Vyše dvojhodinový sobotný program bol však natoľko preplnený všemožnými cenami, až sa priestor na humor, našťastie, zmenšoval. Slávnostný večer v SND vo veľkej miere od trápnosti zachránili práve skutočné osobnosti televíznej obrazovky.

Vtip alebo reklama?

Škoda len, že prvé minúty vysielania to nenaznačovali. Skeč Sisy Sklovskej a Jozefa Vajdu s nie celkom jasným posolstvom mal byť pravdepodobne tematickým úvodom navodzujúcim atmosféru. Keďže sa biblický motív lode, ktorá zachráni televízne osobnosti, ďalej neopakoval, možno usúdiť, že išlo len o reklamu na snímku Noe, ktorá príde čoskoro do kín. Dosvedčovali to aj použité zábery z filmu.

Druhým veľkým omylom sa ukázalo byť prianie organizátorov, aby nominovaná trojica speváčok predviedla svoj talent bez plejbeku. A podľa povery, že zlé veci chodia vždy v trojici, nasledovala scénka predstavujúca nominovaných moderátorov spravodajstva. Vtip mal spočívať v tom, že pri „vypípaní“ určitých slov sa zdalo, že moderátori používajú pri vysielaní vulgarizmy. Tento žart okrem niekoľkých výnimiek nevyvolal úsmev ani v obecenstve.

Kto však v tej chvíli neprepol na inú stanicu, dočkal sa aj o mnoho hodnotnejších výstupov. Ak odrátame scénky s héliovým balónom, prednes vlastného životopisu na zrýchľujúcom sa bežiacom páse a podobné „dokrútky“ pripomínajúce večerný program v letnom tábore, OTO priniesol aj svetlé momenty. Napriek snahe rozosmiať za každú cenu sa to nepodarilo všadeprítomnému páru Sisa Sklovská a Juraj Lelkeš ani Braňovi Mojsejovi v úlohe ručiaceho leva.

Merčiak víťazom už po druhý raz

Osobnosti totiž stáli na stupni víťazov. Kto si bude chcieť s odstupom času zaspomínať na tohtoročnú ceremóniu, pravdepodobne narazí na prejav Juraja Kukuru. Nový člen Siene slávy počas príchodu na pódium akoby v saku pátral po pripravenom papieri, neskôr však predviedol patrične emóciami podfarbený prejav hodný veľkého herca. „Porušil som pravidlo, herec by nikdy nemal byť dojatý viac ako diváci,“ prezradil.

Svoju spontánnosť a prirodzený šarm si zachovala pri prevzatí ceny Herečka roka Helena Krajčiová. So suchým britským humorom poďakoval tradične aj zberateľ ocenení Miroslav Žbirka. Absolútnym víťazom sa však už po druhýkrát stal športový moderátor a komentátor Marcel Merčiak a aj počas večera niekoľkokrát dokázal, že zaslúžene. Najprv ho pri prevzatí sošky zastavil príval historiek slávneho komentátora Karola Poláka, neskôr improvizoval pri komentovaní tanečného predstavenia znázorňujúceho slovenské seriály a všetko, vrátane príhovoru, zvládol profesionálne.

Od neželaných výstupov a dlhých prednesov zachraňovala pohotovými reakciami moderátorská dvojica Adela a Sajfa. Najlepšie im vyšli práve vtipy a narážky mimo scenára, čo je už pri ich vystúpeniach zvykom.

Na hudbu a živé vystúpenia nezostalo pri veľkom množstve cien počas večera veľa času. Sobotný večer patril primárne oceneným, čo bol jeho najväčší plus. Prečo sa však ceremoniál tohto typu nemôže zaobísť bez silvestrovských scénok, zostáva už po niekoľkýkrát záhadou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OTO #Marcel Merčiak #Juraj Kukura