Festival Febiofest bude veľkou prehliadkou nových slovenských a českých filmov

Medzinárodný filmový festival Febiofest sa uskutoční od 21. do 27. marca v Bratislave. Jeho 21. ročník uvedie v 17 programových sekciách 140 titulov domácej a svetovej produkcie vo viacerých priestoroch (Kino Lumiére, Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4-priestor súčasnej kultúry, FK 35mm VŠMU).

13.03.2014 09:00
Fongopolis Foto:
K premiéram blížiaceho sa Febiofestu patrí aj snímka Fongopolis.
debata

Tradičné podujatie otvorí premiéra nového diela poľského režiséra Andrzeja Wajdu – Walesa, človek z nádeje. Počas slávnostného večera udelia Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov.

„Kontinuálne pokračujeme v súťaži krátkych filmov do 30 minút. Z 25 titulov si jeden odnesie Cenu divákov a ocenenie spojené s finančnou prémiou 3000 eur udelí medzinárodná porota. Febiofest je jediným festivalom v SR, ktorý udeľuje finančnú cenu pre filmového tvorcu. Ide o nadviazanie prerušenej tradície z rokov 2005 až 2009, keď festival udelil päť finančných cien partnera podujatia pre tvorcu do 35 rokov, ktoré získali filmári Juraj Lehotský, Marek Šulík, Milan Balog, Daniela Rusnoková a Ivana Laučíková,“ na tlačovej konferencii povedal riaditeľ Febiofestu Peter Dubecký.

Podľa neho festival je stále aj veľkou konfrontáciou novej českej a slovenskej kinematografie. V posledných rokoch výrazne vzrástol počet slovenských diel, ktoré sú uvádzané v domácej alebo svetovej premiére a vzrastá i záujem tvorcov stretnúť sa s divákmi. Tento rok z 38 slovenských titulov bude mať osem svetovú premiéru. Opäť nebudú chýbať slovenské a české celovečerné, dokumentárne a krátkometrážne novinky. Svoje sekcie majú westerny či ďalšie vybrané zahraničné filmy pod názvom Klubový jukebox alebo nové poľské filmy. Sekcia Pocty si pripomenie tvorbu Stanislava Barabáša i nedávno zosnulého herca a režiséra Philipa Seymoura Hoffmana. Pre malých divákov je pripravený Filmový kabinet deťom, pre dospelých zasa Filmová noc s Febiofestom. Na podujatí bude projekcia filmu Záhrada v zreštaurovanej a zdigitalizovanej verzii za účasti režiséra Martina Šulíka.

Festival privíta viacerých zahraničných hostí, vrátane členov medzinárodnej poroty Súťaže krátkych filmov krajín V4. V tejto súťažnej sekcii bude hosťujúcou krajinou Ukrajina. „Jej účasť sme dohodli už pred rokom a napriek neľahkej súčasnej politickej situácii u našich východných susedov sa nám podarilo zakomponovať do súťaže ich päť kvalitných a zaujímavých titulov,“ dodal Dubecký.

Svoje filmy na ňom divákom predstaví najviac domácich a českých tvorcov. Napríklad z Čiech uvedú filmy Zdeňka Tyca Ako nikdy, Viktora Tauša Klauni, Terezy Kovářovej Skoro úplně vymyšlený film, Víta Klusáka a Filipa Remundy Dobrý řidič Smetana a iné. Pozvanie na festival prijal aj český dramaturg, režisér a scenárista, dokumentarista Jan Gogola ml., ktorý sa podieľal aj na slovenských filmoch a v programe je jeho profil v piatich filmových sériách. V zozname hostí je 26 slovenských hercov a režisérov a 12 z ČR.

V sprievodnom programe festivalu je krst publikácie Rozprava o westerne od slovensko-českej dvojice autorov Petra Michaloviča a Vlastimila Zuzsku, moderovaná diskusia Vyšehradský salón a množstvo ďalších stretnutí s divákmi. Uskutoční sa vernisáž výstavy Strieborné tváre II, ktorá nadväzuje na prvú sériu fotografií Mira Nôtu vo vstupných priestoroch kina Lumiére. Jeho expozícia predstaví ďalších 30 portrétov osobností slovenského filmu.

Po Bratislave Febiofest poputuje do ďalších miest: Košíc, Martina, Trenčína, Trnavy, Banskej Bystrice, Prievidze, Kežmarku a Prešova. Celkove festivalové projekcie uvidia diváci v deviatich mestách, trinástich kinách a šestnástich kinosálach.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #program #Febiofest