Nový film Miry Fornay bude o domácom násilí. Projekt už ocenili na festivale v Sofii

Najúspešnejšia slovenská filmárka minulého roka Mira Fornay pracuje na svojom treťom celovečernom filme. Podľa režisérkiných slov je projekt s názvom Cook, F**k, Kill: Žaby bez jazyka "kartou, na ktorú stavila všetko". Hoci je snímka zatiaľ len v štádiu prípravy, v zahraničí už slávi prvé úspechy - v súťaži medzinárodného podujatia filmových profesionálov Sofia Meetings 2014, ktoré sa konalo ako súčasť Medzinárodného filmového festivalu v Sofii, projekt získal cenné prvenstvo.

19.03.2014 07:00
Mira Fornay režisérka Foto:
Mira Fornay pripravuje svoj tretí celovečerný film.
debata

         Mira Fornay vlani so svojím druhým celovečerným filmom Môj pes Killer žala úspechy na domácej aj medzinárodnej scéne. Film o dospievajúcom skinhedovi získal (okrem iného) prvenstvo na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame, CineVision Award v Mníchove, jeho režisérku ocenili vo Vilniuse a postúpil aj do výberu Európskej filmovej akadémie. V týchto dňoch práve vstupuje do nemeckých kín. Medzinárodným úspechom sa začína aj príprava Fornayovej novinky, ktorou je film o domácom násilí.            
„Opäť to bude autorský film na ťažkú tému, ktorá bude podaná veľmi intímnym spôsobom a netradičnou formou. Koncepčne by som to zaradila kamsi medzi Hanekeho a Buñuela,“ vraví režisérka. Veľký záujem a pozitívne reakcie účastníkov mítingu v Sofii ju veľmi potešili a dúfa, že víťazstvo filmu pomôže získať koprodukčných partnerov. „Projekt je momentálne v štádiu financovania. Jeho príbeh sa odohráva v lete, a tak by sme v ideálnom prípade mohli začať nakrúcať už počas tohto leta, ak to nevyjde verím, že to bude leto 2015. Všetko závisí od toho, ako sa nám podarí naštartovať projekt doma, ale aj v medzinárodných súvislostiach. Koprodukcie s majoritnou domácou účasťou sú predsa len stále najefektívnejšou formou financovania európskych autorských či artových filmov,“ vraví Mira Fornay, ktorá túžbe nakrútiť ďalší celovečerný film v súčasnosti podriadila všetky svoje pracovné aktivity. S medzinárodnou spoluprácou má nemalé skúsenosti, už jej celovečerný debut Líštičky (2009) vznikol v slovensko-česko-írskej koprodukcii.

         Slovenská kinematografia mala v programe 18. ročníka MFF v Sofii, ktorý sa konal od 13. do 16. marca, slušné  zastúpenie. Okrem Fornayovej festival navštívil aj Dušan Hanák, ktorý si tu prevzal Cenu za výnimočný prínos do svetovej kinematografie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mira Fornay #slovenská režisérka