Zomrel Oswald Morris, kameraman snímok Lolita a Fidlikant na streche

Legendárne snímky ako Lolita (1962), Pahorok (1965) či Fidlikant na streche (1971) by bez neho vyzerali celkom inak. Oscarom aj cenami BAFTA ovenčený kameraman Oswald Morris, ktorý sa mohol pochváliť spoluprácou s Johnom Hustonom či Stanleym Kubrickom, včera vo veku 98 rokov zomrel.

20.03.2014 11:30
Oswald Morris Foto:
Kameraman Oswald Morris sa mohol pochváliť viacerými prestížnymi oceneniami, v zbierke mal aj Oscara za filmovú verziu slávneho muzikálu Fidlikant na streche.
debata

Ossie, ako bol britský kameraman Oswald Morris známy medzi svojimi priateľmi, bol filmovým nadšencom už od detstva. Po občasných brigádach v premietacej kabíne malomestského kina začal v roku 1932 pracovať ako klapka a asistent pre Wembley Studios, odtiaľ putoval do slávnych Pinewood Studios. Od začiatku 50. rokov už stál za kamerou a išlo mu to tak dobre, že ho viacerí režiséri (napríklad David Lean) neváhali označiť za „najlepšieho kameramana všetkých čias“. V roku 1952 nakrútil Moulin Rouge pre Johna Hustona a spoločne dali svetu ešte ďalších sedem filmov.

Morris bol trikrát nominovaný na Oscara, cenu napokon získal v roku 1971 za muzikál Fidlikant na streche. Získal tiež štyri ceny BAFTA a mnoho ďalších ocenení. Podieľal sa aj na filmoch Biela veľryba (1956), Delá z Navarone (1961), Oliver! (1968) či Muž, ktorý chcel byť kráľom (1975). Nakrúcať prestal v prvej polovici 80. rokov. Oswald Morris zomrel v kruhu rodiny vo svojom dome v anglickom Dorsete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kameraman #Oscar #BAFTA #Oswald Morris