Febiofest sa rozbieha do regiónov

V poradí už 21. ročník medzinárodného filmového festivalu Febiofest sa vo štvrtok 27. marca v Bratislave končí, na jeho filmovú nádielku sa však môžu tešiť ešte v ôsmich ďalších mestách. Košická a trenčianska časť Febiofestu sa začína vo štvrtok, v piatok odštartujú projekcie v Martine, od pondelka festival privítajú v Banskej Bystrici a Trnave a počas apríla sa bude odohrávať aj v Prievidzi a Kežmarku. Uzavrú ho projekcie v Prešove od 13. do 17. apríla. Všetkých osem miest premietne víťazné snímky Súťaže krátkych filmov krajín V4.

27.03.2014 14:35
Dvojník, Jesse Eisenberg Foto:
Dvojníka v hlavnej úlohe s Jessem Eisenbergom premietne Febiofest v Košiciach, Prievidzi a v Prešove.
debata

Do Košíc sa Febiofest vracia po ročnej prestávke. V Bábkovom divadle ho o 17.30 otvorí projekcia indického romantického hitu Cudzí obed, v ktorom dvojicu protagonistov spojí nesprávne doručený obed. Snímka sa premieta spolu s novým krátkometrážnym filmom Martina Repku Tanec tigra, ktorý je poctou juhoindickému „Kolywoodu“. Oba filmy sa počas apríla dostanú aj do klubovej distribúcie. Trenčiansku časť Febiofestu otvorí nový slovenský dokumentárny film Patrika Lančariča Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom, venovaný životu tohto predčasne zosnulého talentovaného hudobníka.

V Trenčíne uvedú aj novinku Sylvaina Chometa (Trio z Belleville), komédiu Attila Marcel; kinoverziu Horiaceho kra Agnieszky Hollandovej či dokument Trabantem až na konec světa, v ktorom sa partia cestovateľov rozhodne prejsť vyše 20-tisíc kilometrov naprieč Južnou Amerikou na dvoch trabantoch, poľskom fiate a Jawe 250 z roku 1957. Snímku uvedie aj martinský Febiofest.

Richard Ayoade sa preslávil úlohou v seriáli IT Crowd, v poslednom čase sa však presadzuje aj ako režisér. Po úspešnej snímke Volám sa Oliver Tate nakrútil hravú adaptáciu novely F. M. Dostojevského Dvojník, ktorú Febiofest premietne v Košiciach, Prievidzi aj v Prešove. V programe trnavského Febiofestu je napríklad animovaný dokument Felvidék – Horná zem Vladislavy Plančíkovej či portrét Magdy Husákovej Lokvencovej Prvá v réžii Zuzany Liovej. Diváci z Banskej Bystrice a okolia sa môžu tešiť na biografiu Lecha Walesu v réžii Andreja Wajdu, bizarnú a originálnu Taxidermiu Györgya Pálfiho či perestrojkový hit Malá Viera režiséra Vasilija Pičula. Kompletný program v jednotlivých mestách nájdete na www.febiofest.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Trenčín #Košice #filmový festival #Trnava #Martin #Prešov #Prievidza #Febiofest