Fenomén Hra o tróny hlási návrat

Hra o tróny - to je história, ktorá sa nikdy nestala, a predsa o nej mnohí vedia viac ako o tej skutočnej. Fenomenálne úspešný fantasy seriál z produkcie HBO sa po troch rokoch od premiéry svojich prvých epizód môže pochváliť zaslúženým puncom kultovosti aj viacerými superlatívmi. Je napríklad najsťahovanejším, ale aj jedným z divácky najúspešnejších a kritikmi najvychvaľovanejších seriálov všetkých čias. Od 7. apríla svojich fanúšikov opäť priklincuje k obrazovkám. Po takmer ročnom čakaní totiž konečne prichádza jeho štvrtá séria.

02.04.2014 09:00
Hra o tróny Foto:
Vyznačujú sa tým, že si svoje dlhy vždy splatia. V jazyku seriálových Lannisterovcov však za tým treba rozumieť skôr pomstychtivosť.
debata (1)

Štyridsať hodín je len začiatok

Niektoré knihy dali vzniknúť skvelým filmom, iné hneď celým trilógiám. Podľa knižnej ságy Pieseň ľadu a ohňa z pera amerického spisovateľa Georgea R. R. Martina už nakrútili celých štyridsať hodín filmového materiálu. A čísla ešte porastú. Najnovšia štvrtá desaťdielna séria Hry o tróny totiž vznikla len na základe druhej polovice tretej z celkového počtu siedmich románových predlôh.

Diváci sa však podľa všetkého tohto hitu tak skoro nepresýtia. Kým iné televízne seriály musia s pribúdajúcimi epizódami o svojich priaznivcov stále urputnejšie bojovať, Hra o tróny si podmaňuje stále nových divákov. Len na území Spojených štátov v priemere sledovanosť seriálu vzrástla z 2,5 miliónov (prvá séria) na 5,5 miliónov divákov (tretia séria). Trpkosladkým úspechom sú tiež rekordné počty tých, ktorí si seriál nenechali ujsť vďaka pirátskym internetovým stránkam. Epizódy ponúkali zadarmo na stiahnutie už niekoľko minút po ich televíznej premiére.

Rekord v tejto „disciplíne“ drží Hra o tróny už druhý rok po sebe, pričom záverečnú epizódu tretej série si týmto spôsobom pozrelo ďalších 5,9 milióna divákov.

Paralelný stredovek

Čím si Hra o tróny milióny svojich verných divákov získala? A čo im ponúkne v najbližších týždňoch? Podobne ako kedysi slávny autor Pána prsteňov J. R. R. Tolkien aj George R. R. Martin rozmýšľa „vo veľkom“. Nestvoril len sympatické postavy či napínavú zápletku, ale hneď celý vesmír, ktorý rovnako dobre funguje, aj keď ktorýsi z jeho elementov odíde. Sága odohrávajúca sa v akomsi paralelnom stredoveku sleduje osudy znepriatelených rodov a národov, ktoré súperia o moc, česť aj o holé životy. Nečakajte však žiadnu rozprávku, Hra o tróny je prešpikovaná dômyselnými dialógmi, erotikou aj explicitným násilím.

Štvrtá séria bude sledovať ďalšie osudy posledných preživších z rodu Starkovcov, aj ich úhlavných nepriateľov Lannisterovcov, ktorým dosiaľ šťastie prialo o čosi viac. Spolu s Jonom Snowom divák opäť nahliadne do nebezpečnej divočiny za Severným múrom a so zatajeným dychom bude sledovať „dračiu matku“ Daenerys, ktorá vyráža na vojnové ťaženie. Štvrtú Hru o tróny nakrúcali v Severnom Írsku, Chorvátsku aj na Islande. Objaví sa v nej aj úspešná islandská post-rocková kapela Sigur Rós a tvorcovia sľubujú divákom tiež oveľa viac akcie.

Americká HBO odvysiela prvú epizódu štvrtej série Hry o tróny v nedeľu 6. apríla. Diváci českej mutácie sa môžu do svojho obľúbeného seriálu opäť zapozerať už o deň neskôr.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #seriál #Hra o tróny