Hollywood pochová ďalšiu detskú legendu. Mickey Rooney sa dožil 93 rokov

Vo veku 93 rokov zomrel v nedeľu americký herec a režisér Mickey Rooney, ktorý sa preslávil najmä ako detský herec v 30. rokoch minulého storočia. Rooney skonal vo svojom dome v Los Angeles po tom, čo bol nejaký čas chorý.

07.04.2014 10:28 , aktualizované: 17:26
Mickey Rooney Foto:
Herec Mickey Rooney zomrel vo veku 93 rokov.
debata

Po Shirley Templeovej prišiel v nedeľu Hollywood o ďalšiu zo svojich detských hviezd. Mickey Rooney skonal vo veku 93 rokov. Počas svojej celoživotnej kariéry stvárnil asi dvesto postáv. Najväčšiu slávu si však užil ešte ako dieťa a dospievajúci mladík, keď ho diváci vynášali do nebies ako nespratníka Mickeyho McGuirea či zabávača Andyho Hardyho.

Narodil sa ako Joseph Yule Jr. a na potlesk bol naučený od útleho detstva. Nemal ani dva roky, keď ho po prvý raz rodičia predstavili publiku v brooklynskom vaudeville, kde účinkovali. Prišiel v miniatúrnom smokingu a ľudia mu nemohli odolať. Čoskoro mu jeho ambiciózna matka dopomohla k úlohe v sérii populárnych detských grotesiek Náš gang, v ktorej sa objavil po boku desiatok ďalších detských hviezd zlatej éry Hollywoodu. Následne začal dostávať aj menšie úlohy po boku „dospelákov“, zahral si tak aj s Jean Harlowovou či Clarkom Gableom. Prvý dlhometrážny film Orchidey a hermelín nakrútil ako sedemročný.

K úlohe Mickeyho McGuirea mu opäť dopomohla matka. Inzerát síce hľadal pre rolu čiernovlasého chlapca, Nellie Yuleová, ktorá nemala peniaze ani na farbu na vlasy, však synovi k čiernej hlave dopomohla spáleným korkom a chlapec rolu dostal. Ako vodca detského gangu sa v rokoch 1927 až 1934 postavil pred kameru spolu až 78-krát. Séria bola taká úspešná, že po nej údajne aj Walt Disney pomenoval svojho Mickeyho Mousea. To aspoň tvrdil Mickey Rooney, ktorý si po hrdinovi sám meno zmenil. V rokoch 1937 až 1946 sa Mickey Rooney „prevtelil“ do kože Andyho Hardyho, ktorý bol jeho najznámejšou rolou. V sérii šestnástich filmov oslavujúcich idylický život americkej rodiny prežíval drobné neplechy aj prvú lásku – tú stvárnila jeho niekdajšia spolužiačka Judy Garlandová. Za rolu získal aj špeciálneho Oscara.

V Rooneyho súkromí sa však žiadna idylka nekonala. Počas 2.svetovej vojny si vyslúžil vyznamenanie, keď zabával ťažko skúšané spojenecké jednotky na európskych frontoch. Po návrate však jeho kariéra začala upadať. Objavil sa ešte v mnohých filmoch – napríklad aj snímkach Odvážni a udatní (1956), Baby Face Nelson (1957), Raňajky u Tiffanyho (1961), Princíp domina (1977), Čierny žrebec (1979), Noc v múzeu (2006) alebo Tropická búrka (2008). Slávu svojich detských čias však už nikdy znovu nezískal. O to intenzívnejšie sa realizoval v ľúbostných vzťahoch. Bol ženatý až osemkrát, po prvý raz s herečkou Avou Gardnerovou, naposledy od roku 1978 až do svojej smrti s Jan Rooneyovou. Ako sám s nadhľadom hovoril: „Ženiť sa treba vždy skoro ráno. Ak to náhodou nevypáli dobre, aspoň ste nepremrhali celý deň.“

Len pred troma rokmi sa Rooney súdil s manželkiným synom z prvého manželstva – Chris Aber vraj starnúceho muža okrádal a týral. Spor vyústil až do hercovho rozchodu s manželkou a podpísal sa aj na jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Zomrel vo svojom hollywoodskom dome a zanechal za sebou osem potomkov aj svoj posledný film Dr. Jekyll a Mr. Hyde, ktorý bude mať premiéru ešte tento rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Mickey Rooney