Neviditeľná žena a muž na výslní

Minulý týždeň sa do slovenských kín dostal zaujímavý film s trochu zavádzajúcim distribučným názvom - snímke Vášeň medzi riadkami by predsa len lepšie pristal pôvodný anglický titul The Invisible Woman, teda Neviditeľná žena. Viac než o skutočnej vášni je totiž o vnútornom svete utajovanej milenky svetoznámeho literárneho génia Charlesa Dickensa.

10.04.2014 09:00
Vášeň medzi riadkami Foto:
Ralph Fiennes ako Charles Dickens a Felicity Jonesová ako jeho mladá milenka Nelly v snímke Vášeň medzi riadkami.
debata

Film je vysnívaným projektom Ralpha Fiennesa, ktorý ho režíroval a (po neúspešnom hľadaní iného predstaviteľa) stvárnil aj jeho hlavnú mužskú postavu. Hoci je snímka skôr lahôdkou pre fajnšmekrov než trhákom pre divácke masy, precíznosť a úprimné zanietenie jej tvorcu nemožno neoceniť.

Muž, ktorý sa neodmieta

Aká žena by odolala záujmu muža, ktorému tlieska celý svet? Nadbiehaniu slávneho literáta, ktorého aj ona sama bezmedzne obdivuje? Nelly je však až príliš rozumná na to, aby sa slávnemu Charlesovi Dickensovi vrhla do náruče hneď v prvej chvíli, keď v jeho očiach postrehne iskru náklonnosti. Mladá herečka totiž veľmi dobre vie, že úloha milenky verejne známeho (a navyše ženatého) muža by jej v konečnom dôsledku priniesla oveľa viac trápenia než radosti.

Starnúci spisovateľ sa však nevzdáva. Je rozhodnutý presvedčiť ju o tom, že preňho nie je len krátkodobým vzplanutím vášní, ale skutočnou láskou a múzou, pre ktorú sa neváha ani verejne znemožniť okázalým rozchodom s matkou svojich desiatich detí…

Nečakajte životopis

Komorná dráma, ktorá vznikla podľa knihy známej životopiskyne literátov Claire Tomalinovej, plynie pozvoľným tempom. Nenalieha, jej výrazové prostriedky sú umiernené, akoby zviazané prudérnosťou viktoriánskej doby, v ktorej sa odohráva. Nečakajte preto žiadne emotívne výbuchy ani poodhalené vnady – táto romanca otvára dokorán dvere do svojej duše, nie však spálne. Niet pochýb o tom, že preto bude časť divákov nudiť či rozčuľovať. Skôr než neschopnosťou jej tvorcov je to však spôsobené ich dôslednou snahou priblížiť ovzdušie, v ktorom sa osudový vzťah odohráva.

Ak ste zvedaví predovšetkým na Dickensa, radšej si prečítajte nejakú múdru knižku. Film sa totiž životopisnej faktografii skôr vyhýba. Ak ho „vyzlečieme“ z historického kabáta, ostáva univerzálnou (a presvedčivou) štúdiou dvoch rozporuplných ľudských charakterov. Dickens predstavuje láskavého filantropa a milujúceho otca, ktorý však celkom podlieha túžbe byť obdivovaný a neváha sa v kritickom okamihu zachovať sebecky. Nelly je žena, ktorú navždy poznamená raná skúsenosť s mužom – velikánom, akému sa zdanlivo už nik nedokáže vyrovnať. Obe roly za veľa vďačia najmä svojim oduševneným hereckým predstaviteľom.

Hoci Dickensovo majstrovstvo len sotva možno spochybniť, jeho diela už dnes zrejme nijaký masový čitateľský ošiaľ nespôsobia. Ralph Fiennes sa mu v tomto ohľade možno priblížil viac, než sám tuší.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Vášeň medzi riadkami / Veľká Británia 2013 / réžia: Ralph Fiennes / scenár: Abi Morgan / hudba: Ilan Eshkeri / hrajú: Felicity Jonesová, Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomasová, Tom Hollander a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 3. apríl

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová recenzia #Vášeň medzi riadkami #Charles Dickens