Do Bratislavy sa už o rok vráti IMAX

Uplynulo už osem rokov, odkedy sa diváci rozlúčili s jedinou slovenskou kinosálou, ktorá premietala snímky pomocou technológie IMAX.

22.04.2014 09:00
IMAX Foto:
IMAX láka filmových fanúšikov na (takmer) dokonalú ilúziu, že sú sami súčasťou diania na obrovskom špeciálne zakrivenom plátne.
debata

Ich návyky sa odvtedy neraz museli zmeniť. Kamenné jednosálové kiná takmer celkom ustúpili viacsálovým multiplexom a ľudia sa tiež naučili platiť za vstupenky dvojnásobok ich niekdajšej ceny – napríklad práve za nevšednosť zážitku z 3D premietania, ktoré tvorí aj podstatu IMAX-u. Zástupcovia spoločnosti CINEMAX zrejme usúdili, že správny čas pre IMAX na Slovensku konečne dozrel. Do Bratislavy ho prinesú v prvej polovici roka 2015.

Tentoraz aj s bežnými trhákmi

Nová bratislavská IMAX kinosála bude súčasťou 12-sálového multiplexu v práve vznikajúcom nákupno-zábavnom centre Bory Mall. Dva samostatné projektory, ktoré tvoria základ tejto ustavične sa zdokonaľujúcej technológie, budú premietať obraz na plátno široké 23 metrov a vysoké viac než 13 metrov – rozmer zodpovedajúci zhruba 2,6-násobku aktuálne najväčšieho filmového plátna na Slovensku. Technológia (ktorú v roku 1997 dokonca ocenili špeciálnym Oscarom za prínos k filmovému pokroku) je špecifická aj prudkým sklonom hľadiska a zakrivením plátna, teda prvkami, ktoré prispievajú k ilúzii, že divák je súčasťou premietaného filmu.

Kým v rokoch 2002 až 2006 IMAX v Bratislave premietal len špeciálne, zväčša náučné stredometrážne filmy (o podmorskom svete či dinosauroch), tentoraz sa vraj diváci dočkajú aj štandardných kinotitulov s hviezdnym obsadením. Niektoré sa v IMAX verzii už nakrúcajú, iné je do nej možné dodatočne upraviť. V Amerike v súčasnosti IMAX kiná premietajú napríklad aj superhrdinský trhák Captian America: Zimný vojak, akčné sci-fi s Johnnym Deppom Transcendencia či biblickú drámu Noe režiséra Darrena Aronofského.

Prečo prvýkrát pohorel?

Krátka životnosť prvého bratislavského IMAX-u je dodnes tak trochu záhadou. Hoci sa logicky ponúka teória o nedostatočnom záujme divákov, čísla tomu veľmi nenasvedčujú – keď spoločnosť Solarfilm, ktorá IMAX prevádzkovala, vyhlásila ukončenie činnosti, bola priemerná návštevnosť jeho premietaní suverénne najvyššia spomedzi všetkých tuzemských kín. Vysoké náklady na náročnú prevádzku takéhoto kina však zrejme nedokázalo zaplatiť ani tých 700-tisíc divákov, ktorí IMAX počas jeho štvorročnej pilotnej prevádzky stihli navštíviť.

Nový IMAX zastreší značka CINEMAX Bratislava – sesterská spoločnosť CINEMAX-u. Ten prevádzkuje multiplexy spolu v desiatich slovenských mestách vrátane Košíc, Žiliny či Trenčína, na bratislavský trh však týmto krokom vstúpi po prvý raz. Konkurovať bude najmä spoločnosti CinemaCity, ktorá je v súčasnosti prevádzkovateľom všetkých troch bratislavských multiplexov.

IMAX

IMAX je skratka pre Image Maximum, filmový formát a zároveň špeciálny štandard premietania, ktorý vyvinula začiatkom 70. rokov minulého storočia rovnomenná kanadská spoločnosť. Po prvý raz sa s ňou zoznámili návštevníci výstavy Expo '70 v Osake, premietli im 17-minútový film Tiger Child (Tigrie dieťa). O rok už v Toronte otvorili prvé stále IMAX kino. Špecifiká IMAX-u spočívajú vo vyššom rozlíšení, oddelenej zvukovej stope a premietaní dvoma projektormi. Dokonalá ilúzia sa však prejavuje aj vo väčšej spotrebe filmového materiálu – dvaapolhodinový film napríklad váži okolo 250 kilogramov. Najväčšími milovníkmi IMAX-u sú dnes Američania, po nich nasledujú obyvatelia Číny. Dnes je IMAX kín po celom svete zhruba 840.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kino #IMAX #multiplex