V Cannes sa zídu silné mená, Gosling ukáže debut

David Cronenberg, bratia Dardenneovci, Jean-Luc Godard, Ken Loach či Tommy Lee Jones - to je iba niekoľko z hviezdnych mien, ktoré sa budú na tohtoročnom, v poradí už 67., filmovom festivale v Cannes uchádzať o Zlatú palmu. Festival, ktorý sa začne 14. mája, zverejnil svoj oficiálny program koncom uplynulého týždňa.

22.04.2014 14:00
Cannes filmový festival Foto:
Marcello Mastroianni vo filme 8 a 1/2 Federica Felliniho na oficiálnom plagáte 67. ročníka filmového festivalu v Cannes.
debata

Satira na Hollywood

Francúzsky režisér Michael Hazanavicius vyvolal so svojím nemým a čiernobielym filmom The Artist pred tromi rokmi celosvetový ošiaľ. Snímka svoju úspešnú celosvetovú púť odštartovala práve v Cannes a hoci si z festivalu odniesla „iba“ cenu pre najlepšieho herca, neskôr získala aj päť Oscarov. Odvtedy sa čakalo, s čím ďalším Hazanavicius príde. Vo svojej novinke The Search (Hľadanie) vyrozpráva príbeh ženy, ktorá pracuje pre neziskovú organizáciu a vytvorí si zvláštny vzťah s chlapcom z vojnou zmietaného Čečenska. Vo filme si zahrajú Annette Beningová a režisérova manželka Bérénice Bejoová (vlani v Cannes získala cenu pre herečku za film Asghara Farhadiho Minulosť).

Hazanavicius sa inšpiroval rovnomennou snímkou Freda Zinnemanna o chlapcovi a jeho matke, ktorých rozdelili v koncentračnom tábore a po vojne sa snažia nájsť jeden druhého. Zaujímavosťou je, že chlapca v Zinnemannovom filme stvárnil český herec Ivan Jandl, ktorý za túto rolu získal špeciálneho detského Oscara.

Súťažiť v Cannes bude aj turecký režisér Nuri Bilge Ceylan, ktorý už na festivale získal Veľkú cenu poroty aj cenu za réžiu. O jeho novinke Winter Sleep (Zimný spánok) sa zatiaľ nevie veľa, s minutážou tri hodiny a 16 minút je však rozhodne najdlhším príspevkom v hlavnej súťaži.

Nováčikom v Cannes nie je ani belgický režisérsky tandem bratov Dardenneovcov, doma už majú dve Zlaté palmy a o tretiu sa uchádzajú so snímkou Two Days, One Night (Dva dni, jedna noc). Ide o príbeh mladej ženy Sandry a jej manžela, ktorí majú iba týždeň na to, aby presvedčili Sandriných kolegov, nech sa vzdajú svojich koncoročných odmien. Ak by to spravili, Sandra by si nemusela hľadať nové zamestnanie. V hlavnej úlohe sa predstaví Marion Cotillardová.

David Cronenberg sa v Cannes uchádzal o Zlatú palmu naposledy pred dvomi rokmi so snímkou Cosmopolis. Do hlavnej úlohy adaptácie románu Dona DeLilla vtedy prekvapujúco obsadil hviezdu upírskej ságy Twilight Roberta Pattinsona. Spoluprácu s ním si pochvaľoval a obsadil ho aj do najnovšieho filmu, s ktorým bude súťažiť v Cannes. Snímka Maps to the Stars (Mapy ku hviezdam) bude satirou na Hollywood a okrem Pattinsona sa v nej objaví viacero ďalších hviezd ako Julianne Moorová, Mia Wasikowská či John Cusack. Napriek tomu, že Kanaďan Cronnenberg stojí za kamerou už niekoľko dekád, Maps to the Stars je jeho prvým filmom, ktorý nakrúcal v USA.

Godard v 3D

Niekoľko dekád pôsobí za kamerou aj Jean-Luc Godard, ktorý patrí ku kľúčovým postavám francúzskej novej vlny. Jeho najnovší film sa volá Goodbye to Languague (Zbohom jazyku) a nakrútil ho v 3D. „Je to o mužovi a jeho žene, ktorí už nehovoria rovnakým jazykom. Pes, s ktorým chodia na prechádzky, potom zasiahne a prehovorí,“ takto opísal svoju novinku ešte v roku 2010 Godard pre The New Yorker.

Britský romantický maliar J. M. W. Turner žil na prelome 18. a 19. storočia. Dnes je po ňom pomenovaná jedna z najprestížnejších cien za výtvarné umenie a Mike Leigh o ňom nakrútil životopisný film. Hlavnej úlohy sa zhostil Timothy Spall. A so životopisnou snímkou bude súťažiť aj ďalší britský režisér – Ken Loach. Jeho Jimmy's Hall je príbehom írskeho komunistu Jimmyho Graltona, ktorý v Effrinagh otvorí tanečnú sálu pre mladých ľudí. Môžu sa tu zadarmo zabávať, ale Gralton ju využíva aj na šírenie komunistickej ideológie. Jeho aktivity sa však nepáčia miestnej katolíckej cirkvi, čo vyústi až do násilností. Ken Loach sa naposledy v Cannes predstavil pred dvomi rokmi a jeho Anjelský podiel tu získal Veľkú cenu poroty. O Jimmy's Hall sa hovorí, že by mohlo ísť o Loachov posledný film.

V hlavnej súťaži uvedú aj novinky Atoma Egoyana, Xaviera Dolana, Oliviera Assayasa či Andreja Zvjaginceva. Festival otvorí životopisný film o Grace Kellyovej Grace: Kňažná z Monaka v réžii Oliviera Dahana (Edith Piaf). V snímke, ktorú uvedú mimo súťaže, stvárnili hlavné úlohy Nicole Kidmanová a Tim Roth.

Herci za kamerou

Hviezdnu zostavu privedie na plátna v Cannes aj herec a režisér Tommy Lee Jones. V jeho westernovej novinke The Homesman si zahrali okrem neho aj Hilary Swanková, Meryl Streepová či James Spader. Zatiaľ čo Tommy Lee Jones už skúsenosti s réžiou má (predtým nakrútil dva televízne filmy a kinosnímku Tri pohreby), jeho kolega Ryan Gosling príde do Cannes s režijným debutom.

Herec známy z filmov ako Zápisník jednej lásky, Drive či Deň zrady sa nebude uchádzať o Zlatú palmu. Jeho film uvedú vo vedľajšej súťažnej sekcii Un certain regard. Snímka, ktorá sa nakrúcala pod pracovným názvom Ako chytiť príšeru, sa nakoniec volá Lost River (Stratená rieka) a takisto ako v prípade ďalších filmov z Cannes sa o nej zatiaľ veľa nevie. Čo-to však prezradil Iain De Caestecker, ktorý sa vo filme objaví po boku Saoirse Ronanovej či Evy Mendesovej. „Všetko, čo môžem povedať, je, že film sa sústredí na rodinu. Všetko je to o rodine, ktorá žije v meste zvanom Lost River. Možno bolo kedysi miestom plným lásky, kde boli rodiny šťastné, ale teraz toto mesto pomaly upadá a stáva sa z neho miesto bez akejkoľvek nádeje,“ povedal De Caestecker pre magazín Empire.

Festival v Cannes potrvá do 25. mája. Predsedníčkou hlavnej poroty bude austrálska režisérka Jane Campionová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Cannes #Marcello Mastroianni