Hlavné dianie Art Film Festu sa vráti do Trenčianskych Teplíc

Kapacitne najväčším festivalovým kinom však bude rovnako ako minulý rok Posádkový klub (ODA - Dom armády) v Trenčíne.

24.04.2014 05:00
debata

Hlavným dejiskom 22. ročníka filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna, budú Trenčianske Teplice. "Okrem plánovaných premietacích miest by sme sa radi vrátili k obľúbeným hudobným sprievodným akciám v Kursalone Kúpeľnej dvorany. A pripravujeme opäť vytvoriť vyhovujúce ubytovacie podmienky nielen pre pozvaných hostí, ale najmä pre mladých ľudí, ktorí tvoria nezastupiteľný počet priaznivcov a návštevníkov festivalu,“ uviedol riaditeľ festivalu Peter Nágel. Kapacitne najväčším festivalovým kinom však bude rovnako ako minulý rok Posádkový klub (ODA – Dom armády) v Trenčíne.

Tohtoročný program Art Film Festu bude tvoriť dvanásť sekcií. "Filmy na Art Film Fest zavítajú z tých najznámejších festivalov, ktoré určujú kinematografický pohyb, trend a progres. Ale vďaka svojim kontaktom máme prehľad aj o menších festivaloch, kde sa tiež objavujú nádejní filmári. Byť na pulze aktuálnych trendov je pre celý programový kolektív nielen prirodzené, ale aj nevyhnutné. Máme maximálny záujem ukázať slovenskému divákovi nielen najnovšie, ale aj najpozoruhodnejšie – teda nielen objektívne pozitívne vnímané, ale aj výrazne kontroverzné filmy. Usilujeme sa o rôznorodosť, rozmanitosť a variabilnosť v druhovom, žánrovom i tematickom zastúpení filmov,“ vyhlásil Nágel.

V Medzinárodnej súťaži hraných filmov premietnu napríklad drámu Rybolov bez sietí (2014) 27-ročného scenáristu a režiséra Cuttera Hodierna, ktorá získala cenu za réžiu na festivale Sundance. „Ide o dramatický a napínavý psychologický triler o únose francúzskeho naftového tankeru somálskymi pirátmi v Indickom oceáne,“ prezradil Nágel, ktorý je zostavovateľom tejto súťažnej sekcie. V sekcii Okolo sveta zas diváci uvidia drámu Joe (2013) režiséra Davida Gordona Greena s Nicolasom Cageom v titulnej úlohe. „Nad jeho hereckou kariérou už kadekto zlomil palicu, ale teraz sa mu podaril skvelý comeback,“ dodal Nágel. Do sekcie Európske zákutia organizátori zaradili napríklad grécky film Miss Violence (2013) režiséra Alexandrosa Avranasa o jedenásťročnom dievčati, ktoré v deň svojich narodenín pred očami najbližšej rodiny spácha samovraždu skokom z činžiaku. Snímka získala štyri ceny na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.

V programe festivalu bude aj profilová prehliadka diel zosnulého britského filmára Alana Clarkea. Ten sa vo svojich filmoch zaoberal extrémizmom v rôznych podobách – napríklad neonacizmom, mladistvými delikventmi alebo futbalovými chuligánmi. Novinkou festivalu bude sekcia Vojna a film, ktorá divákom ponúkne klasické filmové diela nazerajúce na vojenské dejiny z rôznych strán.

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #trenčianske teplice