Štefan Kvietik: Sám vojak v poli

Herecká legenda Štefan Kvietik sa dožíva 75. narodenín. Slovenská televízia pri tejto príležitosti odvysiela trojdielnu filmovú adaptáciu s názvom Sám vojak v poli.

07.05.2009 13:20
Štefan Kvietik Foto:
Štefan Kvietik oslávi 10. mája 75. narodeniny.
debata

Štefan Kvietik sa narodil 10. mája 1934 v Dolných Plachtinciach. Vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave a svoju hereckú kariéru začal v Armádnom divadle v Martine. Od roku 1959 bol členom Činohry SND. Svoju prvú veľkú filmovú úlohu získal v roku 1962 v snímke Boxer a smrť. Počas svojej kariéry vytvoril stovky divadelných a filmových postáv, zahral si vo viac ako 40 filmoch.

Obsadzovali ho do náročných psychologicko-realistických postáv. Jeho herecký kumšt si mnohí pamätajú z filmov Sám vojak v poli, Červené víno, Tisícročná včela, Medená veža… Od roku 1984 pôsobil ako pedagóg na VŠMU. Po roku 1989 bol dve volebné obdobia (do roku 1994) poslancom Národnej rady. Pôsobil aj ako podpredseda Výboru SNR pre vzdelanie, vedu, kultúru a šport. V roku 2004 mu prezident Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Herec sa v posledných rokoch vyhýba verejnosti. Netreba za tým hľadať nič zvláštne, chce si užívať zaslúžený pokoj a prírodu. Na otázku, ako sa cíti, odpovedal: „Rúhal by som sa, keby som tvrdil, že zle. Znie to ako klišé, ale ja som naozaj rád, že môžem každé ráno uvidieť slnko. Vážim si to.“ Svoje 75. narodeniny bude oslavovať v kruhu najbližších.

Sám vojak v poli

Dvojka prinesie trojdielnu filmovú adaptáciu Sám vojak v poli 9., 16. a 23. mája. Film bol nakrútený v roku 1964 podľa románovej predlohy J. Dolď-Mychajlyka o špionážnej činnosti sovietskeho agenta počas druhej svetovej vojny. Režisérsky sa na ňom podieľal Otto Haas a okrem Štefana Kvietika si v ňom zahrali dnes už legendy František Dibarbora, Mikuláš Huba, Ivan Mistrík, či Elo Romančík.

Dej sa odohráva v roku 1942. K nemeckej armáde prebieha ruský dôstojník a ohlási sa u plukovníka Berchtolda ako barón von Goldring, ktorého plukovník poznal na základe dávneho priateľského zväzku ich rodín. Prijíma baróna za svojho adoptívneho syna v nádeji, že by sa v budúcnosti mohol stať manželom jeho dcéry. Odvelí ho do južného Francúzska, kde sú Nemci nevítaní hostia a musia čeliť činnosti podzemného protinemeckého hnutia maquistov. Goldring si postupne získava dôveru nemeckého štábu a gestapa, ale aj Moniky, dcéry majiteľky penziónu, v ktorom je ubytovaný. Vzniká medzi nimi priateľstvo.

"Na nakrúcanie filmu si pamätám veľmi živo, aj keď odvtedy uplynulo 45 rokov. Bol som rád, keď ma Otto Haas oslovil a mohol som si zahrať s významnými hereckými osobnosťami. Ľudia tento seriál prijali s veľkým nadšením, asi aj preto, že v tom období sa u nás »oteplievalo«. Priznávam, že dlho som sa zbavoval nálepky baróna von Goldringa,“ vyznal sa Štefan Kvietik.

debata chyba