Sezóna ako brána do sveta

Nenechajte sa pomýliť názvom Prvý slovenský horor. V kinosále vás rozhodne mraziť nebude. Je to totiž film o tom, ako sa producentovi Róbertovi Slovákovi nepodarilo priviesť na svetlo sveta prvý film žánru horor na Slovensku.

22.06.2014 12:00
Všetky moje deti Foto:
Záber zo slovensko-českého dokumentu Všetky moje deti.
debata

Obsadil sa do úlohy režiséra a nakrútil film podľa skutočnej udalosti, ktorú prežil na vlastnej koži.

Prvý slovenský horor je jeden z kolekcie siedmich titulov sekcie Art Film Festu 2014 s názvom Slovenská sezóna. „Keď je film súčasťou medzinárodného festivalu, dostane sa mu väčšej publicity. Je tu možnosť, že ho uvidia zahraniční hostia a zvýši sa tak jeho šanca dostať sa na festivaly či prehliadky v zahraničí,“ povedal zostavovateľ sekcie Miroslav Ulman.

Z motívov Bednárovej novely Rozostavaný dom vychádza najnovší film Miloslava Luthera Krok do tmy. Dobovú drámu o mladom lekárovi, ktorý sa nevie vyrovnať s vlastnou krvavou minulosťou, uvádza režisér v katalógu slovami: „Svedomie je to jediné, čo nás sprevádza celý život. Či chceme, alebo nie.“ Asi bude zaujímavé konfrontovať názory recenzentov s vlastným zážitkom.

Uprostred Európy má skoro každá rodina svoje tajomstvo. Po stopách tajomstva svojej rodiny sa vybrala dokumentaristka Vladislava Plančíková, ktorá v unikátnej podobe animovaného dokumentu reflektuje desaťročia tabuizovanú tému slovensko-maďarských vzťahov. Drámou donquijotského boja s drsnou rómskou realitou, výzvou aj inšpiráciou je dokument Ladislava Kaboša Všetky moje deti. Rozpráva o charizmatickom farárovi Mariánovi Kuffovi, ktorého prezývajú „náčelník kriminálnikov“ alebo „matka Tereza v nohaviciach“.

Unikátnou reflexiou moderných dejín krajiny je filmová mozaika Slovensko 2.0, ponúkajúca desať odpovedí na otázku: čo je to Slovensko… Celovečerný dokument Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom je svedectvom o živote talentovaného skladateľa aj správou o generácii, dospievajúcej v chaose začiatku 90. rokov.

Slovenská premiéra reštaurovanej kópie aj vo svete oceňovanej kultovej drámy Boxer a smrť je poctou jej režisérovi Petrovi Solanovi k jeho nedožitým 85. narodeninám. „Diváci Slovenskej sezóny navyše majú možnosť osobne sa stretnúť s hercami a tvorcami a po projekcii s nimi viesť dialóg,“ dodal Miroslav Ulman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horor #slovenské filmy #Art Film Fest 2014