Podkonická: Potter je pre niektorých vzorom

Harry Potter dokázal osloviť milióny detí, ktoré si obľúbili knihy aj ich filmové spracovanie. Psychologička Zuzana Podkonická vysvetľuje, čím je potterovský svet taký lákavý a ako môže na deti vplývať.

16.07.2009 11:46
podkonická
Zuzana Podkonická
debata

Aký druh pôžitkov a posolstiev poskytuje dielo o Potterovi?
Harry Potter je rozprávkový príbeh plný skrytých symbolov a posolstiev, ku ktorým si vytvoria vzťah nielen deti, ale aj dospelí. Dôvodom je úzke prepojenie jednotlivých príbehov s našimi skutočnými problémami, s našou psychikou a vnútorným prežívaním. Ponúka útek z reality, zázraky, víťazstvo dobra nad zlom. A rozvíja fantáziu. Filmové spracovanie tohto diela je tiež veľmi atraktívne. Priamo oslovuje ľudské zmysly a tým zosilňuje prežívanie rozprávkového príbehu.

Môžu mať potterovské filmy na deti silnejší vplyv v pozitívnom i negatívnom zmysle?
Film pôsobí na niekoľko našich zmyslov priamo a pri vhodnom spracovaní môže mať na nás silnejší vplyv ako kniha. Pri čítaní deti využívajú svoju predstavivosť len do tej miery, do akej im to dovolí ich psychická vyzretosť. Vo filme je to možné potiahnuť ďalej, ako je dieťa mentálne vyspelé a čo dokáže pochopiť. V jeho ďalšom vývoji, správaní a náhľadoch ho to teda môže ovplyvniť aj negatívne.

Keď sa v minulosti chystali premiéry nových kníh o Potterovi, deti trávili noc pred kníhkupectvami oblečené do potterovských kostýmov. Sú takéto prejavy zvláštne?
Harry Potter je hrdina, s ktorým sa deti ľahko identifikujú a vnímajú ho ako vzor. Ako niekoho, kým by sa chceli stať aj ony. Každý z nás prejde vývojovým obdobím, keď potrebuje osobu, s ktorou sa identifikujeme, a pomocou ktorej si postupne vytvára vlastnú identitu. U niekoho je to jeden z rodičov, u niekoho učiteľ alebo spevák, športovec či herec. A u niektorých práve hrdina z rozprávkového príbehu, ktorý je im blízky svojimi problémami, vzťahmi a príbehmi a obdivujú ho aj pre jeho schopnosti. Niekedy pri hľadaní vlastnej identity zachádzame do extrémov, aby sme cez skúsenosť zistili, čo je pre nás to správne, kto sme a kým chceme byť.

debata chyba