Leto si dáva s filmom rande pod hviezdami

Pripravte si deku, repelent a chuť na dobrý film. Letné kiná po celom Slovensku lákajú na romantiku, uvoľnenú atmosféru, nízke vstupné a pestrý výber nových aj starších filmov. Ibaže vám v nich zväčša nikto nezaručí, že nezmoknete. Premieta sa na nádvoriach, v amfiteátroch aj zo starých autobusov. Na miestach, kde boli na to zvyknuté staršie generácie, aj tam, kde by ste to vôbec nečakali. Každý rok si získavajú nových priaznivcov, každý rok tiež nejaké pribudne. Jedno nové letné kino napríklad štartuje v piatok v Bratislave.

16.07.2014 14:00
40-letne kina Foto:
K letným kinám patria letné filmy. Napríklad talianska komédia Neriadené strely, ktorú už v piatok uvedie novootvorené Letné kino Film Europe.
debata

Príjemné filmy na nádvorí

Už dvanásť rokov brázdia počas leta cesty pojazdné kiná projektu Bažant Kinematograf. Do 8. septembra stihnú tentoraz navštíviť až 34 slovenských miest. Nie sú však zďaleka jedinou príležitosťou, ako si slovenský divák môže vychutnať pohyblivé obrázky pod holým nebom.

Úplnou novinkou je napríklad Letné kino Film Europe, ktoré sa v záhrade na nádvorí bratislavského Pisztoryho paláca otvára práve zajtra a ponúkne aj možnosť občerstvenia vo filmovom bare. „Pre letné kino sme sa snažili vyberať príjemné, zábavné a divácky úspešné filmy, ktoré sa dobre dopĺňajú s uvoľnenou a priateľskou atmosférou nášho nádvoria. Nie vždy pri tom nutne ide o úplné novinky. Ako prvý napríklad zajtra premietneme oscarový film Veľká nádhera, v piatok to zase bude komédia Neriadené strely,“ približuje koncept aj program kina Eva Ujlakyová z distribučnej spoločnosti Film Europe. V prípade zlého počasia bude mať navyše toto kino oproti tým konkurenčným nemalú výhodu – premietania sa jednoducho presunú do klasického kamenného kina Film Europe na rovnakom mieste.

V Bratislave už niekoľko rokov úspešne funguje aj Letné kino na Kuchajde. Návštevníkom neveľkého amfiteátra síce neponúka nijaký luxus, zato si však môžu hlasovaním sami vybrať z trojice ponúkaných titulov. Na najbližšiu sobotu si vybrali drámu 12 rokov otrokom. Už šiesty rok sa priazni divákov teší aj bratislavské Autokino Zlaté piesky, ktoré v prípade priaznivého počasia premieta až trikrát týždenne – zajtra v ňom môžete vidieť dobrodružnú komédiu Wesa Andersona Život pod vodou.

Ožil aj košický gigant

Tradíciu premietania pod holým nebom nedávno obnovili aj vo vychýrenom košickom Amfiteátri. V 60. rokoch, v čase uvedenia do prevádzky, bol so svojou 20-tisícovou kapacitou dokonca najväčším letným kinom v celom Československu, konával sa tu aj povestný Filmový festival pracujúcich. Rekordnú návštevnosť až 24-tisíc divákov dosiahlo premietanie kultového westernu Vtedy na západe. „Ľudia vtedy ani nechodili na konkrétne filmy, ale skrátka do amfiteátra. Veríme, že táto tradícia je v ľuďoch stále niekde zakorenená,“ pripomína Tomáš Čižmárik, hovorca organizácie K13 – Košické kultúrne centrá, ktorá Amfiteáter Košice spravuje.

Úlohu kina však amfiteáter postupne strácal. Nový život objektu opäť vdýchli až rekonštrukcie súvisiace s projektom Európske hlavné mesto kultúry 2013, v rámci ktorých prešlo kino aj nevyhnutnou digitalizáciou – predtým sa tu aj pre zlý technický stav nepremietalo viac než dve desaťročia. Medzi najväčšie na Slovensku sa „amfik“ radí aj dnes, keď sa doň usadí takmer päť a pol tisíc divákov. Tento rok sa v ňom po prvýkrát koná aj filmový festival rozdelený na dve časti. Filmový júlový festival, počas ktorého mohli diváci vidieť desať titulov vrátane oscarového sci-fi Gravitácia, alebo domáceho trháku Kandidát, prilákal až 6 495 platiacich divákov. Od 19. augusta štartuje druhá časť pod hlavičkou Filmový augustový festival. Za všetky filmy v jeho programe spomeňme drámu Klub poslednej nádeje (19. 8.), nestarnúcu romantiku Casablanca (23. 8.) či animovaný Legopríbeh (26. 8.). „Okrem toho si filmoví fanúšikovia v Košiciach môžu pozrieť premietania aj vďaka Bažant Kinematografu, ktorý bude od 20. do 24. augusta súčasťou multižánrového festivalu Leto v Parku v areáli Kasární v Kulturparku,“ avizuje Tomáš Čižmárik.

Filmy pod hviezdami ponúka už 12. sezónu aj martinský amfiteáter Amfiko, premieta trikrát týždenne aj napriek tomu, že sa mu ešte stále nepodarilo prejsť digitalizáciou. Premieta tiež prírodné kino v Pezinku či amfiteáter v seneckom Parku oddychu. Počas prvých desiatich augustových dní bude pod holým nebom premietať napríklad aj kežmarské kino Iskra, a to na hradnom nádvorí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bažant kinematograf #letné kino #Film Europe