Cormoran Strike tromfne Harryho Pottera. Počtom kníh

Britská spisovateľka J. K. Rowlingová má nového miláčika. Je ním hrdina detektívnych románov, ktoré Rowlingová píše pod pseudonymom Robert Galbraith. Detektív Cormoran Strike, ktorý sa prvýkrát objavil na scéne vlani v románe Volanie kukučky a druhýkrát pred mesiacom v románe The Silkworm, sa zrejme dočká viacerých kníh, než Rowlingová napísala o Harrym Potterovi. Spisovateľka to prezradila na festivale kriminálnej literatúry v Harrogate. Informoval o tom portál BBC a ďalšie britské médiá.

21.07.2014 08:00
J. K. Rowling Foto:
J.K. Rowling
debata

Rowlingová povedala, že budúcnosť tvorby Roberta Galbraitha nie je zatiaľ ničím ohraničená a počet kníh, ktoré pod týmto pseudonymom vydá, sa nezastaví na čísle sedem, ako to bolo pri Harrym Potterovi. „Nebude to sedem kníh, bude ich viac,“ povedala spisovateľka, ktorú vlani nahnevalo, keď istý právnik nechtiac celému svetu prezradil, že pod pseudonymom Galbraith sa ukrýva práve ona. Písaním pod pseudonymom chcela dokázať, že nie je iba slávnym menom, ktoré predá čokoľvek, ale dokáže zaujať kvalitou aj ako neznámy debutant.

Pod týmto pseudonymom však píše naďalej. A tvrdí, že písanie detektívok si naozaj užíva. „Jednou z vecí, ktoré na tomto žánri milujem, je, že na rozdiel od Harryho, ktorého zastrešoval príbeh so začiatkom a koncom, teraz ide o samostatné príbehy. Takže pokiaľ detektív žije, môžete mu prideľovať nové a nové prípady.“

Že to s počtom detektívok myslí vážne, dokazuje aj to, že hoci Rowlingovej druhý detektívny román vyšiel iba v júni, už teraz je v polovici písania tretej knihy a začína vymýšľať zápletku na štvrtý prípad detektíva Cormorana Strikea. Vojenského veterána, ktorý prišiel o nohu a čitatelia sa s ním na začiatku prvého románu zoznámili ako s krachujúcim súkromným očkom bez zákazníkov, tak čaká celkom sľubná kariéra. Časom takmer určite aj filmová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #detektívky #J.K. Rowlingová