Londýnsky filmový festival otvorí snímka o Alanovi Turingovi

Tohtoročný 58. ročník londýnskeho filmového festivalu otvorí snímka venovaná vojnovým osudom slávneho matematika Alana Turinga, ktorému sa podarilo prelomiť nemecký šifrovací kód Enigma.

23.07.2014 05:00
42 turing 3x Foto:
Film The Imitation Game v hlavnej úlohe s Benedictom Cumberbatchom má slovenskú premiéru naplánovanú na december.
debata

Hlavnú úlohu vo filme s názvom The Imitation Game hrá Benedict Cumberbatch, známy ako predstaviteľ detektíva v britskom seriáli Sherlock, jeho kolegyňu stvárnila Keira Knightleyová. Filmový festival v Londýne sa začne 8. októbra a potrvá do 19. októbra.

Podľa riaditeľky prehliadky Clare Stewartovej bol film o Turingovi jasnou voľbou, pretože ide o osobnosť, ktorá úplne zásadným spôsobom ovplyvnila britské dejiny i súčasnosť. „The Imitation Game je filmovým zadosťučinením vízii Alana Turinga, jeho odhodlaniu a osobnému príbehu, rovnako ako jeho pretrvávajúcemu vplyvu na britskú históriu a súčasnosť,“ citovala Stewartovú stránka BBC.

Hosťami slávnostného otvorenia festivalu by mali byť hereckí predstavitelia filmu aj jeho režisér Morten Tyldum. Nórsky filmár je známy vďaka snímke Kamoši (2003) či adaptácii Nesbovho románu Lovci hláv (2011). Slovenská premiéra Tyldumovho najnovšieho filmu je predbežne naplánovaná na december.

Alan Turing je považovaný za priekopníka teórie počítačov, ktorý svoje matematické a fyzikálne nadanie dokázal zúročiť v mnohých oblastiach od logiky cez teóriu pravdepodobnosti a umelú inteligenciu až po neurológiu. Počas druhej svetovej vojny sa podieľal na úspešnom odhalení princípu najdokonalejšieho šifrovacieho stroja, nemeckej Enigmy.

Po vojne odišiel Turing na univerzitu v Manchestri, kde skonštruoval zrejme prvý programovateľný elektronický počítač na svete. V roku 1952 bol v Británii odsúdený pre svoju homosexualitu za „nemravnosť“, vyhodený z práce a musel podstúpiť chemickú kastráciu. O dva roky neskôr spáchal samovraždu.

Očistenia svojho mena sa geniálny matematik, ktorý bol v roku 1999 americkým časopisom Time zaradený medzi dvadsiatku najväčších vedcov 20. storočia, symbolicky dočkal od kráľovnej Alžbety II. až vlani. O štyri roky skôr sa mu ospravedlnil aj vtedajší britský premiér Gordon Brown.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benedict Cumberbatch #Alan Turing #londýnsky filmový festival #The Imitation Game