Legendy vedy, šachu aj hudby majú zraz v Toronte

Geniálny šachový hráč s povesťou čudáka a antisemitu židovského pôvodu, najznámejší svetový fyzik pripútaný na elektrický vozíček a "plážoví chlapci", ktorí sa stali symbolom bezstarostnosti 60. rokov minulého storočia. Čo majú spoločné? Všetci sa nedávno dostali do hľadáčika popredných svetových filmárov.

28.07.2014 05:00
Eddie Redmayne sa predstaví ako Stephen Hawking... Foto:
Eddie Redmayne sa predstaví ako Stephen Hawking v snímke Theory of Everything.
debata

Životopisné filmy o Bobbym Fischerovi, Stephenovi Hawkingovi a Beach Boys sú len tri z mnohých premiér blížiaceho sa Medzinárodného filmového festivalu v Toronte, o ktorom filmoví teoretici s obľubou hovoria ako o prvej predzvesti súboja o Oscary.

Príbehy úspechu aj šialenstva

„Sedel som na mizernom filme s hlavou v dlaniach. Oh, všetko to násilie – zdá sa, že nikdy nevyhráme. Láska a milosrdenstvo, to je to, čo dnes potrebujete,“ spieva slávny Brian Wilson v jednej zo svojich prvých sólových skladieb. Názov skladby Love and Mercy si prepožičal aj životopisný film, ktorý sleduje zrejme najtemnejšie obdobie v živote speváka a skladateľa legendárnych Beach Boys. Pod vplyvom stresujúcej slávy, finančných problémov, nepriazne kritiky, drog a alkoholu, ale aj vrodených predispozícií sa Wilson nervovo zrútil. Skladbu Love and Mercy zložil spevák, ktorého vo filme stvárnil John Cusack, s pomocou kontroverzného terapeuta slávnych Eugena Landyho (toho si zahral Paul Giamatti). Práve znepokojivý vzťah medzi lekárom a jeho celebritným zverencom a čudesné terapeutické procedúry, ktorým Landy Wilsona podroboval, by mali tvoriť ústrednú dejovú líniu nového filmu. „Nemusíte poznať hudbu Beach Boys, rovnako ako nemusíte rozumieť matematike pri sledovaní filmu Čistá duša o Johnovi Forbesovi. Chceme vám umožniť okúsiť tento príbeh skôr z osobného pohľadu,“ povedal o snímke jej producent a režisér Bill Pohlad.

Film ako prví uvidia medzi 4. a 14. septembrom návštevníci torontského festivalu. Vzniknúť však mal ešte v roku 1988, pričom pôvodný projekt rátal v hlavnej úlohe s hercom Williamom Hurtom a doktora Landyho mal stvárniť Richard Dreyfuss. No so súčasnou podobou filmu aj jeho obsadením je spokojný aj samotný Brian Wilson. Chváli vraj dokonca aj Cusackov spevácky výkon.

Bobby Fischer, zbožňovaný aj nenávidený americký šachový majster, už schopnosti svojho filmového predstaviteľa Tobeyho Maguirea oceniť nemôže – ešte v roku 2008 totiž zomrel. Príbeh a najmä zložitú osobnosť geniálneho hráča, ktorý sa stal symbolom víťazstva Západu nad Východom počas studenej vojny, na plátna prináša skúsený filmár Edward Zwick (Posledný samuraj, Legenda o vášni). Po prvý raz film s názvom Pawn Sacrifice taktiež predstaví v septembri v Toronte. Zameral sa v ňom na legendárny šachový súboj medzi Fischerom a ruským majstrom Borisom Vasilievičom Spasským z roku 1972. Udalosť sa dodnes nazýva „zápasom storočia“ – ukončila totiž 24-ročné kraľovanie ruských hráčov na svetovom šachovom šampionáte.

Teória všetkého zavrhnutá?

Predstavte si, že by existovala jediná fyzikálna teória, pomocou ktorej by bolo možné vysvetliť všetky vzťahy a javy vo vesmíre. Že vám vaša predstavivosť na podobnú hypotézu nestačí? Nemusíte si to vyčítať. Táto teória totiž kradne pokojný spánok aj tým najväčším svetovým vedeckým kapacitám. Napríklad aj Stephenovi Hawkingovi, ktorý sa touto úvahou zapodieva celé dekády. Kým v 80. rokoch sa mu zdalo, že odhalenie univerzálnej „teórie všetkého“ majú vedci už na dosah ruky, pred niekoľkými rokmi prekvapivo vyhlásil, že nič také pravdepodobne ani neexistuje. Film Theory of Everything, v ktorom si Hawkinga zahral mladý britský herec Eddie Redmayne, uvedú v Toronte v sekcii Špeciálne prezentácie. Hawkinga predstaví ešte v začiatkoch jeho vedeckej kariéry, teda v časoch, keď na jeho život ešte nemala zásadný vplyv amyotrofická skleróza, ktorá mu neskôr celkom znemožnila pohyb. Snímku režíroval britský filmár James Marsh, ktorý ešte v roku 2008 získal Oscara za dokument Muž na lane o slávnom francúzskom adrenalínovom dobrodruhovi Philippovi Petitovi.

Torontský festival si za dejisko premiéry svojich počinov vybrali aj mnohí ďalší filmári. Za pozornosť iste bude stáť napríklad aj záverečný film festivalu, historická dráma A Little Chaos, v ktorej sa Kate Winslet predstaví v úlohe ambicióznej záhradnej architektky na dvore Ľudovíta XIV. Svoju novinku – adaptáciu mysterióznej krimi poviedky Ruth Rendellovej The New Girlfriend – do Toronta prinesie aj francúzsky filmár François Ozon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #filmový festival #Stephen Hawking #Brian Wilson