Greeneway prorokuje smrť filmu

Rozprávač s ukazovadlom, ktorý vysvetľuje a komentuje, čo sa odohráva na pohyblivých obrázkoch. Živá hudba, čo nemé filmy sprevádzala. Zvukové efekty, o ktoré sa museli postarať malí chlapci. K tomu vystúpenia operných spevákov i varietných umelcov, spestrujúcich filmové premietanie. Projekcia LP 1914 alebo Do kina pred sto rokmi ponúka nezvyčajný zážitok súčasným divákom, zvyknutým konzumovať filmy z digitálnych kópií často aj v 3D.

26.07.2014 09:00
Goltzius a spoločnosť Pelikán Foto:
Goltzius a spoločnosť Pelikán je najnovší film Petra Greenewaya, ktorý osobne uvedie na Letnej filmovej škole
debata

Exkluzívny výlet do histórie pripravila Letná filmová škola, ktorej 40. ročník sa začal v piatok 25. júla v Uherskom Hradišti. Do 2. augusta uvedie najväčší nesúťažný filmový festival v Českej republike v pätnástich cykloch viac ako dvesto filmov. A privíta aj hviezdnych hostí, ktorí uvedú niektoré zo svojich filmových opusov.

Napríklad Peter Greeneway, britský režisér, scenárista aj perfekcionista s encyklopedickými vedomosťami v mnohých oblastiach, uvedie v moravskom mestečku životopisný film Goltzius a spoločnosť Pelikán o holandskom barokovom rytcovi a hedonistickom mecenášovi. Svoje najnovšie dielo – drámu Ejzenštejn v Guanajuate – zas predstaví prostredníctvom výstavy kresieb, ktoré vznikli ako príprava k filmu. V rámci prednášky bude hovoriť o smrti filmu aj o nových možnostiach kinematografie.

„Moje filmy nie sú pesimistické. Je azda grécka tragédia pesimistická? Považujem sa za jasnozrivého, nie za pesimistu,“ neraz pripomínal Robert Bresson, francúzsky režisér a scenárista, ktorého dielo uzavrela pred pätnástimi rokmi smrť. Jeho filmy síce komerčne nebodovali, podľa kritiky však patril medzi najvýraznejšie a najoriginálnejšie postavy dejín filmu.

Letná filmová škola premietne všetky jeho celovečerné filmy. Nakrútil ich štrnásť, k najznámejším patria Denník vidieckeho farára, A čo ďalej, Baltazár, Na smrť odsúdený ušiel či Muška. Niektoré z nich osobne uvedie Mylene Bressonová, jeho asistentka a neskôr manželka, ktorá prinesie unikátne svedectvo o procese vzniku Bressonových filmov od scenára po strih. Spravuje pozostalosť svojho manžela a pracuje aj na reštaurovaní a digitalizácii jeho filmov.

K slávnym hosťom patrí aj režisér a scenárista Todd Solondz, jedna z najväčších osobností amerického nezávislého filmu. A majster komédií, napumpovaných čiernym humorom a iróniou, ktorých hrdinami sú outsideri z amerických predmestí. Uvedie výber zo svojich filmov, v ktorom nebudú chýbať ani Čierny kôň, Šťastie či Palindromy. Sekcia Focus zaostrí na Španielsko, aby predstavila rozmanitosť súčasnej produkcie a priblížila, ako Španieli reflektujú svoju národnú príslušnosť a čo si pod týmto slovným spojením predstavujú. Už po dvadsiaty raz bude utorok patriť Slovenskému dňu, ktorý uvedie hlavnú časť slovenského programu. Okrem iného aj dokumenty Zuzany Piussi. Podrobnejšie informácie o programe 40. ročníka Letnej filmovej školy v Uherskom Hradišti sú na www.lfs.cz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Letná filmová škola #filmová prehliadka #Uherské Hradište