Zlatého leva chcú Pasolini aj príbehy genocídy

Päťdesiatpäť filmov a z toho 54 vo svetovej premiére ponúkne Medzinárodný filmový festival v Benátkach. Jeho 71. ročník sa začne 27. augusta a potrvá do 6. septembra.

29.07.2014 07:00
Film-Venice Film Festiva Foto:
Michael Keaton a Edward Norton vo filme Birdman, ktorý benátsky festival otvorí.
debata

Festival otvorí najnovší film mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritua Birdman. V príbehu herca, ktorého preslávila úloha superhrdinu Vtáčieho muža a teraz sa pokúša presadiť sa na Broadwayi, stvárnil hlavnú úlohu Michael Keaton. Na prelome 80. a 90. rokov stvárňoval Batmana. Okrem Keatona sa v tejto čiernej komédii, ktorá sa bude zároveň uchádzať aj o niektorú z cien v hlavnej súťaži, predstavia Edward Norton, Naomi Wattsová či Ema Stoneová.

Ethan Hawke bojuje s teroristami

Režisér Andrew Niccol začínal svoju kariéru sci-fi príbehom Gattaca a do hlavnej úlohy vtedy obsadil Ethana Hawka. Ten si zahral aj v jeho snímke Obchodník so smrťou a teraz spojili sily do tretice. V snímke Good Kill si Hawke zahrá bývalého pilota, dnes operátora bezpilotného lietadla. „Diaľkovým ovládaním bojuje proti Talibanu 12 hodín denne, potom ide domov na predmestie a ďalších 12 hodín trávi spormi s manželkou a deťmi. Začína pochybovať o svojej misii a pýta sa sám seba, či vo vojne, ktorá zrejme nemá koniec, nevytvára viac teroristov, ako ich zabije,“ napísal o súťažnom filme, v ktorom sa objavia aj Bruce Greeenwood, January Jonesová či Zoe Kravitzová, portál dedline.com.

Medzi ďalšími známymi menami v súťaži sú aj nemecký režisér Fatih Akin (Proti múru, Na druhej strane), ktorý už má ceny z Berlína aj Cannes a do zbierky mu chýba práve trofej z Benátok. Predstaví tu film The Cut z obdobia arménskej genocídy v Turecku. Konfrontáciu rodiny, ktorá prežila genocídu v Indonézii, s vrahom jedného ich člena ponúka v jedinom dokumentárnom filme v súťaži režisér Joshua Oppenheimer. Genocíde, pri ktorej v polovici 60. rokov zahynuli státisíce ľudí, sa venoval aj vo svojom predchádzajúcom filme Akt zabíjania (2012), ktorý mu vyniesol množstvo cien, vrátane oscarovej nominácie. Vlani si Zlatého leva prekvapujúco odniesol dokument Gianfranca Rosiho Sacro GRA.

Americký režisér Abel Ferrara sa do súťaže zapojí s Pasolinim a pozrie sa na posledné dni kontroverzného talianskeho režiséra a básnika Piera Paola Pasoliniho, ktorého zavraždili v roku 1975. Pasoliniho stvárni Willem Dafoe.

Catherine Deneuvová aj Barbora Bobulová

Ruským zástupcom v súťaži je Andrej Končalovský. Režisér, ktorého poznajú návštevníci filmových klubov, ale aj priaznivci mainstreamu, príde na festival s drámou Poštárove biele noci z prostredia ruskej dedinky pánubohu za chrbtom, do ktorej sa dá dostať iba loďkou a príchody poštára sú jej jediným spojením s okolitým svetom.

O Zlatého leva sa bude uchádzať aj švédsky filmár Roy Andersson známy svojimi originálnymi provokatívnymi snímkami, americký režisér David Gordon Green príde s drámou Manglehorn o zámočníkovi, ktorý sa nespamätal z osudovej lásky, v hlavných úlohách s Al Pacinom a Holy Hunterovou; Charlotte Gainsbourgová, Catherine Deneuvová a Chiara Mastroianniová sa zase stretnú v snímke Tri srdcia francúzskeho režiséra Banoita Jacquota a v hlavnej súťaži je aj film talianskeho režiséra Francesca Munziho Anime Nere, v ktorom sa objaví aj pôvodom slovenská herečka Barbora Bobulová.

Celkovo je v hlavnej súťaži 20 filmov, je však možné, že ešte do nej pribudne nejaké prekvapenie. O tom, kto sa v Benátkach bude tešiť z ocenenia, rozhodne porota pod vedením francúzskeho skladateľa Alexandra Desplata, ktorého hudba znie vo filmoch Romana Polanského, Terrence Malicka, Davida Finchera, Wesa Andersona a mnohých ďalších. Okrem neho sú v porote aj anglický herec Tim Roth, čínska herečka Joan Chenová či palestínsky režisér Elia Suleiman.

Najstarší filmár na svete

Viacero zaujímavých filmov ponúkne aj ďalšia súťažná sekcia Horizonty a ďalšie snímky festival odpremiéruje mimo súťaže. Medzi nimi napríklad poviedkový film Words with Gods, v ktorom sa Emir Kusturica, Hector Babenco či Mira Nairová zamerali na tému náboženstva a vzťah ľudí s ich bohom. Americký filmár Peter Bogdanovich, ktorý sa k réžii celovečerného hraného filmu vrátil po viac ako 10 rokoch, predstaví na festivale svoju komédiu She's Funny That Way s Owenom Wilsonom a Jennifer Anistonovou. Ďalší americký veterán, Barry Levinson, predstaví adaptáciu románu Philipa Rotha Pokorenie v hlavnej úlohe s Al Pacinom a mladú americkú krv bude v Benátkach zastupovať napríklad James Franco, ktorý nakrútil snímku Bľabot a bes podľa rovnomenného diela Williama Faulknera.

Najstarším zástupcom v programe benátskeho festivalu bude 105-ročný portugalský režisér Manoel de Oliveira. V devätnásťmi­nútovom novom filme najstaršieho aktívneho filmára na svete sa stretávajú veľkí portugalskí literáti s donom Quijotom a diskutujú o živote. <pe>

Zlatý lev už aj za strih

Festival udelí aj Zlatého leva za celoživotné dielo. Jeho držiteľkou sa stane Thelma Schoonmakerová. Niektorým možno jej meno nič nehovorí, mnohé filmy, pod ktorými je táto strihačka podpísaná, však poznajú všetci filmoví fanúšikovia. Za Zúriaceho býka, Letca a Na druhej strane získala Oscara a od roku 1980 je dvornou strihačkou Martina Scorseseho, s ktorým však spolupracovala aj na jeho debute Kto mi to klope na dvere (1967). Je to po prvýkrát, čo benátsky festival odovzdá túto čestnú cenu niekomu, kto sa venuje strihu filmu.

Zlatého leva za celoživotné dielo udelia aj renomovanému americkému dokumentaristovi Frederickovi Wisemanovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ethan Hawke #Medzinárodný filmový festival v Benátkach #Michael Keaton