4 Živly expandujú do virtuálneho priestoru

Vlani to bola láska, tento rok moc. Jedno z najstarších filmových podujatí na Slovensku 4 Živly sa veľkých tém rozhodne nebojí. Šestnásty ročník seminára, ktorý prinesie do Banskej Štiavnice a jej okolia projekcie, workshopy aj diskusie s poprednými tvorcami, štartuje už v stredu 6. augusta. Ponúka napríklad aj stretnutie s uznávaným poľským filmárom Marcelom Łozińskim.

31.07.2014 15:42
4zivly cesare Foto:
Vo filmovej ponuke seminára 4 Živly je aj film talianskych bratov Tavianiovcov Cézar musí zomrieť.
debata

„O téme moc sme rozmýšľali už niekoľko rokov dozadu, čiže na tento volebný rok to vyšlo skôr náhodou. Táto atraktívna téma je však aktuálna stále, nielen v roku, keď sa konajú voľby. Moc v rôznych podobách je okolo nás skoro vždy a všade,“ vysvetľuje za organizátorov Zuzana Očenášová. Téma sa odrazí v každej dramaturgickej línii seminára, nebude chýbať ani v 27 filmoch, ktoré sa v rámci 4 Živlov odpremietajú. Jedným z nich bude aj dokument Ako sa to robí, ktorý prináša ironický pohľad do zákulisia mediálnych kampaní v politike. V roku 2006 ho nakrútil poľský režisér Marcel Łoziński, ktorý bol za iné zo svojich diel v roku 1994 dokonca nominovaný na Oscara. V sobotu 9. augusta o 17. hodine Łoziński poskytne účastníkom seminára neformálnu master class v štiavnickom Art Café.

O moci z pohľadu autora príde porozprávať aj slovenský dokumentarista Robert Kirchhoff. Uvedie svoj film Kauza Cervanová, ktorý sa pokúša odkryť pozadie vyšetrovania vraždy mladej študentky. 4 Živly premietnu tiež oceňovaný dokument o politických čistkách v Indonézii Akt zabitia (2012), Zlatým medveďom ocenenú drámu z väzenského prostredia Cézar musí zomrieť (2012) alebo vlaňajší ruský festivalový hit Major, v ktorom si hrdina vyberá medzi blahobytom a spravodlivosťou.

Akreditácie na tohtoročné 4 Živly sú už v týchto dňoch vypredané. Záujemcom ostáva uchádzať sa o vstup na jednotlivé podujatia priamo na mieste, prípadne sledovať internetovú a facebookovú stránku 4 Živlov, či sa ešte nejaké permanentky neuvoľnia. Riešenie nepomeru medzi dopytom a ponukou nie je vzhľadom na banskoštiavnické reálie jednoduché. Organizátori však predsa čosi vymysleli. „Možností rozšíriť kapacitu veľa nie je. Napokon, chceli by sme zachovať komornejšiu atmosféru, ktorú 4 Živly tradične majú. Expanzia do virtuálneho priestoru je však neobmedzená,“ približuje Očenášová tohtoročnú novinku. Volá sa ŽivloVOD a je to virtuálna platforma, ktorá umožní záujemcom pozrieť si niektoré z filmov v programe seminára cez internet. K vybraným titulom patrí napríklad aj slovenský Kandidát (2014) či dánsky Veľvyslanec (2012).

V dramaturgii 4 Živlov majú už niekoľko rokov priestor aj podujatia pre deti. Tento rok sa ich však pre nedostatok financií organizátori takmer museli vzdať. Napokon sa obrátili na samotných návštevníkov – požiadali ich o pomoc prostredníctvom crowdfundingu. „Tento krok považujeme za mimoriadne úspešný, keďže sa nám podarilo dokonca prekročiť limit, ktorý sme si stanovili. Chceme sa za to svojim priaznivcom poďakovať, bez nich by detské 4 Živly tento rok neboli, prípadne len vo veľmi obmedzenej podobe,“ dodáva Očenášová. Úspech crowdfundingovej akcie iste stojí aj na komunitnej, priateľskej atmosfére podujatia. „Naši návštevníci sa k nám zvyknú vracať, niektorí chodia celkom od začiatku. Čo nás určite od ostatných podujatí odlišuje, je skutočnosť, že nie sme festival, ale seminár. Príjemný a pohodový, ale predsa len vzdelávací charakter našich podujatí je dôležitou značkou 4 Živlov,“ povedala spoluorganizátorka. Zabaviť sa aj rozšíriť svoje obzory môžete na 4 Živloch medzi 6. a 10. augustom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #4 Živly #filmový seminár