Pripravuje Christopher Nolan film roka?

Hovorí sa, že nič nie je také zlé ako nepodarený vedecko-fantastický film. Keď však sci-fi jeho tvorcom vyjde, môže z toho byť aj filmová udalosť roka, ako v prípade vlaňajšej Gravitácie.

05.08.2014 08:00
Interstellar Foto:
V snímke Interstellar hrá aj Anne Hathaway.
debata (2)

Podobnú, ak nie ešte väčšiu senzáciu očakáva filmový svet aj od nového projektu režiséra Christophera Nolana. Volá sa Interstellar, účinkujú v ňom Oscarmi ovenčení Matthew McConaughey, Michael Caine a Anne Hathaway a do kín príde v novembri. Filmoví fanúšikovia si naň však už môžu začať robiť chúťky aj vďaka čerstvo zverejnenému traileru.

Christopher Nolan nie je žiaden rozprávkar. Ten, kto videl, čo sa mu podarilo vykúzliť zo ságy o Batmanovi, iste vie, o čom je reč. Ani vesmírne sci-fi v jeho podaní určite nebude žiadna jednorazová oddychovka. O režisérovej dôslednosti svedčí napríklad aj to, že na spoluprodukovanie svojho filmu prizval aj popredného amerického fyzika a odborníka na problematiku čiernych dier Kipa Thornea. V jeho novinke totiž bude zohrávať kľúčovú úlohu téma medzihviezdneho cestovania, ktoré sa pre ľudstvo uväznené na umierajúcej planéte stane jedinou nádejou na prežitie. Ústredný hrdina, pilot a inžinier Cooper (v podaní McConaugheyho), bude musieť čeliť neľahkému rozhodnutiu medzi opaterou vlastných potomkov a účasťou na expedícii nebývalých rozmerov a dôležitosti.

To, že sa Nolan veľkých tém a zložitých zápletiek nebojí, dokázal už mnohokrát – napríklad aj v strhujúcom Počiatku s Leonardom DiCapriom. Veľkolepý bude však Interstellar nepochybne aj vizuálne. Nolan je jedným z najväčších hollywoodskych zástancov technológie IMAX a tentoraz ju vraj pri nakrúcaní využil viac ako v ktoromkoľvek zo svojich predchádzajúcich filmov. Aby vzbudil zvedavosť filmových fajnšmekrov ešte viac, naznačil, že sa pokúsil využiť kontrast reálnych prostredí, interiérov a reakcií svojich protagonistov na akciu v štýle dokumentárnych filmov. Ďalšou dobrou správou je, že scenár k Nolanovmu filmu napísal ďalší Nolan – Christopherov brat Jonathan, ktorý sa podieľal aj na scenároch k snímkam Temný rytier a Návrat temného rytiera. Hudobný sprievod skomponovala skladateľská legenda Hans Zimmer a vo vedľajších úlohách sa vo filme objavia napríklad aj Jessica Chastain či Matt Damon. V kontexte novembrovej premiéry, ktorá býva pre snímky s oscarovými ambíciami dosť príznačná, iste možno očakávať film s veľkým F.

Súdiac podľa jeho filmov Christopher Nolan sa k budúcnosti ľudstva príliš optimisticky nestavia. Budúcnosť filmu je, naopak, podľa neho plná nových a atraktívnych príležitostí. Zo svojej neoblomnej viery v médium, ktorému sa venuje už takmer dvadsať rokov, sa vyznal v stĺpčeku pre Wall Street Journal. Pripustil, že návštevnosť kín zrejme v blízkej budúcnosti neminie vážna kríza, počas ktorej sa inovácie budú diať výlučne na poli domácej zábavy. Verí však, že pád nakopne kiná k úžasnej transformácii. Dovolil si pri tom sformulovať tiež tak trochu vedecko-fantastické vízie. „Film môže už čoskoro vyzerať aj znieť akokoľvek. Je nemysliteľné, aby sa v takej otvorenej štruktúre nezrodili mimoriadne počiny. A to je doba, ktorej sa už neviem dočkať.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #Christopher Nolan #Interstellar